×
Meny

Längdskidkläder

Vad ska man ha på sig när man åker längdskidor?

Längdskidåkning har under många år varit ett motsvarighet till löpning. Kläderna behöver vara lätta och ge dig optimal rörelsefrihet för benen. Men den stora frågan är vad man ska ha på sig när man åker skidor när skidkläderna även behöver hålla dig varm och torr under de där kalla dagarna ute i naturen?

En vanlig skidjacka och fodrade byxor skulle göra din kropp överhettad snabbare än du kan säga längdskidåkning, men i en lätt jacka och löpartights skulle du "frysa ihjäl" en kall dag. Lösningen för överlevnad är lager.

Lager är det rätta

Att bära flera lager av skidkläder ger dig möjligheten att ta av och på lager, beroende på hur varm du är. Till exempel ett baslager med skidunderställ under ett mellanlager i fleece under en väst under en jacka. Många tunna lager ger dig mer luftfickor mellan kläderna som bevarar värmen.

När du väljer skidkläder för längdskidåkning, så rekommenderar vi att du väljer kläder som är gjorda av syntetiska fibrer eftersom det transporterar bort svett från din hud så du kan hålla dig torr hela dagen. Kom ihåg att lägga till ett yttre lager när du stannar för längre pauser, så du inte blir kall.

Baslager: Är lagret av skidkläderna som du bär närmast huden och ansvarar för att hålla dig varm och torr. Baslagret består av ett skidunderställ och bör vara av ett material som transporterar bort svett från huden. Vi rekommenderar att du väljer ett underställ som är gjort av antingen syntettyg, marinoull eller silke.

Mellanlager: Detta lager används inte bara för att hålla dig varm, utan även för att reglera din kroppstemperatur. Ha i åtanke att vädret varierar mycket och du kan både råka ut för dåligt väder i väldigt kalla temperaturer, men även soligt och rätt varmt väder. Vi rekommenderar ett mellanlager av antingen polyester eller fleece.

Ytterlager: Består av en skidjacka/"soft shell" och byxor. Många skidåkare föredrar att ha en väst under. Dess funktion är att fungera som ett skal och hålla dig torr och varm. Bra ytterlager är både vattenresistenta och vindtäta, men låter samtidigt fukt avdunsta genom tyget, så du håller dig varm.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor