×
Meny

Balanscykel

Balanscykel - hur fungerar den?

Balanscyklar, även kallade småbarncyklar eller springcyklar, kommer utan pedaler och barnet använder istället sina ben för att få fart. Så länge barnet kan gå kan det använda en balanscykel, så många modeller är utformade för barn så unga som 2 år. Balanscyklar för barn är lätta och roliga att lära sig på och i vissa fall kan det ta så lite som 15 minuter för barnen att lära sig åka på dem!

Vilken springcykel ska jag köpa?

Ditt barn trivs bäst om cykeln passar så att barnet kan röra marken med platta fötter och en liten böjning i knät. För att få rätt storlek är det bästa sättet att mäta barnets längd med ett måttband. Helst ska benets innermått vara detsamma som cykel sadelns höjd, så när ditt barn har skor på sig kommer detta att vara något högre än sitsen.

Springcykel barn vs. stödhjul

En vanlig fråga för föräldrar är om de ska investera i en balanscykel eller om de ska gå direkt till en vanlig cykel med stödhjul. Med hjälp av stödhjul minskar risken för att ditt barn ska falla omkull, men det blir svårare för barnet att lära sig att balansera när hjulen har tagits bort. Balanscyklar är bra för att utveckla barnets motorik och balansförmåga, och barnet känner sig generellt sett bekvämare med fötterna på marken.

Det är förstås viktigt att barn har ett lämpligt skydd när de lär sig cykla, så kolla in våra hjälmar och skydd för barn i kategorin Sparkcykelskydd För Barn.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor