×
Meny

Längdstavar

  Filter
Varumärken
Längd

Bra att veta

Längdstavar - klassisk, skate och backcountry

Längdstavar kan tillverkas av olika typer av material. Stavar för nybörjare är oftast gjorda av aluminium medan dyrare längdstavar innehåller olika hög andel kolfiber. Fördelen med längdstavar i kolfiber är att de är styvare och tillför därför mer glid och kraftöverföring. Dessutom är skidstavar gjorda av kolfiber ofta lättare än aluminiumstavar.

Vilken längd man skal välja på sina stavar varierar beroende på vilken stil dem skal användas till. Stavar för klassisk stil är ofta lite kortare jämfört med stavar för skate stil. Stavar för klassisk åkning bör vara omkring 30 cm kortare än din kroppslängd, medans en skatestav bör vara 15-20 cm kortare än din längd.

Om du mest åker backcountry rekommenderar vi att du väljer en stav med stor truga. Anledningen till det är enkel. När du utforskar fjället möter dina stavar djup och orörd snö, och de små trugorna är mer anpassade för preparerade längdspår.

Böjda längdstavar för högre hastigheter

En annan sak att överväga vid köp av längdstavar är om du vill ha dem raka eller böjda. Böjda längdstavar är ett relativt nytt koncept, och enligt tillverkarnas tester kan böjda skidstavar leverera nästan 20% mer framåtdrivande kraft i varje stavtag.

Exel har sitt flaggskepp i den böjda modellen X-Curve X-HMC 100. Det är ett par riktiga toppstavar, men Exel tillhandahåller också ett par böjda stavar för vardagsåkaren som kanske har en budget att hålla sig till. Om det är fallet för dig, kolla in X-Curve X-70 Cross Country.

Att prova en high-end stav är som att smaka på ett gott vin

Som du kanske noterat varierar skidstavar mycket när det kommer till pris. Vi har skidstavar för så lite som 200 kronor, men det finns också stavar som kostar 20 gånger det.

En positiv sak med de billigare stavarna är att de ofta är väldigt hållbara. Aluminiumet gör dem nästan omöjliga att knäcka. Nackdelen är deras vikt och bristande flexibilitet. Stavar mellan 200-500 kronor är perfekta för nybörjare.

Med stigande pris kommer bättre material. High-end längdstavar är ofta tillverkade av kolfiber vilket ger dig bättre kraftöverföring i jämförelse med vanliga aluminium stavar. Denna typ av high-end stavar har vad somliga beskriver som en skön sving eller pendel. Vissa liknar det med att utveckla en smak för dyra viner - när du har provat vill du inte gå tillbaka.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor