×
Meny

BMX Cyklar

Bra att veta

Behöver du något att köra? - här är BMX

BMX är en cykelsport, som efter hand har existerat i många år. Under vägen har BMX cykeln utvecklat sig en del, men det har alltid varit kännetecknat att ha kraftigt stål- eller aluminiums ram och kraftiga däck.

BMX cykel och Mini BMX cykel

BMX cykler fås i olika material och storlekar, allt efter vilken sportsgren de ska används till. Övergripande kan man dela upp BMX i två sportsgrenar, som kräver två lite olika typer av cykler: Racing BMX och Freestyle BMX. Utöver detta har det också efterhand kommet ett stort urval av Mini BMX cykler, där huvdsakligen egnar sig till tricks, antingen i skateparken eller på gatorna, och som inte kan användas till racing. Där den vanliga BMX cykel har existerat i många år, så är Mini BMX en förhållandevis ny typ, där det kan användas av barn såväl som vuxna, och som några andra ser som ett samlarobjekt.

BMX cyklar till Racing och Freestyle BMX

BMX racing är en offroad cykelsport, där man cyklar på kuperede jordbanor, inspirerat av motorcross. Det är en individuell sport, där man tävlar mot varandra. Men det är samtidigt en sportsgren, som kan utföras av människor i nästan alla åldrar, vilket gör det till en populär familjesport.

BMX cykler gjord till racing, har typisk aluminium ram och en hjulstorlek på 20".

BMX cyklar till freestyle, kan användas på flera olika sätt, bl.a. till Street, Dirt och Flatland. Typen och kvaliteten är av stål används till ramen kan variera för dessa cyklar. Många cyklar har en ram gjord av chromoly och hi-ten stål. Chromoly är inte så lätt som exempelvis aluminium, till gengäld är det mycket hållbart, och ägnar sig generellt bra till cykelram. Hjulen kan variera i storleken, och de finns från 16" till 20". 16" och 18" hjul passar till barn BMX cykler, medan en hjulstorlek omkring 20" klart är den mest breda bland vuxna åkare.

Utvecklingen av BMX

Historien om BMX började i Californien i starten av 1970’erne. I 1972 kom filmen ”On any Sunday”, en dokumentär om motorcykel sport, den blev snabbt populär och berömd, och som många menar blev det starten till hela BMX rörelsen. Inspirerat av filmen och motorcross generellt, började många barn att använda dessa cykler på jordbanor, och i mitten av 1970 medförde det, att de första riktiga BMX cykler såg dagens ljus – cyklar, som var designade till att kunna köra på kuperede jordbanor och som var starkare och mer hållbara än vanliga cyklar. Omkring samma tid, började Freestyle BMX att bli populärt, en sport där det inte handlar om att vara snabb, men däremot om att göra tricks och utveckla sin teknik. Härefter blev American Bicycle Association skapad och i 1982 blev det första världsmästerskapet i BMX avhållet.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor