×
Meny

BMX Cyklar

Vad är en BMX cykel?

BMX-cyklar känns genast igen tack vare sina tjocka däck och breda styren. De kan vara mindre jämfört med en landsvägs- eller mountainbike för att minska vikten och maximera de trick och stunts du kan utföra. BMX-cyklar, som ursprungligen utformades för terrängkörning, är byggda för att vara robusta och hållbara så att de kan klara av aggressiv körning.

De olika typerna av BMX cyklar

Det finns flera olika discipliner inom BMX-cykling. BMX-racing är den ursprungliga versionen av sporten. Här strävar de tävlande efter att ta sig runt en grusbana med ramper och hopp så fort de kan. BMX-racecyklar är snabba och frenetiska och byggs enbart för att tävla.

Freestyle BMX har som mål att utföra tricks och stunts. Inom freestyle finns det många olika stilar som Street, Trails och Flatland. Freestylecyklar finns i en rad olika stilar och är vanligtvis tillverkade av kromoly eller aluminium. En hjulstorlek på 20 tum är standard, men 16-18 tum kan vara bättre lämpade för yngre åkare.

Mini BMX är en nyare typ av BMX-cykel. Mini BMX har en hjuldiameter på cirka 10 tum och sticker ut tack vare sina knubbiga hjul och ofta livliga mönster. Men trots sin storlek är mini BMX lämpliga för alla BMX-åkare.

Vilken BMX cykel ska jag köpa?

Det beror i slutändan på vad du vill göra med din BMX. Om ditt mål är att bemästra trick och hänga i skateparken är det vettigt att välja en freestyle setup. Om du älskar tävlingsmomentet i sporten kan du överväga att prova på BMX-racing. Naturligtvis är det många som deltar i båda, och många av de färdigheter du lär dig från en disciplin kan överföras till en annan.

När du har bestämt dig för vilken stil du vill börja med är nästa steg att välja en modell i rätt storlek. Som nämnts är den vanliga storleken för BMX att åka med 20-tums hjul, men det finns flera storlekar tillgängliga som tillgodoser olika höjder och preferenser. För att ge dig en bättre vägledning om vilken storlek du ska ha har vi gjort en storlekstabell för både Race och Freestyle BMX.


Om BMX låter som något för dig, men du fortfarande inte är säker på vilken stil du ska köpa, gå till vår guide Köp av BMX för att läsa mer om hur du hittar rätt modell för dig.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor