×
Meny

Sparkcyklar

Bra att veta

Sparkcykel i full fart

Sparkcykel har vuxit till att bli en stor sport, och urvalet av sparkcyklar och reservdelar har därför också vuxit mycket. Sedan trick-sparkcyklar började på allvar, har det tillverkats många pro sparkcyklar och delar i hög kvalitet, men det finns fortfarande en hel del billiga kickbike på marknaden av dålig kvalitet.

Det finns generellt tre typer av sparkcyklar: för tricks, för transport och för lek.

Trick-sparkcykel

Trick-sparkcykel används oftast i skateparks, i stadsområden och på parkeringsplatser. Det är en teknisk och utrustning-krävande sport, och sparkcyklarna utsätts för rejält med stryk och slag. Inga sparkcyklar lever för evigt, men det finns idag ett brett sortiment av kompletta trick-sparkcyklar för just detta ändamål. De är förstärkta och designade så att de håller bättre än någonsin. Dessutom finns det också många specialdesignade komponenter, så att alla kan sammanställa sin dröm-sparkcykel. Färdigsammansatta sparkcyklar består oftast av specifika komponenter från olika märken, ihopsatt av sakkunniga inom sporten.

Sparkcyklar med stora hjul

För transport rekommenderar vi sparkcyklar med stora hjul (120 mm eller större). Sparkcyklarna är normalt designade för vuxna, men kan även användas av barn. De kan ofta vikas ihop och är därför lätta att bära på och ha med sig i t.ex. tåg, skolan eller på jobbet. Stora hjul är mindre känslig för ojämnheter i vägen, de är mer riktnings stabila och rullar snabbare. Det finns sparkcyklar på marknaden, var hjulen är gjorda av plast, och dessa modeller bör du undvika. Plasthjul är mindre bekväma att köra på, och gör snabbt sönder.

Vanliga sparkcyklar

Dessa sparkcyklar blev nästan återfödda i slutet på 1990-talet, när det kom en ny typ sparkcykel av aluminium. Efterföljande har det inte varit så stor utveckling. De kan vikas ihop och är i allmänhet mer praktiska och strömlinjeformad. Kvaliteten är mycket varierande, och om du väljer att köpa en sådan sparkcykel i en stormarknad eller en leksaksaffär, då kontrollera alltid om kvaliteten är okej. Hos SkatePro vi försöker undvika det billigaste sparkcyklar.

Läs också guiden inköp av sparkcyklar .

SkatePro