×
Meny

BMX Cyklar

Vad definierar freestyle BMX?

Freestyle BMX är en av huvud disciplinerna inom BMX åkning. Sporten lägger stort fokus på kreativitet, originalitet och stil med målet om att utföra tricks i varierande omgivningar. Freestyle stilen uppstod i Kalifornien under mitten av 70-talet när åkare började utföra tricks i liknande miljöer som skateboard åkarna befann sig i. Freestyle BMX kan utföras som en rolig hobby, eller på tävlingsnivå.

Freestyle cyklarna karaktäriseras av dess solida ram och små men hållbara hjul. Cyklarna är kända för att ha en stabil och robust design som kan motstå slagen från freestyle åkning.

Olika stilar av freestyle BMX

Under åren har freestyle BMX åkning utvecklats till att inkludera ett flertal olika stilar. Trots att dessa skiljer sig från varandra, finns det inga specifika regler för de olika och de överlappar ofta varandra.

Street BMX

Street BMX är perfekt för att utföra tricks och hopp på gatorna och runt om urbana områden, precis som med skateboard och andra skate sporter. Vid street åkning så använder åkaren föremål som rails och trottoarkanter för att utföra grinds och tricks.

Park BMX

Park BMX utförs generellt i skateparken och målet är att utföra tricks på hinder så som ramper och rails. Park BMX åkning kan ta plats i en multifunktionell skatepark eller på en arena specifikt anpassad för just BMX.

Vert BMX

Här är målet att utföra stunt och air tricks på en vert ramp, vilket i stort sett är en stor half-pipe med en vertikal topp sektion. Åkarna kör från den ena sidan till den andra och satsar på att komma så högt upp i luften som möjligt för att utföra olika tricks. Denna variant har ett rykte för att vara den svåraste och mest extrema typen av freestyle BMX.

Trails och dirt BMX

Denna typ av BMX, även känd som dirt jumping, tar plats på så kallade dirt tracks. Målet är att hoppa från en sektion till en annan medans man utför tricks i luften. När man kör trails är målet att skapa ett flow och prestera avancerade tricks. Vid dirt så är inkluderar banan typiskt större hinder som innebär större risker i jämförelse med trails.

Flatland BMX

Vid flatland BMX så satsar åkaren på att utföra tricks och snurrar på platt underlag. Det är inga ramper eller rails inkluderade och flatland anses ofta vara den mest konstnärliga av alla freestyle stilar. Många flatland åkare deltar typiskt även i andra åkstilar.

Om någon av dessa låter som ett passande alternativ för dig, ta då första steget och spana in vår sektion av Freestyle BMX Cyklar.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor