×
Meny

BMX Cyklar

Bra att veta

Vad är BMX?

BMX, som står för bicycle motocross, är en cykeldisciplin som lämpar sig för alla åldersgrupper och förmågor. Sporten har utvecklats sedan den skapades, och BMX cyklar kan nu ses över hela världen. BMX är en actionsport för alla och är inte begränsad till barn och tonåringar.

BMX cyklar känns genast igen då de är mindre än landsvägscyklar eller mountainbikes, de känns även igen genom deras tjocka däck. Cyklarna är små för att minska vikten och maximera möjligheten för att utföra tricks och stunts. BMX cyklar, som ursprungligen utformades för terrängkörning, klarar tuff terräng och aggressiv åkning.

De olika typerna av BMX cyklar

Det finns ett flertal olika discipliner inom BMX. BMX racing är den ursprungliga versionen av sporten. Här strävar de tävlande efter att ta sig runt en grusbana med ramper och hopp så fort de kan. BMX race cyklar är snabba och lätta och byggs enbart för racing.

Inom freestyle BMX har åkarna som mål att utföra tricks och stunts. Inom freestyle finns det många olika stilar som Trail, Street och Flatland. Freestyle BMX cyklar finns i en mängd olika stilar och är vanligtvis tillverkade av kromoly eller aluminium. En hjulstorlek på 20 tum är standard, men 16-18 tum kan vara bättre lämpade för yngre åkare.

Mini BMX är en nyare typ av BMX cykel. Mini BMX har en hjuldiameter på cirka 10 tum och cyklarna sticker ut tack vare sina knubbiga hjul och ofta livliga design. Men trots sin storlek är mini BMX cyklar lämpliga för alla BMX åkare.

Vem uppfann BMX cyklar?

BMX utvecklades som en mer ekonomisk överkomlig och lättillgänglig form av motocross i Kalifornien på 1970-talet. Sporten blev snabbt populär i USA och spreds därefter över hela världen. Det finns ingen enskild uppfinnare av BMX cykeln, men pionjärer som Bob Haro och Scot Alexander Breithaupt bidrog till att den utvecklades till den sport den är idag. Freestyle och racing BMX gjorde sin debut som olympiska sporter 2008.

Låter detta som något för dig? Gå då till vår guide Köp av BMX cykel för att läsa mer om hur du hittar rätt modell för dig.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor