×
Meny

Våtdräkter

  Filter
Varumärken
Storlek
Tjocklek
Våtdräkts Typ
Dragkedje system
Kön
Föregående
Nästa
Sida 1 av 5

Bra att veta

Våtdräkt - bra att veta

Våtdräkter är tätt åtsittande plagg tillverkade av stretchigt gummimaterial som heter neopren. De är specifikt designade för att ge skydd mot vatten. Våtdräkter ger dock även solskydd och skyddar huden från rivsår och friktion.

Hur fungerar en våtdräkt? Tvärtemot vad många tror är våtdräkter faktiskt inte vattentäta. De släpper nämligen in ett tunt lager vatten inuti våtdräkten, som sedan värms upp utav din kropp. Detta ger isolering mot den omfattande temperaturen. Neoprenets kvalitet och tjocklek är också viktiga faktorer som avser våtdräktens värme.

Våtdräkter finns i många olika modeller med varierande dragkedjor, ärmlängder och sömmar. Dessutom kan du hitta våtdräkter för män, våtdräkter för kvinnor samt våtdräkter för barn som är designade för att passa de olika kroppstyperna.

Hur väljer jag våtdräkt?

De viktigaste faktorerna när du väljer våtdräkt är vilken sport du ska utföra med våtdräkten, vattentemperaturen och dragkedjans placering. Både våtdräktens typ och tjocklek beror på vattentemperaturen och vattensporten som du tänkt utöva. Om du ägnar dig åt olika vindsporter eller planerar att utöva vattensporter i kalla temperaturer ska du välja en våtdräkt för kallt vatten med en tjocklek på 4 mm eller mer. Du bör också välja helkroppsvåtdräkter med huva i dessa fall.

För varmare vattenförhållanden ska du välja en våtdräkt med korta ärmar, som en springsuit eller en pure shorty, eller en long John om du behöver använda armarna mycket. När det gäller dragkedjans placering, välj bröstdragkedjor för kallare vattentemperaturer och förhållanden som kräver hög prestanda. Detta beror på att de vanligtvis släpper in mindre vatten än dragkedjor på baksidan eller framsidan. Det enda negativa är att det är lite knepigare att komma in i dräkten. Men när du väl har vant dig vid det kommer du aldrig att vända tillbaka. Och kom ihåg att även välja våtdräkt utifrån ditt kön, din längd och din ålder - särskilt det sistnämnda, om du köper en våtdräkt för barn.

Ta väl hand om din våtdräkt

Tar du väl hand om din våtdräkt kan du använda den i många år. Det finns några enkla förslag på hur du kan förlänga din dräkts livslängd. Ett av de enklaste sätten är att vara extra försiktig när du tar på dig och tar av dig våtdräkten. Om du drar i våtdräkten för hårt kan foder, nät eller sömmar slitas sönder.

Förvaring är en annan viktig aspekt som kan öka din våtdräkts hållbarhet. Kom ihåg att alltid förvara dräkten borta från direkt solljus och höga temperaturer. För att se till att dräkten torkar på rätt sätt bör du göra det i två steg. Häng först upp den på en plast- eller annan icke-metallhängare med insidan utåt och gör sedan efteråt samma sak men med rätt sida utåt.

Du kan hitta mer information om hur du väljer en våtdräkt i vår omfattande guide - Köpa en våtdräkt.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor