MENY
×

Freeride skidor / backcountry skidor

  Filter
Varumärken
Längd
Midje bredd
Radius
Binding
Nivå

Hitta ett stort urval av freeride skidor i denna kategori.

Freeride skidor - vad är det?

Freeride skidor är också kallade backcountry skidor, offpist skidor eller big mountain skidor med andra namn.

Freeride skidor är en växande sport. Själva skidåkningen på freeride skidor kan kort förklaras som en vandringstur upp för berget och en fri skidåkning ner i oberörd djup snö, också kallat pudersnö. Freeride skidåkning kräver därför en annan typ av utrustning jämfört med skidåkning på pisten.

En del av upplevelsen vid freeride skidåkning omfattar vandringsturen upp för berget, om du inte väljer att ta en annan väg upp, såsom skidliften, snöskoter eller helikopter. Till vandringsturen upp har du användning för en väsentlig form av backcountry skid gear - ett par skid skinn eller stighudar. Freeride stighudar vill ge dig ett bra grepp som gör det möjligt för dig att vandra upp för berget. Många freeride stighudar är gjord till att kunna anpassas till de flesta modeller backcountry skidor.

Konstruktionen av freeride skidor

Konstruktionen av freeride skidor är kort beskrivet byggda med en stel konstruktion och kommer med en bra mängd av rocker. Detta resulterar i ett lyft i spetsen och ett bättre flow i offpisten. Den styva konstruktionen ger också en bra stabilitet vid hög hastighet.

Ju större midjan av backcountry skidor är, ju lättare och mindre tröttande vill det vara för dig att hålla dig uppe på ytan av snön. Å andra sidan kommer du få mindre skarpa svängar och mindre manövreringsduktighet med mycket breda skidor, när du kommer ut på de preparerade pisterna.

Vilka skidor ska du välja?

Det är viktigt när du ska välja freeride skidor, att du beslutar om du önskar att använda dem 90% av tiden i offpisten. Om inte, kommer en skidmidja omkring 95-105mm göra det lättare för dig också att stå på skidor på pisternas hårdare snö.

Läs mer i vår skid vägledning.