×
Meny

BMX Vevparti

  Filter
Färger
Varumärken
Krank längd/Typ
Vevlager

Vad är en freestyle BMX krank?

En BMX krank eller vevparti som det även kallas är metall armen som kopplar pedalerna till cykelns bottom bracket. Ett freestyle BMX krankset är designat för att vara robust och är en viktig del för att skapa rörelse fram hos en BMX. I jämförelse med en race BMX krank som är gjord av aluminium eller kolfiber, är en freestyle BMX krank gjord av stål eller chromoly.

Freestyle BMX vevparti - Vilka typer finns det?

Det finns tre huvudsakliga typer av krankset för en freestyle BMX: 1-piece, 2-piece och 3-piece. En 1-piece krank hålls på plats av kullager och är något man typiskt finner på modeller för nybörjare och äldre varianter. En 2-piece krank kommer med en krank bult, är lätt att installera och innehåller en spindle som är inbyggd i en av armarna. Ett 3-piece freestyle BMX vevparti är den vanligaste typen hos freestyle BMX cyklar. De är vanligtvis tyngre, men mer solida än 2-piece varianten, och ofta lite bredare.

Freestyle BMX krankset och spindles i rätt storlek

Hur långa du önskar att vevarmarna skal vara är en fråga om personlig preferens. De kommer i storlekar varierande mellan 125 mm till 190 mm, dock så föredrar de flesta åkare en längd på 170 mm eller 175 mm.

Med längre vevarmar får du ett ökat vridmoment som kräver mindre kraft. Du kan accelerera snabbare men det krävs mer energi för att bibehålla din hastighet i jämförelse med kortare vevarmar. Längre vevarmar är populära bland åkare som är intresserade av mycket hopp och race. Medans kortare varianter är bättre för street och flatland åkning.

Till sist är det viktigt att undersöka om ditt freestyle BMX vevparti är kompatibelt med dina pedaler och att du har koll på storleken av din bottom bracket.

Om du är mer till Race BMX så kan du spana in våra Race BMX kranks.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor