×
MENY

Guide till köp av skateboard hjul

Val av skateboard hjul beror på din personliga körstil, men vanligtvis används mindre hjul för street och små åkare och större hjul används vanligtvis bland annat park och vert. Läs mer om hjulstorlek och hårdhet, så att du hittar rätt hjul för dina behov.

Skateboard hjul finns i flera storlekar, tjocklekar och färger, så att du har en hel del att välja på. De är vanligtvis tillverkade av polyuretan (PU), som är en speciell typ av plast med goda elastiska egenskaper. Det gör att hjulen studsar, vilket innebär att de bättre kan svara på den energi som överförs från användaren till hjulen, i förhållande till om det hade varit vanlig plast. Det är viktigt att du väljer hjul med rätt hårdhet och storlek eftersom det kommer att påverka hur hjulen kör och därmed din körstil.

Hjulstorlek

Hjulstorlek mäts i diameter och har en inverkan på hur snabbt hjulet är och hur snabbt det accelererar - dvs. hur snabbt du kan komma igång. En generell regel är att:

  • Ju större hjul, ju högre hastighet men mindre manövrerbarhet.
  • Ju mindre hjul, ju mindre hastighet men bättre manövrerbarhet.

50-53mm Mindre hjul med dessa mått används vanligtvis för streetåkning, streetpräglade parker och små åkare och boards. Här är det inte så beroende på resande fot, men möjligheten att komma närmare marken eller kanten, man grindar på, så det blir lättare att utföra trick.

54-60mm:Hjul med dessa mått är den vanligaste hjulstorleken och används av både nybörjare och avancerade åkare. Det gör att du kan köra på ramper och i Vert-präglade parker där du ska kunna komma igång för att nå högt upp på rampen. Med dessa hjul storlekar är det möjligt att köra mer mångsidigt, vilket gör dem till en bra allround storlek.

Hårdhet av hjul

Hårdhet eller durometer hjul SkatePro är given efter en skala med ett nummer följt av bokstaven A. Det finns även andra durometer skalor såsom D-skalan. Gemensamt för dem är att ju högre siffra, desto hårdare är hjulet. Detta innebär att ett hjul 100A hårdhet är hårdare än ett hjul med 90A. En generell regel är att:

  • Hårdare hjul ger högre hastighet och längre livslängd, men mindre grepp och mindre stötdämpning.
  • Mjukare hjul ger mer stötdämpning och grepp, men lägre hastighet och kortare livslängd.

95-100A:Denna hårdhet är generellt populär bland skatare - vare sig det rör sig om street, park eller ramp. Så om du väljer hjul med denna hårdhet, är du inte långt borta.

För transport: Har du främst din skateboard för transport är det en fördel med mjukare hjul och större diameter, eftersom det ger dig en mer komfortabel åkning.

För tricks: Har du främst din board till tricks är det bättre med hårdare hjul, så du får mer respons av hjulen - dvs. du får mer kontroll över brädan.

Valet av hårdhet är i grunden en personlig preferens, så om du gillar mjuka hjul, välj en lägre hårdhet och om du gillar hårdare hjul, välj en högre hårdhet.

Tips: Vita hjul håller bättre än färgade hjul

Färgade hjul för skateboards innehåller färgämnen som snabbt slits ut jämfört med PU plast. Vita hjul som inte innehåller färgämne erhåller den renaste graden av PU. Därför är vita hjul också mer hållbara än färgade skateboard hjul.

Se vårt urval av skateboard hjul

Kontakta oss för ytterligare råd om du fortfarande är i tvivel. Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa dig :-)

Produkter

SkatePro