×
Meny

BMX Cyklar

Bra att veta

Vad är en BMX cykel?

BMX är en cykelsport, som från början inspirerades av motorcross och har sedan dess undergått en hel del utveckling. Dock så har de karakteristiska egenskaperna inte ändrats, så som den robusta ramen gjord av aluminium eller stål och de breda däcken.

En BMX cykel finns i flera varianter

Materialet och storleken hos en BMX cykel baseras på vilken typ av åkning den används till. Man kan dela upp BMX sporten i två huvud kategorier, där det krävs olika typer av cyklar: Race BMX och Freestyle BMX. Utöver det har även Mini BMX cyklar blivit en hit. Mini och freestyle modellerna är anpassade för stunt och tricks på gatan eller i en skatepark, men inte för race. Den vanliga BMX cykeln har funnits under lång tid, medans mini modellen är en relativt ny typ av BMX cykel tänkt både för vuxna och barn.

Race BMX eller Freestyle BMX

BMX racing är en cykelsport som utförs på race banor, inspirerat av motorcross. Det är en sport där åkarna tävlar individuellt. Dock så är race BMX en sport för alla åldrar, vilket har gjort det till en populär familje sport.

En race BMX cykel kommer vanligtvis med en aluminium ram och 20" hjul.

BMX cyklar gjorda för freestyle är designade för olika typer av åkning, så som street, trails och flatland. Typen och kvaliteten hos den stål som används till dessa ramar kan variera. Många BMX cyklar har ramar gjorda av chromoly i en kombination med hi-ten stål. Även om chromoly inte är lika lätt som aluminium, så är det mycket starkt och hållbart, och generellt ett bra material för BMX ramar. Hjulstorleken kan variera från 16"-20". 16" och 18" är främst för barn, medans 20" är den mest populära och mest förekommande storleken hos de flesta åkare.

Utvecklingen av BMX cykeln

Historien om BMX började i Kalifornien i starten av 1970- talet. År 1972 kom filmen ”On any Sunday”, en dokumentär om motorcykel sport. Filmen blev snabbt en succé och många anser att detta var starten till hela BMX rörelsen. Inspirerat av filmen och motorcross generellt, började många barn att använda deras cyklar på dirt tracks och i mitten av 1970 ledde detta till att de första riktiga BMX cyklarna började att tillverkas. Starka, hållbara cyklar designade för off road användning. Under cirka samma tid började freestyle BMX att dyka upp, en stil där tricks och teknik var i fokus istället för hastighet. Sedan dess, grundades American Bicycle Association och i 1982 hölls de första världsmästerskapen i BMX.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor