×
Meny

Bodyboards

Bra att veta

Vilken bodyboard ska jag köpa?

När du köper en ny bodyboard i skum finns det några egenskaper att ta hänsyn till - kärnan, tail shape och slick (skinnet).

KÄRNAN

Kärnan på bodyboards är den viktigaste aspekten att ta hänsyn till. Den avser det skummaterial som används för att tillverka brädan.

Det finns två typer: polyeten (PE) och polypropen (PP). PE är det vanligaste materialet som finns i bodyboardkärnor. Skummets mekaniska egenskaper påverkas av vattentemperaturen. Kallt vatten gör brädorna styvare, medan varmt vatten gör dem mer flexibla. PE är ett flexibelt material, och PE bodyboards blir inte alltför styva när de används i kallare vatten. Därmed behåller brädan sin manövrerbarhet och är lätt att kontrollera. Men om vattnet blir varmare (23℃ över) blir brädan för mjuk och svår att kontrollera.

Å andra sidan är PP ett styvare och lättare material och kommer att stelna i kallare vatten (15℃ under). Därför kan brädan bli obekväm att använda och endast erfarna åkare kommer att kunna kontrollera den ordentligt. Det är därför som PE bodyboards föredras av nybörjare, då de kan användas i ett större temperaturspann.

TAIL SHAPE

Tailen definierar brädans riktningsrörelse och manövrerbarhet. Halvmåneformade tails ger ett bra grepp om vågorna och gör lättare för åkaren att ta sig upp på brädan. Om du vill ha en större yta för mer lyft, fart och drivkraft ska du välja en bat tail.

SLICK (SKINN)

Slick, även kallad skins, är det material som finns på undersidan av en bodyboard. Surlyn slicks är tillverkade av etylenhartser och sampolymerer som ger flexibla egenskaper. Dessa material gör bodyboards snabbare och ökar deras livslängd. HDPE slicks förekommer på nybörjarbrädor. De är tillverkade av ett elastiskt material som ger mindre motstånd när du fångar vågor.

Att välja rätt storlek på bodyboards

Både bodyboards för barn och bodyboards för vuxna ska passa användarens längd och vikt. Bodyboards för barn är vanligtvis mellan 83 och 94 cm långa, och allt som är större kan betraktas som en vuxenbräda. Storlekarna går vanligtvis upp till 117 cm (46 tum). Det är liten skillnad i design mellan barn och vuxenbrädor, så om du är en mindre vuxen bör det fungera bra att använda en bräda som ursprungligen är designad för barn.

Att välja rätt storlek är väldigt viktigt. Om brädan är för lång kommer dina knän att slå mot tailen när du paddlar. Om bodyboarden är för liten får du inte tillräckligt med flytkraft. För att välja rätt storlek så mäter du antingen avståndet från marken till naveln eller avståndet mellan hakan och knäna, sedan väljer du en bräda efter det måttet.

Om du vill veta mer om bodyboards är du välkommen att läsa vår guide - Köpa en bodyboard.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor