×
Meny

Skatehjälmar

  Filter
Färger
Varumärken
Storlek
Storleksjusterbar

Bra att veta

Skillnaden mellan en cykelhjälm och en skatehjälm

Hjälmen är den viktigaste delen av din säkerhetsutrustning och det första du bör skaffa innan du börjar cykla eller utföra någon typ av skatesport.

Även om cykelhjälmar och skatehjälmar har mycket gemensamt, som att skydda huvudet från skador, finns det fortfarande en del viktiga skillnader som man bör vara medveten om innan man köper en hjälm. De två största skillnaderna är:

  • Skatehjälmar är gjorda för att tåla upprepade smällar medans en traditionell cykelhjälm bör bytas ut efter en kraftig smäll
  • Skatehjälmar är tillverkade i en form som är gjord för att även skydda bakhuvudet, medans cykelhjälmar inte går hela vägen bak till nacken

Dessa hjälmar har därför olika teststandarder och godkännanden att leva upp till. Många hjälmar som är godkända och avsedda för skating är dock ofta godkända även för cykling (även BMX-hjälmar). Så om du vill ha en hjälm för cykling som ser ut som en skatehjälm, är det en bra idé att kolla certifikaten innan du köper den.

Ett certifikat som ofta syns bland våra hjälmar är EN 1078, vilket godkänner hjälmar både för skating och cykling. Så om du vill ha en hjälm för skating, cykling, BMX och kanske till och med för kickbike, välj en med certifikatet EN 1078.

Hur ska en skatehjälm sitta?

För att uppnå bästa möjliga skydd, är det viktigt att din hjälm sitter ordentligt. De flesta hjälmar har ett justerbart fästsystem på baksidan av hjälmen för att se till att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Banden kan också justeras. De ska spännas, men inte för tight. Banden bör utgöra ett Y strax under örat, utan att nudda örat. Hjälmen sitter rätt när du kan skaka lätt på huvudet utan hjälmen rör sig.

Alla hjälmar har skumkuddar för att göra hjälmen bekvämare att ha på sig och för en ännu bättre passform. Samtidigt har hjälmarna ett ventilationssystem som förhindrar huvudet från överhettning när du skejtar eller cyklar.

Om du är osäker på vilken hjälm som passar dig och dina behov, är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor