×
Meny

Skateboards

Bra att veta

Skateboards till tricks och ramper

Här på SkatePro har vi ett brett utbud av skateboards, eftersom det är viktigt att du har möjlighet att hitta en skateboard som passar dina behov och förmågor. Vi erbjuder både kompletta skateboards redo att köras på men även olika däck och andra delar som truckar och hjul, så att du kan samla och anpassa din egen board med precis de delar du vill ha.

Innan du köper din skateboard är det viktigt att du gör dig klar på vad dina behov är. Vill du använda din board för tricks och ramper, är en skateboard avsedd för ändamålet, men är du mer ute efter cruising och carving kan det vara så att det kanske är en longboard , du bör gå till.

Skateboard däck och hjul

De flesta skateboard däck är gjorda av lönn. Lönn är ett bra trä för däck, eftersom det är ett mycket starkt material som tål de slag en skateboard utsätts för vid tricks. Kanadensisk Lönn är det starkaste trä som används för däck. Längden på skateboard däck är typiskt ca 27,5 '' - 32,75 '' (70 till 83 cm), och bredden är vanligtvis cirka 6,75 '' - 8,6 '' (17 till 22 cm).

Hjul till skateboards finns i olika storlekar och hårdheter. Om du är mest ute efter att göra tricks på ramper, till exempel vert, ska du få tag på större hjul, vilket ger högre hastighet. Om du föredrar street skating, borde du välja något mindre hjul, eftersom de tar dig närmare marken, och ger därmed mer stabilitet.

Skateboardens historia

Skateboarding kommer från västkusten i USA, där surfare saknade något att göra på land och därför fick idén att montera hjul på sina surfbrädor. Eftersom västkusten alltid har varit - och fortfarande är - i mitten av skateboardindustrin, förknippas skateboardkulturen ofta med den avslappnade livsstilen på västkusten. Under årens lopp har en typ av skateboard utvecklats till flera typer av skateboards, eftersom de har optimerats för de nya behov och ändamål som uppkommmit.

Skateboard historia går tillbaka till 1940-talet, då folk först började att montera hjul på plattor, plankor och annat som skulle kunde fungera som deck. På 1960-talet dök de första butikerna upp med att sälja skateboards, och på 1970-talet blev keramik och metallhjul ersätta med hjul av polyuretan (PU) som vi känner till det från skateboard hjul idag. På 1980-talet blommade skateboard industrin och många skateboard företag blev presenterade. Samtidigt under detta årtionde blev det gjort flera filmer om skateboardkulturen, varav många blev kultklassiker som gav en god inblick i hela skateboardens livsstil.

Kolla in våra skateboards, däck och delar i de olika kategorierna, där kan du även läsa mer om dem.

Vill du veta mer om skateboards eller de enskilda delarna, så läs vår skateboard guide .

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor