×
Meny

Roller Derby

Vad är Roller Derby?

Roller derby är en rolig, fysisk sport där målet är att åka rullskridskor runt på en oval inomhusbana och köra om motståndarna. En variant av denna sport uppfanns i USA på 1930-talet, men spelas idag över hela världen. Totalt finns det redan mer än 1250 lag, så kallade ligor. De flesta roller derby-matcher spelas på plana banor snarare än på banor med böjar. Sporten är känd för en hög andel kvinnliga spelare och för att vara välkomnande för alla typer av människor.

Roller derbyspelare bär kängor med fyra hjul som liknar klassiska rullskridskor. När spelarna tävlar väljer de sitt eget namn, som fungerar som deras alter ego när de spelar derby. Dessutom är spelarna kända för att ge sina uniformer en extra touch, till exempel genom att bära färgstarkt smink, ansiktsfärg och fisknät.

Derbyåkning är känd för att vara en mycket fysisk aktivitet och det är ett måste att bära skyddsutrustning. Trots denna fysik finns det juniorligor för yngre spelare.

Hur Roller Derby fungerar

Roller derby är en snabb och kontaktsport som spelas mellan två lag bestående av 15 spelare. Varje match består av två 30-minutersperioder där 5 spelare deltar i tvåminutersintervaller, så kallade "jams".

Båda lagen väljer en jammer, som kan kännas igen på stjärnan på sin hjälm. Resten av lagmedlemmarna kallas blockerare, och deras ansvar är att hindra jammaren från att ta sig runt i rinken. Jammarens mål är att varva var och en av motståndarlagets blockerare och därmed ta poäng.

Hur man börjar med Roller Derby

Du kan börja med roller derby med ett par vanliga rullskridskor, men det rekommenderas starkt att satsa på några slitstarka derbyrullskridskor. Nästa steg är att hitta en lokal derbyskridskoklubb i din närhet, och sedan är du redo! Eftersom det är en mycket fysisk sport ska du komma ihåg att skaffa skyddskläder, ett munskydd och några crash pants.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor