×
Meny

Längdstavar

  Filter
Varumärken
Längd

Bra att veta

Olika typer av längdstavar

De tre typerna av längdskidåkning är klassisk, skate och tur och det finns små skillnader i stavarna för varje disciplin. Från konstruktionssynpunkt är de stavar som används i klassisk och skate exakt likadana, men skate disciplinen kräver en något längre stavlängd. Det är lätt att identifiera den sista typen, tur stavar, eftersom de har större korgar som hindrar dem från att sjunka ner i den mjuka snö som förekommer inom tur åkning.

Stavar längd - hur långa ska mina längdstavar vara?

Som redan nämnts ovan varierar längden på stavarna beroende på huvudsyftet. Stavar för klassisk längdskidåkning bör vara cirka 30 cm kortare än din egen längd, medan stavar för skate disciplinen bör vara 20 cm kortare än din egen längd. Stavar för tur åkning bör vara närmare 35 cm kortare än din egen längd.

Stavar längdskidor - vad är de tillverkade av?

Skaften på längdskidstavar är huvudsakligen tillverkade av aluminium eller kolfiber. Aluminiumstavar är ett bra val för nybörjare eftersom de är mycket hållbara och billiga. Mer avancerade stavar är tillverkade av 50 % eller 100 % kolfiber. Detta är attraktivt för erfarna skidåkare och tävlingsåkare, eftersom det starka och lätta materialet är mycket mer energieffektivt.

Andra egenskaper hos skidstaven som du bör tänka på är stavhandtagen och remmarna. Korkhandtag motstår kyla bättre än sina motsvarigheter i plast. Remmarna kan antingen vara av loop stil som balanserar energiöverföringen över dina händer eller easy release systemet som är enkelt och mer bekvämt.

Om du redan har längdskidstavar som bara behöver uppgraderas lite bör du kolla in våra Tillbehör till längdstavar.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor