×
Meny

Roller Derby

Vad är roller derby?

Roller derby är en rolig och fysisk sport som går ut på att åka runt i en inomhus rink och varva sina motståndare. Sporten uppfanns under 1930 talet av Leo Seltzer och är störst i USA men utövas runt om hela världen. Roller derby är känt för att vara en inkluderande sport med ett högt antal kvinnliga spelare. De flesta roller derby race utförs på platta ovala banor framför vinklade.

Spelarna inom roller derby bär kängor med fyra hjul vilket liknar en klassisk rullskridsko. Under tävlingens gång väljer spelarna sina egna namn vilket agerar som en typ av alter ego när de kliver ut på banan. Utöver det är många spelare kända för att bära livlig makeup, ansiktsmålningar och utsmyckade uniformer.

Derby sporten är känd för att vara en mycket fysisk aktivitet och därför är det ett måste att bära skyddsutrustning. Trots detta finns det även junior ligor för de yngre spelarna.

Så fungerar ett roller derby

Roller derby är en snabb sport med mycket kroppskontakt som spelas mellan två lag bestående av 5 spelare. En omgång roller derby kallas för en match och är mycket underhållande för både deltagare och åskådare. Varje match består av två perioder på 30 minuter där spelarna tar del av två minuters intervaller som kallas för "jams".

Båda lagen utser en jammer, denna spelare kan man känna igen då de har en stjärna på sin hjälm. Resterande spelare i laget kallas för blockers och deras uppgift är att stoppa motståndarens jammer från att ta sig runt rinken. Jammerns uppgift är att varva motståndarlagets blockers och på så sätt samla poäng.

Så kommer du igång med roller derby

Du kan börja din resa med ett par vanliga rullskridskor men det rekommenderas att använda ett par hållbara Roller Derby rullskridskor. Nästa steg är att finna en derby klubb nära dig och sen är du redo att köra! Då det är en mycket fysisk sport ska du även komma ihåg att köpa skyddsutrustning, tandskydd och ett par crash pants.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor