×
Meny

Hjälmar - Rullskridskor

  Filter
Färger
Varumärken
Storlek
Storleksjusterbar
Föregående
Nästa
Sida 1 av 2

Bra att veta

Cykelhjälm eller skatehjälm?

Hjälmen är den viktigaste delen av din säkerhetsutrustning och det första du bör skaffa innan du börjar cykla eller skejta.

Även fast cykelhjälmar och skatehjälmar har mycket gemensamt, som att skydda huvudet från skada, finns det fortfarande några viktiga skillnader som man måste vara medveten om innan man köper en hjälm. De två största skillnaderna är:

  • Skatehjälmar är gjorda för att tåla flera mindre smällar, medan cykelhjälmar behöver bytas ut om de råkar ut för en rejäl smäll.
  • Skatehjälmar har en form som är gjord för att även skydda bakhuvudet, medan cykelhjälmar inte går hela vägen bak till nacken.

Dessa hjälmar har därför olika teststandarder och godkännanden de måste leva upp till. Många hjälmar som är godkända och avsedda för skating är dock ofta godkända även för cykling (även BMX-hjälmar). Så om du vill ha en hjälm för cykling som ser ut som en skatehjälm, är det en bra idé att kolla certifikaten innan du köper den.

Ett certifikat som ofta syns bland våra hjälmar är EN 1078, vilket godkänner hjälmar både för skating och cykling. Så om du vill ha en hjälm för skating, cykling, BMX och kanske till och med kickbike, välj en med certifikatet EN 1078.

Hur ska min hjälm sitta?

För att uppnå bästa möjliga skydd, är det viktigt att din hjälm sitter ordentligt. De flesta hjälmar har ett justerbart fästsystem på baksidan av hjälmen för att se till att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Banden kan också justeras. De ska spännas, men inte för tight. Banden bör utgöra ett Y strax under örat, utan att nudda örat. Hjälmen sitter rätt när du kan skaka lätt på huvudet utan hjälmen rör sig.

Alla hjälmar har skumkuddar för att göra hjälmen bekvämare att ha på sig och för en ännu bättre passform. Samtidigt har hjälmarna ett ventilationssystem som förhindrar huvudet från överhettning när du skejtar eller cyklar.

Om du är osäker på vilken hjälm som passar dig och dina behov, är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

SkatePro