Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Köp av skateboard för erfarna åkare

I denna guide kommer vi att fokusera på trick-anpassade skateboards för åkning på gatorna, i skateparken eller i i bowls. Om du är intresserad i en skateboard anpassad för cruising, eller som ett alternativ för transport, så kan du spana in våra guides för Cruiser Skateboards eller Longboards.

Om du är en van skateboardåkare blir dina tricks allt mer avancerade vilket direkt påverkar din skateboard som mottar en del slag. På den nivån krävs det att du har en skateboard i god kvalitet som tål stötar och slag. I skateboard-världen går vanligtvis pris och kvalité hand i hand. Ju mer du är villig att investera i din skateboard, ju högre kvalité kommer du att motta i form av dess deck, truckar, hjul eller andra komponenter som förbättrar din prestanda och förlänger livslängden av din skateboard.

Nu är det tid för att skaffa en stark och trovärdig skateboard eller uppgradera din nuvarande bräda med nya delar. Du kanske till och med funderar på att bygga ihop din egna custom skateboard från grunden.

Vad finner du i denna guide?

I den här guiden kommer du att lära dig om olika skateboard discipliner liksom street, park, vert eller bowl och finna vilken set up som är ideal baserad på dessa olika åkningsstilar. Du kommer att finna hjälpsamma tips för hur du finner rätt storlek baserad på din skostorlek med hänsyn till din åkstil och vikt.

Vidare kommer denna guide att diskutera skillnaden på en custom byggd skateboard i jämförelse med att köpa en komplett skateboard för att hjälpa dig att ett beslut för vad som passar dig bäst.

Slutligen kommer vi att förklara några attributer av skateboard delar såsom decks, truckar, hjul, och kullager, och hur de påverkar prestandan för att vägleda dig till att välja den perfekta skateboarden efter dina behov.

Discipliner av skateboarding

Fastän det finns olika discipliner av skateboarding så håller sig de flesta inte till just en, utan tar del av lite olika. Av denna anledning behöver du nödvändigtvis inte olika skateboards för varje åkstil men det kan vara bra att ta hänsyn till vilken åkstil du föredrar och välja en skateboard efter dina önskemål.

Park och Street

Vare sig du planerar att åka i skateparken eller på gatorna kommer tricksen att vara mer eller mindre densamma. Fastän hinderna kommer att se olika ut i skateparken i jämförelse med de ni finner på gatan, skateparker är byggda för att efterlikna gatorna. Du kommer hitta funboxes, half-pipes, trappor, rails och andra hinder som låter dig utöva samma tricks som du kan på gatan på bänkar, trottoarkanter, väggar och ledstänger. Mest troligt så kan du åka street, om du även åker park.

Att välja park/street skateboard:

Vare sig du åker park eller street så vill du försäkra dig om att ha rätt storlek på ditt deck. I jämförelse med andra discipliner liksom vert, är decket vanligtvis smalare vilket gör brädan lättare att manövrera och att göra tricks med. Hur man väljer rätt storlek kommer vi att diskutera senare i denna guide.

När man väljer en park eller street skateboard kan det vara bra att ta hänsyn till vilken miljö och underlag du kommer att åka på och välja ett par hjul som är passande. Skateboard hjul i denna kategori kan variera mellan 50-60 mm i diameter och runt 95-100A i hjulhårdhet. Vilket hjul du än väljer med dessa egenskaper är lämpliga, men om du fortfarande är tveksam så kan följande information hjälpa dig med att ta ett beslut. För ett slätt underlag likt i skateparker kan hårda skateboard hjul lätt glida, medan ett par mjukare hjul med större diameter ger bättre grepp.

Om du däremot åker på gatan kan det hända att det är lite tuffare underlag. Oönskat glid är inte ett problem i detta fall men för en bättre skating upplevelse är det rekommenderat med mjukare hjul. Som en street skater, vill du ha ett par hjul av mindre storlek för att enkelt manövrera din åkning. Däremot, om underlaget är grovt, kan det vara skönt med större hjul för att undvika att fastna i små stenar och grus.

Handla en Komplett Skateboard

Vert/Transition och Bowl

Vert, eller också känt som transition skateboarding involverar främst åkande i vertramper och i megaramper. Det viktigaste är då hastighet och stablitet då du vill öka hastigheten när du droppar ned i rampen för att flyga så högt som möjligt. Men på grund av den svåra tillgängligheten för dessa stora ramper har denna typ av åkning blivit allt mer sällsynt.

Bowl, som namnet föreslår, åker man i en bowl/pool. Denna åkning skiljer sig en del från vert. Vid vert-åkning åker du upp och ned för att komma så högt som möjligt, i en pool "surfar" du mer på insidan av bowl:en och byter riktigt alolt oftare. Därmed skiljer sig dessa åkning stilar och så gör även dess skateboard set up.

Val av skateboard för vert eller bowl:

Vare sig du åker i en bowl eller vert behöver du ett bredare deck i jämförelse mot street eller park. Detta är för att ett bredare deck ger dig bättre balans och skateboarden kommer att upplevas stabilare under högre hastigheter.

Det betyder inte att du ej kan använda din vanliga skateboard för att åka i en bowl, men ett bredare deck är definitivt till din fördel. Ett bredare deck ger dig mer yta att stå på och därmed bättre stabilitet.Vi talar även om små marginaler liksom 0.25 inches bredare deck i jämförelse med den rekommenderade storleken för street deck. (vänligen se vår storleksguide). Generellt är deckbredden för åkning i bowl och vert runt 6.5 till 9 inches.

Vid val av hjul för bowl- och vertåkning är det mycket av en smaksak och vad som passar dig personligt behöver nödvändigtvis inte passa andra. I slutändan är det vad som passar dig bäst av erfarenhet. När det kommer till åkning i bowl, använder till exempel vissa åkare mindre hjul för att undvika "wheel bites" medan vissa föredrar större hjul då de kräver mindre ansträngning för att uppnå högre hastigheter. Vid bowlåkning vill du spara dina krafter så gott som möjligt då det kan vara väldigt ansträngande. Mjuka hjul kan ge för mycket grepp och friktionen kommer att sakta ner ditt åkande. Därmed bör du helst välja ett par hjul med hårdhet mellan 97A och 99A.

Vid vertåkning behöver du definitivt hastigheten från ett par större hjul mellan 56mm och 58mm. Du vill även undvika för mycket grepp som kan sakta ned dig. Hjul av hårdhet runt 98A är rekommenderat.

Shoppa en Komplett Skateboard

Välj rätt storlek

När det kommer till att välja rätt storlek vill du försäkra dig att bredden på decket är tillräckligt stort för dina fötter då det gör det lättare för dig att styra. Du kanske möjligtvis önskar en smalare eller bredare storlek beroende på din skostorlek som du kan se i storleksguiden nedan. Om decket är för smalt för dina skor kan skateboarden upplevas som ostabil medan om decket är för brett kan brädan vara svår att manövrera.

Som tumregel, om du har skor i europeisk storlek 42 eller större kan du välja ett deck som är minst 8" inches brett då det annars kan vara svårt för dig att landa ordentligt vid utförande av tricks.

Skateboard Bredd Rekommenderad ålder

Skostorlek EU

Skostorlek UK Skostorlek EU
6.5" 3 - 5 6C - 11C 5Y - 10Y 23 - 28
6.75" 3 - 5 7C - 11C 6Y - 10Y 24 - 28
6.825" 4 - 6 9C - 12C 8Y - 11Y 26 - 30
7.0" 5 - 7 10C - 1 9Y - 12Y 28 - 32
7.125" 6 - 8 11C - 2 10Y - 1 29 - 33
7.25" 7 - 9 12C - 3 11Y - 2 30 - 34
7.375" 8 - 10 13C - 4 12Y - 3 31 - 35
7.5" 9 - 11 1 - 6 13Y - 5 32 - 38
7.625" 10 - 12 2 - 7 1 - 6 33 - 39
7.75" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
7.875" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
8" & upp 14 & upp 9 & upp 8 & upp 42 & upp

Din vikt och åkstil kan vara sekundära faktorer som kan påverka vilken storlek av bräda du borde välja. Om du väger mer än en genomsnittlig person vill du möjligtvis gå upp en storlek med cirka 0.25 inches. Om du väger runt 100 kg borde bredden av decket ej vara mindre än 8.5 inches oavsett vad som rekommenderas efter din skostorlek.
Utöver din vikt, vill du möjligtvis gå efter ett bredare deck (cirka 0.25 inches) om du önskar åka i vert eller bowl då det ger bättre stabilitet. Av denna anledning är decks i storlek 8.5" till 9" inches breda vanligtvis används av åkare on-ramps, då de är lätta att landa på.

Komplett Skateboard versus Custom Skateboard

Borde du välja en komplett skateboard eller en custom build skateboard? Om du har åkt länge så har du möjligheten att göra både och. Om du däremot inte har tillräckligt med erfarenhet ännu, är en komplett skateboard möjligtvis ett bättre alternativ för dig.

Det finns många kompletta skateboards tillverkade i god kvalité med oändligt cool grafik. En komplett skateboard är vanligtvis billigare än att köpa individuella komponenter och bygga en från scratch. En komplett skateboard är och också ett väldigt bekvämt val. Du behöver inte oroa dig över att välja rätt delar som ska passa samman eller ha erfarenhet för att montera ihop delarna samman. Allt du behöver göra är att välja en passande skateboard efter din åkstil och korrekt storlek så då sedan kan använda din skateboard med detsamma. Utöver det kan du alltid uppgradera din skateboard genom att köpa ett nytt set av truckar eller andra komponenter vid senare tillfälle.

Kompletta skateboards har mestadels en standard setup men det kan vara en del skillnader i dess komponenter såsom hjulstorlek och deckmaterial.

Tips: Uppgradera din skateboard med ett par nya truckar eller nya hjul: Du kan även köpa en komplett skateboard och endast tillägga ett par nya truckar eller hjul när du känner för det. Kompletta skateboards har ett deck av schysst kvalité så att du kan behålla det deck du har och ge din bräda en uppgradering.

Om du är en erfaren åkare kan du bygga en egen skateboard som ger dig möjligheten att montera din egna custom skateboard. Fördelen med att bygga din egna skateboard är att du kan välja alla komponenter separat och anpassa din setup efter din åkstil och dina egna önskemål. Du kanske önskar ett par högre truckar för bättre manövrering eller större hjul för högre hastighet. Det är helt upp till dig.

Våran Skateboard Builder kan vara till hjälp när du väljer delar till din skateboard. På detta sätt kan du säkra dig att alla delar passar tillsammans samt se hur den slutliga designen av din skateboard kommer att se ut. När man köper en skateboard genom vår skateboard builder, får du din skateboard samlad av experter i vår verkstad med gratis goodies och ett presentkort inkluderat.

Om du bygger eller uppgraderar din skateboard, så kan du spana in nedanstående guider vilket kan hjälpa dig att ta ett beslut när det kommer till att välja varje komponent.

Guide till Skateboard Decks

Guide till Skateboard Truckar

Guide till Skateboard Hjul

Om du vill samla din skateboard själv men inte har någon erfarenhet sen tidigare så kan du även spana in vår Hur du bygger en skateboard guide samt med en instruktionsvideo.

Skateboard Decks

Decket av en skateboard är något som inte ska underskattas. Du vill säkerligen ha ett deck som är hållbart och ger dig förtroendet att förlita på din bräda.
Vi rekommenderar att välja ett deck tillverkat av kanadensisk lönn. Det är ett träslag av hög kvalitet som kan motstå hård användning utan att brytas eller deformeras som de flesta högkvalitativa brädor är tillverkade av. Kinesisk lönn är däremot mer passande för nybörjare eller barn.

Såvida inte skateboarden är avsedd för nybörjare, är decket tillverkat av ett 7-lagers konstruktion som syns från sidan av decket vilket säkerställer styrka och hållbarhet.

När det kommer till formen av decket är den vanligaste och mest använda för flera år the Twin-Tip, även känd som "popsicle"-formen. Tack vare den förhöjda nosen och svansen kan du enkelt switcha. Det är den mest mångsidiga formen och används till alla typer av discipliner från street till vert, genom att enkelt välja ett bredare eller smalare deck. Bredare decks ger bättre stabilitet och används vanligtvis för vert eller bowl var du behöver en god balans i hastighet. Ett smalare deck är åt andra sidan smidigare och lättare att manövrera. Därför är det föredraget av street- och parkåkare. Ett smalare deck är också att föredra för mer flat-ground trick liksom ollies eller kickflips.

För mer information om skateboard decks inkluderande mindre förekommande former av decks, läs vår Guide för Skateboard Decks.

Se vårat stora utbud av Skateboard Decks.

Skateboard Truckar

Kompletta skateboards kommer vanligtvis med standard truckar men högkvalitativa skateboards kommer vanligtvis också med truckar av hög kvalitet. Vid köp av truckar är det smart att gå efter välkända märken eftersom dessa vanligtvis har bättre kvalitet. Välkända märken är oftast mer hållbara men samtidigt flexibla och kalibrerade betydligt bättre. Detta betyder att det blir enklare för dig att styra din skateboard mer precist.

Om du bygger din egna skateboard och du planerar att köpa dina truckar separat, rekommenderar vi dig att läsa våran Skateboard Truckar Guide. Truckar kommer i varierande storlekar och höjder så det är viktigt att veta vilka truckar som passar din bräda och åkstil.

Handla Skateboard Truckar

Skateboard Hjul

Alla skateboard hjul är inte likadana. En komplett skateboard kan komma med olika hjulstorlekar och hårdhet vilket kan ha en betydande påverkan på din åkning.

HJulstorlek

The diameter of the wheel (wheel size) influences the speed and maneuverability. Complete trick skateboards usually come with a wheel diameter of around 54 mm which is a very good all-round wheel size.

Generellt gäller följande:

  • Större hjul ger högre hastighet men är svårare att manövrera.
  • Mindre hjul ger lägre hastighet men är enklare att manövrera.

Hårdhet av hjul

Hjul durometer beskriver hur hårt ett par hjul är som direkt påverkar hjulets förmåga att greppa, absorbera vibrationshastighet och även dess livslängd. Trick skateboards har oftast en hjulhårdhet som sträcker sig mellan 90A till 100A+ och ju högre nummer, desto hårdare hjul.

Generellt gäller följande:

  • Hårdare hjul ger högre hastighet och längre livslängd, men mindre grepp och mindre stötdämpning.
  • Mjukare hjul ger mer stötdämpning och grepp, men lägre hastighet och kortare livslängd.

Läs vår mer detaljerade Guide till Skateboard Hjul, om du bygger din egna bräda och vill lära dig mer.

Se vårt stora utbud av Skateboard Hjul.

Kullager

När det kommer till kullager kommer vissa skateboards med lägre precision än andra. Precisionen mäts efter en Abec-skala och ju högre nummer desto smidigare och snabbare kan de rulla. Det är dock inte alltid en god idé att skaffa de snabbaste kullagerna. De snabbare kullager kan vara dyrare men om du endast vill fokusera på tekniska tricks eller om dina bräda får många slag så behöver du nödvändigtvis inte dem.

Om du kommer använda din skateboard på gatorna eller om du kommer att vara hård mot din bräda så rekommenderar vi att välja kullager mellan Abec 3-5.

Om du däremot planerar att åka transition kan du få nytta av ett par snabbare kullager mellan Abec 7-9.

Handla Skateboard Kullager.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor