×
Meny

Topptur skidor

  Filter
Varumärken
Längd
Midje bredd
Bindning
Kön
Föregående
Nästa
Sida 1 av 2

Bra att veta

Vad är toppturskidor?

Toppturskidor, eller randonee skidor som man även kallar det, kombinerar åkstilar liksom alpint, längd, telemark, randonnee och turåkning. De levererar det hela så att du endast kan behöva ett par skidor för att fylla dina behov. Toppturskidor är passande till mer erfarna skidåkare som redan har god kunskap om den oförutsägbara naturen utanför pisten.

Att topptura betyder att du ska kunna ta dig både upp och ned för berget utan att behöva ta av dig skidorna. Den lösa hälen och dina breda toppturskidor tillåter dig att utforska pudret utanför pisten. Om du önskar åka i pisten, kan du även använda dina touring skidor till att enkelt utforska skidortens pistade backar.

Hur väljer jag rätt randonee skidor?

Som tumregel ska ett par touring skidor vara lätta (cirka 1100g till 1800g) medan längden borde vara cirka plus/minus 5-10cm av din längd. Tyngre skidor passar bättre för skidåkning downhill då de bidrar till bättre stabilitet och hastighet men kräver mer ansträngning att ta sig uppför. Tvärtom, är lättare skidor bättre för att ta sig uppåt. Skidans midjebredd varierar beroende på dina preferenser vid topptur, men vanligtvis sträcker de sig mellan 82-105 mm för all-around touring skidor.

Skidor topptur - Vilken utrustning behövs?

För alpin touring behöver du speciell utrustning, för att hjälpa dig komma upp och ner för berget. Den rätta utrustningen kommer hjälpa dig att få ut det mesta av dina äventyr på bergen.

En av de viktigaste delarna av att topptura är dina skidbindningar. Det är tack vare de speciella touring bindningarna som du kan gå med dina skidor. De tillåter dig gå och att lyfta hälen, medans tån fortfarande sitter fast i den främre delen av bindningen. Du finner alpina touring bindningar i vårt utbud av skidbindningar.

Det är även viktigt att välja rätt pjäxor. Eftersom du behöver lyfta hälen för att ta dig framåt är det en stor fördel att ha ett par väldigt flexibla och relativt lätta pjäxor. Vårt utbud av slalompjäxor inkluderar några specialiserade touring pjäxor som passar till att topptura.

Andra nödvändiga delar som behövs för att topptura är stighudar och stavar. Stighudar ser till att du inte glider bakåt när du jobbar dig uppåt och placeras på skidans undersida. Bra stighudar att klättra med har en balanserad kombination av fäste och glid som fäster väl på skidan. När det kommer till stavar rekommenderar vi att du använder justerbara stavar när du ska topptura. Det ger dig valet att ha längre stavar vid uppstigning och kortare stavar vid åkning ned för backen, eller två olika längder för att korsa berget.

När du rör dig runt i den vilda naturen så ska du även använda säkerhetsutrustning som exempelvis en skidhjälm och lavinutrustning. Se vårt utbud av skyddsutrustning och känn dig säker på berget.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor