×
MENY

Allmountainskidor

  Filter
Varumärken
Längd
Midje bredd
Binding
Nivå
Föregående
Nästa
Sida 1 av 2

Bra att veta

All mountain skidor är, som namnet antyder, en mycket mångsidig typ av skida. All mountain skidor syftar sig brett, eftersom dom kan användas både på pisten, offpist och i parken.

Fördelar med all mountain skidor

All mountain skidor har den fördelen att de kan användas för flera olika discipliner, därför de är lämpliga för alla som vill variera sin stil och åka skidor i olika områden. Istället för att köpa flera par skidor för varje disciplin, kan du nöja sig med ett enda par, som kan användas för det mesta. Men om du bara kör i park eller racing, kan du titta in på antingen Twintip skidor eller racing skidor kategori, för att få ett par skidor som riktar en mer mot specifika behov.

All mountain skidor i allmänhet har en bra bredd och ett uppsving i spetsen, vilket gör dem lämpliga för off-pist körning. Men inte mer än skidor fortfarande kan användas i pisten. Generellt vill det vara sådan med all mountain skidor att dom är något smalare skidor är extra bra på pisten, medans de bredare skidorna är bra i offpist. Om du kör nästan lika mycket på pisten och-off-pisten, kan du välja en all mountain skida som är normalbreda, eftersom de ofta kommer att vara lika bra för båda typerna av körning.

De flesta Allmountainskidor har också en kombinerad Camber och Rocker baslinje, just för att skidorna ska ha bra prestanda i flera olika discipliner. Vissa modeller är bara tillgängliga med Camber eller Rocker baslinjen.

Race skidor är, som namnet antyder, för att köras mycket starkt på. Här är det viktigt att ha ett par skidor som du kan köra snabbt på, även på den svåraste snön.

Skidor till race och slalom

Raceskidor kan också kallas skidor, eftersom de kan användas för de flesta discipliner i backarna. Men vissa race skidor är mer avancerad än andra. Race skidor är byggd till satbiltet för höghastighet, men de kan också vara svåra att stå på än till exempel, en all mountain skida. Således, kan de flesta race skidor bäst lämpa sig till lett övade och avancerade åkare. Det är desutom också denna typ av skidor som används på professionell nivå, till exempel till World Cup.

Raceskidor kan användas används till störtlopp, där målet är att vara den snabbaste. Skidåkare som håller på med denna sport på professionell nivå bär fartdräkt som minimerar luftmotstånd och ser till att skidåkare kan komma upp i mycket hög hastighet. Race skidor kan också användas för slalom, som kräver en bra teknik. Race skidor behöver inte nödvändigtvis användas för en viss sport, de är lämpliga för alla som gillar att köra fort ner för backen.

Raceskidor byggs ofta som carving skidor med en smal mitt/midja och en något bredare front. Samtidigt har de en styv struktur för att ge stabilitet. Även Raceskidor är gjorda för att användas på den hårda snön i backen, då flera av de nya modellerna är byggda på ett sätt så att de kan också delvis användas på-pist. Det kräver dock lite extra för skidåkare att använda skidorna offpist.

Raceskidor passar bäst på nypreparerade backar.

Backcountry skidåkning

Eftersom all mountain skidor är så mångsidiga, innehåller de ofta element från flera olika typer av skidor, som exempel backcountry eller twintip skida som kan användas till offpist och park. Backcountry skidor är bredare skidor, vilket gör det lättare att stanna på ytan av snön. Backcountry skidåkning är också känd som freeride skidor eller skidåkning och är konstruerad för att köras på orört puder i offpisten. Vanligtvis, är de 10 cm eller mer i bredd under foten. Några av dessa skidor i denna kategori kan också användas som backcountry skida. Detta kommer att specificeras i produktspecifikationerna.

Läs om de olika typerna av all-mountain skidor, för att ta reda på vilka typer av skidåkning som de kan användas till och vilken baslinjen de har.