MENY
×

Guide till köp av roller derby skates

Håller du på att göra dig redo för "minimum-skills" testet? Eller letar du efter din första derby rullskridsko? Oavsett vad du bör vara uppmärksam på storlek och val av hjul till situationen; typ av golv och användarvikt. I den här guiden får du lära dig vad du bör veta innan du köper nya derby skates.

Titta på den här videon för att få en snabb överblick över det viktigaste du bör veta innan ditt första köp av derby skates.

Roller derby är en inomhus kontaktsport och social lagsport där ditt viktigaste tillbehör är dina rullskridskor. Med rätt derby rullskridskor får du rörelsen som krävs för att optimera din prestation. Och ju mer erfarenhet du får med tiden, desto lättare blir det för dig att hitta dina personliga preferenser.

Hjul - väljs efter golv, hårdhet och användare

I derby använder man alltid inomhus hjul, eftersom du bara spelar inomhus. Om du vill spela utomhus, bör du naturligtvis använda utomhus hjul. Bra hjul är viktigt för din prestation och det handlar om att hitta balansen mellan golv, hjul och du som spelare.

 • För slätt golv rekommenderar vi en hjul hårdhet mellan 88-92A. Med mjukare hjul som dessa får du bättre grepp för att undvika att du halkar.
 • För golv med bra grepp rekommenderar vi en hjulhårdhet på 93-99A. I idrottshallar är det vanligtvis 92-95A, vilket är en bra allround-hjul hårdhet.

När det gäller användarens vikt gäller:

 • Ju mer du väger, desto hårdare hjul bör du välja.
 • Ju mindre du väger, ju mjukare hjul bör du välja.

Det kan vara en god idé att låna några hjul från dina lagkamrater om du är osäker på vad du ska välja.

Kullager

I derby har kullagren inte den största inverkan på ditt val av derby rullskridskor och de kommer naturligtvis att räcka längre när du spelar inomhus.

Generellt gäller det att kullagren påverkar hur hjulet snurrar. Ju högre precision kullager du har, desto lättare rull blir det, vilket leder till högre hastigheter. Precisionsnivå indikeras med olika skalor. På SkatePro använder vi normalt ABEC 7, och ju högre siffra, desto högre precision. Vi rekommenderar dock att du köper från ett känt varumärke snarare än att fokusera enbart på ABEC-talet. Det är möjligt att ett ABEC 7 kullager är snabbare än ABEC 9, ABEC säger också något om hur hållbara ett kullager är.

Om du vill nörda mer i information, läs vår guide till kullager .

Plates - nylon vs. aluminium

Du kan välja mellan nylon och aluminiumplates. Aluminium föredras av många derby spelare, men om du är nybörjare går också nylon bra. Nylon plates är lätta i vikt, men har en kortare livslängd och tål inte så mycket kroppsvikt som aluminium.

I det långa loppet kan det vara mer lönsamt att köpa aluminiumplates, eftersom de är mer hållbara och responsiva jämfört med nylon - viktiga faktorer i en kontaktsport som derby där dina plattor får en del slag, och där du kommer att behöva rullskridskor som kan följa dina många olika rörelser.

Truck vinkel och cushions - för manövrerbara rullskridskor

Vinkeln på dina truckar är mycket viktigt för hur manövrerbare dina derby rullskridskor är. Den typiska truckvinkeln är mellan 10-45 grader, men de kan också komma i många olika vinklar.

 • En lägre vinkel ger mer riktningsstabila rullskridskor.
 • En högre vinkel ger mer lättmanövrerade och livliga rullskridskor.

De cushions som sitter på truckarna bidrar också till att avgöra hur livliga dina derby rullskridskor är. Generellt levereras truckar med hårda cushions från tillverkaren. Hårda cushions gör rullskridskorna riktningsstabila, men mindre lättmanövrerade. Däremot kan du enkelt byta ut dem mjukare cushions för mer livliga rullskridskor som svarar bättre på dina rörelser, men också gör det lättare att vända snabbt.

Cushion setup

Det skiljs mellan två typer av cushions: Cone och barrel. Fördelen med cones är att de gör rullskridskor mer livliga. Cushion setupen beror på vad dina derby skridskor tillåter.

Trucken är utrustad med fyra cushions - två barrel överst och två efter eget val på botten - det kan vara en blandning av barrel och cone. Hur du väljer att sätta ihop dem, påverkar rullskridskon på olika sätt:

 • För en livlig rullskridsko, bättre svängegenskaper och en stabil bak - placera en cone i fram och en barrel i bak.
 • För en ännu mer livlig rullskridsko - placera en cone i fram och i bak.

Toe stop

För att bromsa på derby skates användas antingen tå stop'en eller olika bromstekniker, eftersom de inte är utrustade med den traditionella broms i bak som inlines.

Kom ihåg att välja en non-marking toe stop för att undvika linjer på golvet.

Kort vs. lång stjälk

Toe stop finns med antingen en kort eller lång stjälk. Längden påverkar hur mycket du måste lyfta foten när du går på tårna. Det är möjligt att justera längden enligt dina personliga preferenser, men vanligtvis gäller att:

 • långa stjälkar används med större hjul.
 • korta stjälkar används med mindre hjul.

Tips: För att hitta storleken på din tå stopp, kan du placera tre fingrar mellan bakhjulet och ytan när den bakre änden av rullskridskon lyfts med nosen nedåt.

Kängor

Det är viktigt att dina derby skataes passar väl på foten, vilket ger dig bra kontroll så att du kan röra dig med lätthet. Derby kängor är vanligtvis low-cut, men det existerar också som high-cut. High-cut kängor ger mer fotledsstöd, men i gengäld är low-cut kängor lättare att manövrera, vilket gör det lättare att vända skarpt - något du kommer att behöva i derbyt. Med vissa modeller kan du även värmeforma kängan för ännu bättre passform för dina fötter.

Storlek

 • Välj samma storlek som din skostorlek eller gå en halv storlek upp enligt tumregeln.
 • Kom ihåg att alltid läsa storleksguiden för varje produkt på hemsidan.

Dina rullskridskor ska sitta så tätt som möjligt utan att göra ont. Du kommer att uppleva större kontroll över dina rullskridskor och därmed minimera risken för skador när du flyttar fotleden i olika vinklar, som en derby match erbjuder.

Skyddsutrustning

Eftersom derby är en kontaktsport, är det särskilt viktigt att du använder skydd av hög kvalitet - det vill säga hållbar utrustning som täcker ett större område. Kom ihåg att du i derby behöver skydd till NÄR du faller, inte OM du faller som i fitness rullskridskor.

Knäna är viktigast att skydda, eftersom de kommer att få en del slag. Vi rekommenderar att du använder handledsskydd och hjälm, vilket är obligatoriskt som också tandskydd - kom ihåg att skydda ditt leende!

Kolla in vårt utbud av derby skates

Om du har frågor, tveka inte på att kontakta oss.

Populära produkter