×
Meny

Ryggskydd för Skidåkning

  Filter
Varumärken
Storlek

Använd ryggskydd när du åker skidor

Att använda ryggskydd när man åker skidor anses numera vara en vanlig och nödvändig del av skyddsutrusningen. Vad som innan endast användes av extrema skidåkare som utförde farliga trick, används idag av många vuxna och barn på deras årliga skidsemester. Ryggskydd skidor, även kallat ski protector vests, är designade för att absorbera stötar vid fall, skydda dig mot hårda och vassa föremål och framför allt förse din ryggrad med skydd.

De finns två huvudsakliga typer av ryggskydd; ryggskydd med hårt skal - hardshell, och ryggskydd med mjukt skal - softshell. Hardshell-skydd är gjorda av slitstark plast, exempelvis polykarbonat. Softshell-skydd är tillverkade i ett mjukare och absorberande skummaterial vilket är lättare men ger mindre skydd.

Ryggskydd skidåkning - hur ska det sitta?

Vid skidåkning bär man vanligtvis skyddet direkt över understället, följt av mellanlagret och sedan det yttre lagret. Precis som ett underställ, ska ryggskyddet sitta nära kroppen utan att begränsa rörligheten. Den övre delen av det vadderade området ska börja täcka nackens undre del och sedan fortsätta hela vägen ner till svanskotan.

Det finns en Europeisk säkerhets standard som många ryggskydd är godkända för. Du kan hitta information om detta i produktens specifikationer och det anges som EN-godkänd 1621-2 (nivå 1 eller 2). Skillnaden mellan nivå 1 och 2 är att den sistnämnda erbjuder mer stötdämpning. Denna standard används också för ryggskydd till motorcyklister.

Det är viktigt att komma ihåg att bara för att du använder ett ryggskydd betyder det inte att du är odödlig, men de kan kraftigt minska eller förhindra många skador på en av de känsligaste kroppsdelarna. En annan väldigt sårbar kroppsdel när du åker skidor är ditt huvud, spana gärna in vårt utbud av högkvalitativa Skidhjälmar.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor