×
MENY

Längdskidor och utrustning

Bra att veta

Längdskidor (även känd som Nordic Ski) används för världens äldsta skidsport, och det är en sport som vänder sig till alla åldrar. Längdskidor är en bra och mångsidig träning för hela kroppen, där alla de stora muskelgrupper tränas, och samtidigt stärker balansen och koordinationsförmågan.

Välj den riktiga Nordic ski

De säger att längden på längdskidor/ Nordic Ski bör vara ca 20 cm högre än dig själv. För att hitta rätt Nordic Ski, måste du först bestämma hur du vill använda skidorna.

3 sorters längdskidor

Generellt finns det tre typer av längdskidor, med lite olika funktioner. Vi har valt att dela in dem i tävlings skidor/klassiska skidor, Turskidor och Fjällskidor.

Tävlingsskidor/klassiska skidor

Tävlingsskidan är tunn och en lätt skida, som är väl lämpad för skidåkare som vill ha hög hastighet och samtidigt vill köra långa turer på preparerade spår. Denna typ av skida är bäst lämpad för nybörjare och erfarna skidåkare, eftersom det kräver bra kontroll och balans för dem att stå på. Även om de kallas tävlingsskida kan de lätt användas av skidåkare som inte är på tävlingsnivå.

Turskida

Turskida (touring ski) är fasta skidor med en medelbredd. Skidorna är lämpade för längre turer med jämn fart, där det går både lite upp och ner. Turskida är lämplig för skidåkare på alla nivåer, och till skillnad från tävlingsskidan, så de är lämpliga även för dem som vill "gå" på skidor och njuta av omgivningarna. Lämpar sig till preparerade spår.

FjÄllskida

Fjällskida är både tyngre och bredare än de andra två typerna av skidor, och de är väl lämpade för skidåkare som vill ta på långa turer och röra sig "off trail". Skidan design gör dem lämpliga för användning både upp och ner för berget. Fjällskidan kan användas av nybörjare och erfarna skidåkare som har erfarenhet av bergskörning.