×
Meny

Skateboards

Bra att veta

Att åka skateboard är en mångsidig actionsport

Skateboardåkning är en actionsport där man utför olika trick med hjälp av en skateboard. Även om sporten fokuserar mycket på olika trick, hopp och grinds har skateboarding också blivit ett populärt sätt att ta sig fram i städerna.

Skateboarding är känt för tre huvudstilar: park, vert och street. Park utövas främst i skateparker med olika specialtillverkade hinder. Vert innebär vertikal åkning på ramper eller vert bowls och kräver mer fart än de andra stilarna. Street använder vardagliga stadshinder som rails och trappor för att utföra trick.

Du kan hitta mer information om de olika typerna av skateboardåkning i vår guide Köp av skateboard för erfarna åkare.

Varför det är bra för dig att åka skateboard

Att åka skateboard har många fördelar. Det förbättrar din kroppskoordinering eftersom du ständigt måste ändra dina kroppspositioner för att landa trick på ett korrekt sätt. Det har också en positiv inverkan på din balans, och det är också värt att nämna att det är en rolig helkroppsträning när den är som bäst.

Att åka skateboard är också ett utmärkt sätt att träffa nya människor som delar liknande intressen. Det är lätt att vara social i skateparker eftersom folk tenderar att hälsa på varandra och inleda samtal om sina favorittrick och skateboardmärken. Sporten är också ett utmärkt sätt att öka ditt självförtroende, eftersom inget känns bättre än att spika ett trick rätt för första gången.

Skateboardens historia

Skateboardens historia som vi känner den idag började på 1940-talet på USA:s västkust. Vid den tiden började surfare montera hjul på plattor, plankor och andra saker som de kunde använda som deck när de inte kunde surfa. Ursprungligen kallades skateboardåkningen för "sidewalk surfing" på grund av det stora inflytandet från surfing.

Under de följande decennierna fortsatte sporten att utvecklas. På 1960-talet började de första butikerna sälja skateboards, och på 70-talet ersattes keramik- och metallhjul med polyuretanhjul. På 1980-talet inleddes skateboardens guldålder, och ett stort antal skateboardföretag som drevs av skateboardåkare växte fram. Under hela detta årtionde släpptes flera filmer om skateboardkulturen, varav några har blivit kultklassiker.

Skateboardåkning är nu en av de mest populära actionsporterna i världen. Den anses vara en konkurrenskraftig och seriös sport, särskilt efter att den för första gången har deltagit i de olympiska spelen i Tokyo 2020.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor