×
Meny

Bindningar Längdskidor

Bra att veta

Bindningar längdskidor - vad är det?

Längdbindningar är det som fäster skidorna vid pjäxorna och delas in i tre typer beroende på disciplinen: klassisk, skate och backcountry. När du ska välja pjäxor och bindningar för längdskidåkning är det viktigaste att tänka på att pjäxsulorna skiljer sig mellan olika system. Det innebär att alla bindningar och pjäxor inte är kompatibla med varandra

Vilka är de olika typerna av längdbindningar?

Det finns några olika typer av längdskidbindningar. Det vanligaste systemet på marknaden idag är New Nordic Norm (NNN). Det finns två typer av NNN-bindningar, vanliga NNN-bindningar som används för skate- och klassiska discipliner och NNN BC som används för backcountry. Båda stilarna kännetecknas av att de har två kanaler på bindningsplattan.

Under NNN kommer du att stöta på produkter märkta som Turnamic, Prolink och NIS. I huvudsak är detta de namn som olika märken ger för att beskriva sina modeller. Vad som är viktigt att komma ihåg är att de alla är kompatibla med NNN-systemet. När det gäller NNN BC-bindningar passar dessa endast till NNN BC-pjäxor.

Ett annat system som du ser runt omkring dig är Salomon Nordic System (SNS). Detta är ett äldre bindningssystem som inte längre tillverkas och som var utformat förbindningar åt både klassisk och skate. Bindningarna har endast en bredare kanal, vilket innebär att SNS-systemet inte är kompatibelt med New Nordic Norm (NNN).

Slutligen är det nyaste systemet Xplore BC. Detta system, som skapats av Rottefella, använder sig av pin techs vid tån, som är utformad för att maximera stabilitet och stöd. Detta system fungerar endast med Xplore BC-pjäxor.

Om du fortfarande är osäker på kompatibiliteten mellan de olika systemen, eller om du bara vill veta mer, kan du kolla in vår guide om bindningarnas kompatibilitet där vi går igenom allt du behöver veta.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor