×
Meny

Längdstavar

  Filter
Färger
Varumärken
Längd

Bra att veta

Olika stavar för klassiskt, skate och turåkning

Längdstavar kan vara gjorda i olika material. Skidstavar för nybörjare är oftast gjorda av aluminium medan dyrare längdstavar innehåller olika hög andel kolfiber. Fördelen med längdstavar i kolfiber är att de är styvare och därför minskar energiförlusterna och ger mer glid. Dessutom är skidstavar i kolfiber lättare än aluminiumstavar.

Längden på en längdstav varierar också beroende på huvudsyftet. Stavar för klassisk stil är ofta lite kortare jämfört med stavar för skate. Stavar för klassiskt åkning bör vara runt 30 cm kortare än din kroppslängd, medan en skatestav bör vara 15-20 cm än du själv.

Om du är tur-åkare rekommenderar vi att du väljer en stav med stor truga. Anledningen till det är enkel. När du utforskar fjället möter dina stavar djup och orörd snö, och de små trugorna är mer anpassade för preparerade längdspår.

Böj för högre fart

En annan sak du kan vilja överväga när du köper längdstavar är om du vill ha dem raka eller böjda. Böjda längdstavar är ett relativt nytt koncept, och enligt tillverkarnas tester kan böjda skidstavar leverera nästan 20% mer framåtdrivande kraft i varje stavtag.

Exel har sitt flaggskepp i den böjda X-Curve X-HMC 100. Det är ett par toppstavar, men Exel tillhandahåller också ett par böjda stavar för motionären som har en budget att hålla. Om det är fallet för dig, kolla in X-Curve X-70 Cross Country.

Att prova en toppstav är som att smaka ett dyrt vin

Som du kanske kommer att märka varierar skidstavar stort i pris. Vi har skidstavar för under 200 kronor, men det finns också stavar som kostar 20 gånger det.

En positiv sak med billigare stavar är att de ofta är väldigt hållbara. Aluminiumet gör dem nästan omöjliga att knäcka. Nackdelen är deras vikt och bristande styvhet. Stavar mellan 200-500 kronor är perfekta för nybörjare.

Med stigande pris kommer bättre material. Kolfiberstavar är oerhört styva och toppstavar har vad somliga beskriver som en skön pendel. Här beskriver vi det som att utveckla en smak för dyra viner - när du har provat vill du inte gå tillbaka.

SkatePro