×
Meny

Hockeypuckar

Hockey puck - en liten del med stor betydelse

Utan en puck, blir det ingen match. Det lilla stycket med gummi skapar all action och trots att den förekommer i varierande design, så är reglerna för hockeypucken mycket strikta. Den officiella storleken på en hockeypuck är 1" (25 mm) tjock, 3" (76 mm) i diameter och väger mellan 5.5 och 6 oz (156 g och 170 g). Om en hockeypuck är producerad med mått som inte stämmer överens med detta så kommer den inte att få användas vid matcher.

Insidan av en hockeypuck

Det material som används till en klassisk hockeypuck kallas vulkaniserat gummi. Detta gummi har genomgått en kemisk behandling som gör materialet mycket resistent mot all typ av slitage. Utöver vulkaniserat gummi så är det inget mer på insidan av pucken. Konsistensen hos materialet är nog för att tillföra den hållbarhet som behövs.

Innan en hockey match eller träning så se man ofta till att pucken förs till minusgrader för att undvika att den studsar runt i rinken.

Vad hände med firepuck trenden?

Några kommer möjligtvis ihåg den så kallade "firepuck" som dök upp under tidigt 90-tal. Firepucken producerades av andra material med mål om att förbättra puckens synlighet vid tv-sända matcher.

Dess livscykel visade sig vara rätt kort då det inte hade någon större påverkan på åskådarnas upplevelse. Utöver det så gjorde den strukturella ändringen hos materialet att pucken lättare studsade på isen vilket gjorde det en del svårare för målvakten att få stopp på pucken. På grund av detta så ökade även antalet mål under matcherna i denna period.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor