×
Meny

Underhållning - Alpinskidor

  Filter
Varumärken

Bra underhåll ökar hållbarheten av skidorna

För de flesta är det en självklarhet att en bra rengöring och underhåll av dina skidor håller dem i bra skick och därmed förlänger deras livslängd. Här på SkatePro är vi väl medvetna om det faktumet och därför hittar du ett brett utbud av olika underhålls- och rengöringsprodukter för skidor.

Som ett gammalt ordspråk säger: "Den bästa sättet att komma i form igen är aldrig att komma ur form." Det samma kan sägas om ett par skidor. Ett av de bästa sätten att hålla dina skidor i toppskick är vallning. Det är lätt att göra och bör utföras regelbundet.

Underhåll före säsongen

Det är i grund och botten 3 steg att ta när du behöver förbereda dina skidor för säsongen. Har du aldrig försökt preparera skidor förut? Det rekommenderas att du använder en av de många servicepunkterna som finns runt skidorterna.

Planerar du att lära dig underhålla skidorna själv? Här har du några steg att följa.

  1. Slipa kanterna, det är viktigt att du har skarpa kanter på dina skidor. Skarpa kanter hjälper skidorna att skära in i backarna och förbättra greppet. De skarpa kanterna är bra hjälp för att inte glida ut när du svänger i hög fart. Se till att du får samma vinkel hela vägen genom skidorna. Det finns några olika slipverktyg som är specialgjorda för slalomskidor och snowboards, dessa verktyg är bra hjälp för att kontrollera slipningsvinkeln. Slipningsvinkeln brukar vanligtvis ligga mellan 86° till 89°. Kolla undersidan av skidorna efter repor och hål, om det är några så måste de fixas innan du får över till nästa steg. Här är en steg-för-steg-guide på hur du reparerar undersidan av alpinskidor och snowboards.
  2. Rengör undersidan med en borste och se till att det inte är något damm och smuts kvar på ytan.
  3. När undersidan är rengjord är det dags för nästa steg för att reparera hålen. För reparationen behöver du en tändare, en skrapa och en "base repair stick". Värm upp pinnen tills det börjar droppa och låt det droppa in i det skadade området. Låt det svalna och skrapa sedan bort överflödigt material tills du får en slät finish.
  4. Valla skidorna med glidvalla. Detta gör du genom att smälta vallan med ett strykjärn och låta det åka in i ytan. Jämna ut vallan med strykjärnet. Skrapa av överflödig valla. Upprepa detta steg 2-3 gånger för optimal effekt.

Notera: Håll inte strykjärnet för länge på samma plats, det skulle förstöra skidornas undersida.

Efter säsongen

Ge skidorna ett bra lager med glidvalla, med istället för att skrapa bort det, bara packa undan skidorna för sommaren. När du tar fram skidorna för nästa säsong kan du skrapa och tvätta bort överflödig valla, med rengöringssprit och upprepa stegen från före säsongen, och skidorna är redo att användas.

När du förvarar skidorna, kom ihåg att ha dem på en torr plats och om det är möjligt, se till att luften kan cirkulera fritt kring undersidan av skidorna.

SkatePro