×
Meny

Inline Speed Skating

Vad är inline speed skating?

Inline speed skating är en sport där målet är att nå så hög hastighet som möjligt. Det är en tävlingsinriktad sport där deltagarna antingen åker individuellt eller i lag med mål om att nå en så snabb tid som möjligt.

Dessa race kan ta plats både inomhus och utomhus och är en del av många stora idrottstävlingar runt om i världen. Att bemästra speed skating kräver mycket övning, därför kan det vara en god ide att bemästra åkning med klassiska inlines modeller till att börja med. Speed skaters använder tre eller fyra hjul till sina kängor. Vidare bör inline speed skating inte blandas ihop med den typ av speed skating som tar plats på isen med skridskor.

Hur fort kan man åka med speed skates?

De professionella åkarna kan rutinmässigt nå hastigheter på över omkring 64 km/h och det har till och med uppmätts åkare som nått hastigheter omkring 110 km/h i nedförsbacke.

För att nå så hög hastighet som möjligt, skiljer sig tekniken aningen från andra typer av inlines åkning. Eftersom de hjul som används är större behövs det mer kraft i varje tag. För maximera kraften och kraftöverföringen när du åker krävs en del rotation i höfterna. Utöver det behöver varje tag vara djupare och större för att generera tillräckligt med kraft. Det anses ofta vara svårare att svänga med speed skates. Generellt är tekniken som används vid speed skating ett utmärkt sätt för att träna hela kroppen.

Så kommer du igång med speed skating

Det är en god ide att känna sig bekväm och säker med vanlig inlines åkning innan man provar speed skating. Även om du kan nå en relativt hög hastighet med fitness inlines och freeskates, så krävs det ett par speed skates för de högsta hastigheterna. Speed skating inomhus tar ofta plats på ett plast överdraget trägolv medans speed skating utomhus utövas på vanlig asfalt.

Även om du kan åka speed skates själv bör du överväga att gå med i en klubb för att förbättra din teknik och finna ett gott område att träna.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor