×
Meny

Skidvalla

Borde du valla längdskidor?

Ja! Alla längdskidor bör underhållas och det är viktigt att hålla skidorna i gott skick. Du kan aldrig valla för mycket och ju oftare du gör det, ju mer glid får du. Det finns flera typer av skidvalla till längdskidor - glidvalla, fästvalla och klister. I denna kategori kommer du inte endast finna olika typer av valla men även tillbehör för att hålla dina längdskidor i toppskick.

Med hjälp av glidvalla åker du både snabbare och lättare. Det finns flera former av glidvalla du kan välja mellan - flytande, fast och puder. Glidvalla är inte endast begränsat till längdskidåkning men funkar även fint till utförsåkning och snowboardsåkning.

Fästvalla fyller motsatt funktion och är skapat för att ge dig bra fäste på snön. Det är viktigt att få tillräckligt med fäste så att du kan ta dig framåt på skidorna. Även klister fyller denna funktion. Det är den klibbigaste typen av valla och appliceras vanligtvis för varmare temperaturer eller för åkning på snö som har smält eller frusit på nytt.

Varför är det viktigt att underhålla längdskidor?

Det är värt att rengöra dina skidor emellanåt för att behålla de i gott skick. Det resulterar i att skidorna blir mer responsiva, snabbare och fäster bättre i snön. Beroende på hur mycket underhåll som behövs och hur erfaren du är av vallning kan du välja att antingen göra det på egen hand eller lämna in skidorna hos en skidverkstad. Det är däremot svårt att sätta en exakt siffra på hur ofta skidorna behöver underhållas, allt beroende på hur ofta skidorna används.

Om du bestämmer att underhålla skidorna på egen hand är främst tre steg att ta hänsyn till: basrengöring, vallning och kantslipning. Om du är osäker på om skidorna behöver underhållas kan du leta efter hål eller skrapor på undersidan av skidan. Eller känna på kanterna på dina turskidor om det finns rost eller ojämnheter.

För att minska risken för eventuella skador när du transporterar dina skidor eller om du behöver en ny väska inför dina äventyr kan du spana in våra väskor för längdskidåkning.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor