×
Meny

Kitesurfing

Bra att veta

Vad är kitesurfing?

Kitesurfing eller kiteboarding som det även kallas är en extremsport där åkaren använder sig av vindens kraft för att ta sig fram över vattnet. Rörelsen vid kitesurfing är liknande rörelsen vid vindsurfing. Åkaren tar sig fram genom att få vinden pressad mot antingen den högra eller vänstra sidan av kiten. Det är möjligt att åka upp mot vinden eller i medvind genom att manövrera brädan och kiten. Bland de olika segelsporterna är kiteboarding den som anses vara mest prisvärd.

Hur fungerar kiteboarding?

För kitesurfing behöver du finna en plats där vinden blåser jämnt varje dag. På så sätt får du en jämn och förutsägbar åkning. Beroende på åkstil, föredrar olika åkare olika starka vindar - lätta vindar för cruise, mer vind för freestyle och starka vindar för extrema åkare. Extrema, avancerade åkare föredrar ofta vatten med vågor för att kunna utöva höga hopp. Platt vatten är passande för nybörjare samt freestyle åkare.

Vilken kitesurfing utrustning behövs?

För att utöva denna sport kommer du att behöva ett flertal olika delar. Kitesurfing utrustning består av bland annat en kite - de kommer i varierande storlekar beroende på vindens hastighet, åkarens vikt, brädans storlek samt åkarens erfarenhet.

Kiten är kopplad till åkaren med en bar som fäster i åkarens trapez, vilket gör det lättare att kontrollera kitens kraft. En kitesurfare behöver även en bräda under fötterna och dessa kommer i en variation av former beroende på åkarens åkstil. Utöver det bär åkaren även en våtdräkt och impact väst som både skyddar och håller värmen.

Är kitesurfing farligt? Nej, det är vad du gör det till. Då det är en högintensiv extremsport måste kitesurfing läras med en professionell instruktör. Om du utövar sporten under säkra riktlinjer, är den lika säker som andra extremsporter.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor