×
Meny

Köp av kullager

Är du osäker på vilket kullager du ska köpa? I den här guiden förklarar vi de viktigaste termer du bör veta, och de viktigaste faktorer som avgör kvaliteten på kullager. Vi förklarar också vilka kullager som passar bäst till precis det sättet som du kör eller skatar på.

1. Kullager allmänt

Ett hjul måste använda två kullager för att rotera hjulbulten. Kullager kan ha en stor effekt på hastigheten och känslan av din körning eller skate erfarenhet.
Oavsett vilken typ av kullager, måste du alltid undvika att köra i sand, vatten eller andra fuktiga miljöer, eftersom detta förkortar hållbarheten på dina kullager betydligt. Regelbunden rengöring och smörjning av kullagren kan förlänga hållbarheten och hastighet. Du kan se hur du kan underhålla dina kullager här.

Dessutom ska det användas en spacer, dessa är belägna mellan kullagren. Detta förhindrar att kullagren förstörs och ger en bra rotation när bultarna dras åt. Storleken på spacerna bestäms av storleken av hjulbulten. Båda typerna spaceres passar in.

8mm spacer och 6mm spacer


Kvaliteten av kullagren är beroende av olika faktorer, såsom:

 • Material
 • Precision (ABEC)
 • Smörjning
 • Stängd eller öppen (Removable Shield)

Vilka kullager som passar bäst till dig:

 • Köra eller skater du helst utomhus, rekommenderar vi stängda kullager smörjda med fett,
  eftersom dessa är bäst för att motstå smuts och damm och kräver lite eller inget underhåll.
 • Köra eller skater du helst inomhus, rekommenderar vi öppna lager, som roterar snabbt och är lätt att rengöra.
 • Vill du ha höga hastigheter och långa resor, kan du använda hög precision kullager smörjas med olja.
  Dessa roterar mycket snabbt och är lätt att rengöra, men smuts kan också snabbt förstöra dem.

2. Montering

Ett kullager kan vanligtvis pressas in i hjulkärnan för hand, när kullagret är monterat perfekt så är det plant med kärnan, dvs den inte sitter skevt i. Sitter det skevt förstörs kullagret direkt när man börjar rulla på det.
Om du har hjul som är gjorda med en metallkärna då kan det vara mycket svårt att montera kullager, om så rekommenderar vi att använd en gummihammare eller en balk om det är nödvändigt att hamra lagret på plats. Använd aldrig metallhammare direkt på lagret!
Alternativt kan smörjning också hjälpa att få kullagret i sin kärna, men kom ihåg att torka överflödigt fett bort.

3. kullager mera detaljerad

Material

Materialet av kullagren är en av de mest avgörande faktorerna för dess kvalitet och hållbarhet. De flesta kullager är tillverkade av stål. Billiga kullager är oftast gjorda av pressad restmetall eller härdat kolstål, båda typerna rekommenderas inte, eftersom de har en mycket begränsad hållbarhetstid.
Bättre kullager är tillverkade av krom, titan eller Swiss stål.
Keramiska lager (mest använd i speed skating) har kulor av industriell keramik (silicon nitride). Keramiska kulor kan inte rosta och är tåligare än stålkulor.

Pris och kvalitet följs mycket nära när man talar om kullager, och oftast kan man lita på välkända varumärken producera bra och hållbara kullager.

Precision/ABEC

Kullager blir kategoriseras enligt de kända ABEC-specifikationen. ABEC beskriva hur bra kullagren är att omsätta den energi som läggs på dem. Ju högre ABEC siffra, desto större precision, effektivitet och möjlighet till hastighet får du, men det är viktigt att notera att ABEC talet annars inte säga något om hur snabbt ett kullager kan rotera. ABEC siffra säger lite om andra viktiga faktorer, såsom precision distanser och hjulen eller material. Alla kullager faller dessutom i ABEC siffror efter en tids användning.
Observera också att inte alla märken använder sig av ABEC nummer (t ex. Bones) och att det finns andra skalor av kullager.
ABEC står för Annular Bearing Engineering Committee.

SMÖRJNING

Kullager kan använda antingen olja eller fett som smörjning. Kullager ska aldrig få slut på fett eftersom kullager annars smälter och tappar fart eller blockera helt.

 • Olja:Är bra för höga hastigheter, eftersom det finns mindre motstånd i smörjmedlet. En tunn olja ger högre hastighet, men kräver också mer frekvent underhåll.
 • Fett: Är det bättre att stå emot vatten och smuts än vanliga olja. Kräver nästan inget underhåll, men skapar mer motstånd, så att kullagren inte kör riktigt lika fort.

Notera: Vatten kan ta bort alla typer av fett från dina kullager! Om det händer och vattnet torkar i kullagren, blir kullagrena mycket varma nästa gång du använder dem, och kan smälta eller göra ljud. I så fall är nya kullager på tiden. I vissa fall, om du inte har använt kullager under tiden, kan de sparas genom att torka, rengör och smörjer lagren ordentligt innan nästa användning.

kåpor/tätningar (Shields/Seal)

För att förhindra att vatten, sand och smuts kommer in i kullagren, är det ofta en kåpa eller tätning på en eller båda sidorna av kullagret.

 • En kåpa består i allmänhet av en metallskiva som är fäst vid den yttre ringen, och har ett litet spelrum för den inre ringen (även hänvisad till som en dammtät kullager). Kullager med kåpor har lite friktion, och därmed hög hastighet. I gengäld är inte kullagret så väl skyddade mot smuts och vatten.
 • En packning (nedan) består av en stålförstärkt gummiskivan, som är fixerad vid den yttre ringen och vidrör lätt på den inre ringen. Det ger bättre skydd och nästan inget underhåll, men också högre friktion och lägre hastighet.

4. Standard och kullager precision förklarade

ABEC siffra beskriver ett antal faktorer. Viktigast är rundhet (rundhet) av rörelsen av innerringen av kullagret. Tabellen visar hur stort svängningar är tillåtet:

Type mm Inches
ABEC 1 0.0075mm (0.000295 ")
ABEC 3 0.0050mm (0.000197 ")
ABEC 5 0.0035mm (0.000138 ")
ABEC 7 0.0025mm (0.000098 ")
ABEC 9 0.0012mm (0.000047 ")

Detta betyder att ju högre ABEC nummer, desto mindre är avvikelsen i dimensionerna av de enskilda delarna av kullagret, vilket gör att mer energi överförs till hjulet.

ABEC och ILQ kullagren är inte direkt jämförbara eftersom ILQ är ett varumärke och ABEC är en standard.

ABEC kullager mätts på noggrannhet i produktionen och inte hållbarheten eller funktionalitet under belastning. Twincam, tillverkas av ILQ, mäter kvaliteten på sina kullager på en skala som liknar ABEC. Men trots att det har ILQ kullagren 6 kullor där ABEC kullagren har sju kullor.

För att klargöra skillnaden, är ILQ inte en standard som ABEC kullager. ILQ bör därför ses som inte betygsatt kullager från en professionell inline kullagertillverkare och är därför inte lämplig för industriell användning.

Bones rater inte deras kullager då de är avsedda enbart för skating - dessa kan inte jämföras med ABEC standarden.

Ofta används termen för kullager och deras kåpor beskrivs nedan (typ av kullagret är oftast trycket på kullagret med storlek, (t.ex.. 608ZZ).

Type Förklaring Anmärkningar

608

Standardlager

22mm ytterdiameter
7mm bredd
8mm innerdiameter

688
Mini / Micro lager

16mm ytterdiameter
5mm bredd
8mm innerdiameter

Z Kåpa,1 metallskiva

Öppna den andra änden för enkelt underhåll (alltid stänga den öppna sidan av kullagret in i hjulet)

ZZ Kåpa, 2 metallskivor

Kåporna är utrustade med en liten låsring som skall avlägsnas för att få kåpan ut för underhåll.

2 RS/
RS /
RZ

Packning, 2 stålförstärkt
gummitätningar

Packningar sitter utan lås - ring. Packning kan försiktigt tas bort med en nål för service.

BRS
Packning, 2 stålförstärkt gummitätningar

Packningar sitter utan lås-ringar. Extra bra skydd mot inträngande av vatten.

Produkter

SkatePro