×
Meny

Längdskidor & Vallningsfria Skidor

  Filter
Varumärken
Längd
Kompatibla Bindningar
Sula (bas) Typ
Vallning
Skid Typ

Bra att veta

Klassiska längdskidor för åkning i spår

Längdskidor är en populär sport runt om i världen, och sägs vara en av de äldsta skidsporterna och har representeras i Olympiska Spelen sedan de första vinterspelen år 1924 i Frankrike.

Klassiska längdskidor är designade för preparerade skidspår, med en lätt och smal design. Därför används klassiska längdskidor ofta för snabb skidåkning och tävling.

Om du vill ha mer kontroll i djupare snö, rekommenderar vi att du tar en titt i vår sektion för Backcountry längskidåkning.

Vilka klassiska längdskidor ska man välja?

När du ska välja ett par klassiska längskidor är din vikt och längd mycket relevant för valet, så du får optimalt glid, fart och kraft i spåren och backarna.

Det är även viktigt att välja en skida med den rätta graden camber, som passar just dig. Om du köper längdskidor med för mycket camber, kommer det antagligen bli svårt att pressa ned skidan. Detta resulterar i att du får för lite eller ingen kontakt med snön i den vallade zonen under foten, vilket skapar bakåtglid.

Om du köper ett par skidor som är för mjuka, kommer du att uppleva motsatsen. Du får bra grepp, men extremt dåligt glid. Anledningen till detta är att den vallade zonen under foten pressas för hårt ned i snön.

Som en tumregel ska din klassiska längdskida vara omkring 20-30 cm längre än dig själv. Om du väljer en av de mer kompakta modellerna så gäller förstås inte denna regel. Detta specificeras under varje enskild produkt.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor