×
Meny

Skateboard hjul

  Filter
Färger
Varumärken
Hjul diameter
Hjul hårdhet
Föregående
Nästa
Sida 1 av 4

Bra att veta

Skateboard hjul är en viktig del av din setup

Skateboardhjul är en liten men viktig del av din skateboard setup. De påverkar nämligen hela din åkupplevelse, och även små förändringar av de typer av hjul som används kan ha stor påverkan på hur din åkning känns.

Skateboardhjul finns i många storlekar, utföranden och hårdhetsalternativ. De är dock tillverkade av samma material. Alla moderna hjul för skateboards är tillverkade av polyuretan (PU), vilket ger mycket bättre hållbarhet och grepp än de material som användes tidigare.

Beroende på din åkstil och hur ofta du åker kan du behöva byta ut dina skatehjul med några månaders mellanrum. Detta beror på att de lätt kan bli slitna och skadade under användningen.

Vad är typiskt för skateboardhjul?

De två viktigaste egenskaperna hos skateboardhjul är durometer och storlek.

Hjulets storlek mäts i diameter (mm) och påverkar brädans hastighet och kontroll. Större skateboardhjul är vanligtvis snabbare men mindre manövrerbara. Mindre skateboardhjul tenderar däremot att vara lättare att manövrera och kontrollera men är inte lika snabba.

Hjulens hårdhet anges med ett numeriskt klassning plus bokstaven A. Ju högre klassningen är desto hårdare är hjulet. Durometern påverkar hjulens grepp, hållbarhet och stötdämpning.

Tekniska specifikationer är inte det enda att tänka på. Skateboardhjul finns i ett stort utbud av mönster och färger, så det är ett utmärkt sätt att anpassa och personifiera din bräda.

Vilka skateboardhjul ska jag ha?

Skateboardhjul handlar till stor del om personliga preferenser, men det finns några tumregler. Generellt sett bör du köpa skateboardhjul utifrån din körstil.

Om du är en teknisk streetskater kanske du föredrar små, hårda skateboardhjul. Mindre hjul är lättare, vilket gör det lättare att lyfta från marken och utföra tricks. Vissa vert och bowlåkare föredrar också hårda hjul. De är dock vanligtvis större och bredare för att ge mer stabilitet, hastighet och grepp på underlaget.

Om du är mer intresserad av att cruisa med din bräda bör du välja en uppsättning mjuka skateboardhjul. Mjukare hjul ger dig en jämnare upplevelse eftersom de absorberar vibrationerna från ytan bättre. Det gör att du inte känner av de små ojämnheter som finns på underlaget.

Är du fortfarande osäker på vilka skateboardhjul du bör skaffa? Ta då en titt på vår Guide till köp av skateboard hjul där du får mer information om olika hjulstorlekar och durometrar.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor