×
Meny

Freeride skidor, Offpist skidor och Backcountry skidor

  Filter
Varumärken
Längd
Midje bredd
Kön
Profil
Nivå
Föregående
Nästa
Sida 1 av 2

Bra att veta

Offpist skidor - vad är det?

Freeride skidor kallas även backcountry skidor, offpist skidor eller big mountain skidor - vad du än väljer att kalla dem så är de roliga!

Freeride skidor är en växande sport. Själva skidåkningen på freeride skidor kan kort förklaras som en vandringstur upp för berget och fri skidåkning ner i orörd djupsnö, också kallat pudersnö. Freeride skidåkning kräver därför en annan typ av utrustning jämfört med skidåkning i pisten.

En del av upplevelsen vid freeride skidåkning är vandringsturen upp för berget (om du inte väljer att ta en annan väg upp, såsom skidlift, snöskoter eller helikopter), då behöver du ett par skid-skins eller stighudar. Freeride stighudarger dig bra grepp som gör det möjligt för dig att vandra upp för berget med skidorna på.

Konstruktionen av freeride skidor

Freeride skidor är vanligtvis breda och har ordentligt med rocker, så de kan hålla dig flytande i lössnön. Den breda midjan på skidorna hjälper även till att hålla dig på ytan och tar en del av belastningen på dina ben.

Detta betyder att det är mycket svårare att göra skarpa carvingsvängar i de pistade backarna jämfört med vanliga skidor för pisten eller all-mountain.

Vilka offpist skidor ska jag välja?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja dina freeride skidor, är hur mycket du egentligen kommer att använda dem off-pist. Om du bara kommer att åka off-pist, så kan du välja så breda skidor som möjligt. Men om du planerar att både åka freeride och pist så är en bredd på 95-105 mm tillräckligt för att flyta i pudersnön och fortfarande kunna prestera lite bra svängar i de pistade backarna.

Läs mer i vår skid-guide.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor