×
Meny

Skidvalla

Olika sorters skidvalla

När du är ute och åker skidor länge vill du verkligen ha dina skidor i toppkondition, för att få både optimalt fäste och glid. Fästvalla och glidvalla är de vanligaste skidvallorna för längdskidåkning. Förutom det finns en annan fästvalla som används mycket, nämligen klister.

Glidvalla är en skidvalla som ger dig mer fart genom bättre glid. Glidvalla gör områdena framtill och baktill på dina skidor lenare, vilket ger bättre glid.

Som jämförelse ger fästvalla för längdskidor ett optimalt fäste i snön.

Jämfört med glidvalla är fästvalla mjuk och klibbig, vilket ger ett bra fäste och bättre frånskjut. För bästa möjliga fäste är fästvalla gjord för olika temperaturområden.

Den andra sortens fästvalla heter klister och är en skidvalla som används vid isiga eller våta förhållanden.

Trots att du kan köpa valla som spray, liquid och pulver föredrar många skidåkare att använda vanliga vallablock. Detta är också det mest autentiska sättet att valla dina skidor, och en väl beprövad metod.

Därmed inte sagt att de andra produkterna är mindre effektiva eller mindre bra. Det är mest en fråga om tycke och smak.

Rätt valla för rätt temperatur

Såväl glidvalla, fästvalla som klister är gjorda för olika temperaturområden och luftfuktigheter. Därför är det alltid en god idé att ta med några olika vallor på din skidresa eftersom vädret kan vara oförutsägbart i fjällen.

Skidvalla som är optimerad för varmare temperaturer är generellt hårdare och lättare att applicera än hårdare vallor för kallare temperaturer.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor