Vinter erbjudande
Vinteravslutningsrea   -  Använd denna rabattkod WINTER10  -  Klicka här
×
Meny

Roller Derby

Vad är Roller Derby?

Roller derby är en rolig, fysisk sport där målet är att åka rullskridskor runt på en oval inomhusbana och köra om motståndarna. En variant av denna sport uppfanns i USA på 1930-talet, men spelas idag över hela världen. Totalt finns det redan mer än 1250 lag, så kallade ligor. De flesta roller derby-matcher spelas på plana banor snarare än på banor med böjar. Sporten är känd för en hög andel kvinnliga spelare och för att vara välkomnande för alla typer av människor.

Roller derbyspelare bär kängor med fyra hjul som liknar klassiska rullskridskor. När spelarna tävlar väljer de sitt eget namn, som fungerar som deras alter ego när de spelar derby. Dessutom är spelarna kända för att ge sina uniformer en extra touch, till exempel genom att bära färgstarkt smink, ansiktsfärg och fisknät.

Derbyåkning är känd för att vara en mycket fysisk aktivitet och det är ett måste att bära skyddsutrustning. Trots denna fysik finns det juniorligor för yngre spelare.

Vad är roller derby skates?

Roller derby skates eller roller derby rullskridskor som man även kan kalla det, är designade för att ge dig en smidig upplevelse när du deltar i en match roller derby. Denna typ av rullskridskor är kända för att vara lågt skurna med en kort wheelbase, vilket ger möjlighet för mer rörelse och flexibilitet. De kommer även med vaddering för att säkerställa en bekväm passform och förse dig med skydd mot hårda kollisioner.

Roller derby skates tillverkas av olika material, bland annat läder, vegan-vänligt konst läder, eller nylon för att skapa en hållbar känga av hög kvalitet.

Vilken passform ska ett par roller derby rullskridskor ha?

När det kommer till derby skates är det viktigt med en åtsittande passform, dock så skal din fot inte klämmas åt på ett obekvämt sätt. Vissa modeller har en känga som är värmeformbar vilket gör att kängan kan anpassas efter din fot för en perfekt passform.

Så vilken storlek ska man köpa? Kom ihåg att alla märken konstruerar sina kängor på olika sätt, så det går inte att generalisera passformen hos dessa rullskridskor. Det är därför viktigt att kontrollera modellens individuella storleksguide för att hitta rätt storlek för dig.

Om du vill läsa mer om roller derby skates och hjul kan du här läsa vår Guide till köp av roller derby skates.

Varva din motståndare med roller derby wheels

En roller derbymatch kräver att du åker i hög hastighet men också att du behåller kontrollen på det hårda underlaget. Även om derby hjul finns i ett stort antal häftiga mönster som garanterat passar din derbylook, finns det några tekniska aspekter som du bör tänka på innan du köper dem.

Roller derby hjul är designade för användning på inomhusytor och är därför vanligtvis hårdare än den hjul anpassade för utomhusåkning. Spelare väljer vanligtvis en durometer på mellan 88-99A, och den viktigaste faktorn här är vilket underlag du ska spela på. Om du vet att du kommer att spela på klibbigt golv ska du satsa på en hög durometer på 94A eller mer. Dock om du kommer att spela på ett halt golv så är det klokt att välja hjul med lägre durometer klassning. Ett bra allroundhjul har en durometer på cirka 90-93A.

Vilken storlek är hjul till derby rullskridskor?

De mått som du behöver ha i åtanke när du väljer hjul är diameter och bredd. En diameter på mellan 59 och 62 mm är vanligast för inomhus derby, och du kommer att se att de flesta roller derbyspelare använder den här storleken så att de kan accelerera snabbt. När det gäller bredden ger bredare hjul (över 40 mm) mer stabilitet medan smalare hjul är mer manövrerbara.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor