Glad Alla Hjärtans Dag
Visa produkter  -  Klicka här
×
Meny

Köp av skateboard

Skateboard

Det finns stor skillnad på skateboards – större än man skulle tro. En skateboard är nämligen inte bara ett tillfälligt stycke trä med 4 hjul under. Därför kan du inte förvänta samma egenskaper, möjligheter eller livslängd for en skateboard köpt på en leksaksaffär på ett stormagasin eller i en lokal multisportsbutik, som du kan hitta på de skateboards i SkatePros sortiment.
Där är fem viktiga saker du ska ta ställning till, först typen av skateboard, därefter själva brädan, sen truckar och sist hjul och kullager.

Typ av skateboard

När du väljar en skateboard ska du göra upp med dig själv vad du ska använda din skateboard för. En longboard kan användas för att cruise och carve på, medans den klassiska skateboarden är till tricks och ramp. Ytterligare finns oldschool/cruiser modeller som är kompakta och lätta att styra, de är ett mellanting mellan de två andra skateboards men kan inte användas till tricks.

Skateboard brädor

Här ska du kolla på vilken typ av trä brädan är gjord av. Lönnträ är det hårdaste och därmed det som bäst klarar en hårdhänt användning (kandensisk lönn är det hårdaste). Har du en liten fot (storlek 35 - 40) bör du välja en bräda, som är mellan 7.25 och 7.8 tummar i bredden. Om du använder skostorlek 40 - 45 bör du välja en bräda på 7.8 - 9 tum eller över. Om du har storlek 45 eller över borde du välja ett deck som är minst 7.8 tum, annars riskerar du arr du inte kan landa dina tricks ordentligt.

Läs mer här: Guide till skateboard brädor

Skateboard truckar

Välj gärna ett känd märke innan for skateboardtruckar, då de typisk är av bättre kvalitet. Pris och kvalitet följes åt. De kända märken är dels mer hållbara, men också mer flexibla och kalibrerat långt bättre än sina billigare konkurrenter, vilket gör, att du kan styra din bräda lättere och mer precis. Vikten är också viktig eftersom tunga truckar kräver större styrka att få i luften än lätta truckar. Tunga truckar är dock ofta bättre att grinda med då de ofta är större och mer hållbara.

Läs mer här: Guide till skateboard truckar

Skateboard kullager

Ska du använda din skateboard till street-åkning, rekommenderar vi att du väljer kullager i klassen ABEC 3 - 5, varemot skateboards till rampåkning typisk har kullager i klassen ABEC 7 – 9.

Skateboard hjul

När det kommer till skateboardhjul finns det 2 faktorer du ska vara uppmärksam på; storlek och hårdhet. Större hjul är snabbare och används av ramp-skatere (från 55-65mm), medan street-skatere ofta föredra mindre hjul (50-55mm) då man därmed kommer tätare på marken. Ju hårdare ett hjul är, desto snabbare kan det köra och ju längre livslängd. Hårda hjul ger mindre väggrepp och stötabsorberar inte lika bra som mjuka hjul. Hjulets hårdhet anges t.ex. 100A. Ju högre tal, desto hårdare är hjulet.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor