×
Meny

Skidstavar

  Filter
Varumärken
Längd
Bästa användning
Kön
Föregående
Nästa
Sida 1 av 2

Bra att veta

Ett par skidstavar är viktiga för balansen

Skidstavar är en viktig del av alla skidåkares utrustning. De bidrar till bättre balans när du åker skidor och hjälper dig att ta dig fram på platt mark eller i djup snö. Skidstavarnas längd och material varierar, men de består huvudsakligen av samma delar.

Alla skidstavar har en rem som träs runt handleden vilket bidrar till mer kraft och styrka. Remmarna hjälper dig även med att hålla stavarna nära till hands, då de minskar risken för att du råkar tappa greppet. I stavens nedre del finner du ofta en rund plast skiva, även kallat trugor, som förhindrar stavarna från att sjunka djupt ner i snön.

Alpinstavar av olika material

Alpinstavar, eller slalomstavar som man även kan kalla det, tillverkas av ett par olika material. Materialet avgör skidstavarnas vikt och hållbarhet. Under många år har skidstavar av aluminium varit den vanligaste typen av skidstavar som används bland skidåkare. De är gjorda av god kvalitet och är ofta tillgängliga till ett bra pris, vilket gör dem till ett utmärkt val, särskilt för nybörjare och fritidsskidåkare.

Andra populära material hos slalomstavar är komposit och kolfiber. Kolfiberstavar är styva och lätta. Den här kombinationen ger fantastiska prestationer i backen och snabba tider som behövs för tävlingar, vilket är anledningen till att de ofta föredras av mer avancerade skidåkare. Skidstavar i komposit blir alltmer populära eftersom de är bekväma att hantera och utmärkta för smidiga svängar.

Hur långa ska ett par skidstavar vara?

Vilken längd du ska välja på dina skidstavar beror på din åkstil och preferens. En generell tumregel är att det är bättre att välja lite för korta stavar än för långa.

För park åkare kan det vara en fördel att välja ett par skidstavar som är 10-20 cm kortare än normalt. När det kommer till touring är det rekommenderat att använda justerbara skidstavar. När du går upp för berget behöver stavarna vara längre medans vid åkning ner en del kortare, därför är en justerbar modell ett perfekt val. Du kan även spana in vår Skistav Längd Storleksguide som ger en indikation på vilken längd som kan passa.

Åker du mest längdskidor? Spana då in vårt utbud av Längdstavar.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor