×
Meny

Längdskidor & Längdskidutrustning

Bra att veta

Vad du bör tänka på vid köp av längdskidor

Längdskidåkning är en av världens äldsta vintersporter. Dess popularitet har växt av tillgången att utforska naturen, hålla sig aktiv eller för att tävla. Till skillnad från alpint sitter du endast fast i skidorna med tådelen så att du fritt kan röra hälen upp och ned vilket tillåter en mer naturlig gå- och löpningsrörelse.

Klassisk, skate eller turåkning är de tre åkstilar som har sin individuella design och teknik. Även längdpjäxor och längdbindningar är uppdelade i 3 kategorier för att matcha stilarna. Övrig längdskidutrustning som kan vara bra att skaffa är stavar, glidvalla, fästvalla (om vallningsbara) och skidkläder till rätta väderförhållanden. Den motsvarande sommarsporten till längdskidåkning är rullskidåkning. De har samma åkstilar, klassisk och skate, och ger bra träning på asfalt under de varmare månaderna.

Vilken typ av långfärdsskidor borde jag köpa?

klassiska skidor

Klassiska längdskidor, eller långfärdsskidor som det även kallas, är långa, smala och har en fästzon i mitten av skidan som fäster i snön med hjälp av valla, skins eller räfflad undersida. Skidorna används främst i längdskidspåret som inte är så mycket bredare än själva skidorna, i en gående rörelse för att ta glida framåt i spåren. En klassisk längdskida bör vara cirka 20-25 cm längre än skidåkarens kroppslängd.

SKATeSKIDOR

Skateskidor är kortare än klassiska skidor eftersom de behöver vara smidigare och lättare. Den skejtande rörelsen betyder att åkaren trycker kanterna diagonalt för att ta sig framåt. Dessa skidor har endast en glidzon då skate tekniken ersätter behovet av valla. Skateskidor bör vara cirka 10-15 cm längre än skidåkarens kroppslängd.

TURSKIDOR

Turskidor är tyngre och bredare än de två tidigare nämnda åkstilarna eftersom de är rekommenderade för mer erfarna skidåkare som föredrar turer i djupare, orörd snö. Designen av skidorna kommer vanligtvis med stålkanter vilket gör de väldigt tåliga för tuffare klimat. Turskidor bör vara cirka 15-25 cm längre än skidåkarens kroppslängd.

Om du är intresserad i att läsa vidare om de olika kategorierna av längdskidor kan du spana in vår guide här - Köp av längdskidor.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor