MENY
×

Downhill longboards

  Filter
Varumärken
Truck typ
Deck längd
Deck material
Ytterligare material

Downhill longboards - till speed och slides

Downhill longboard handlar om hastighet, och det bästa sättet att uppnå hastighet är naturligtvis i nedförsbacke. Med downhill longboards kommer du därför att söka ditt adrenalin i branta backar där du kan gå snabbt (kom ihåg att följa de lokala trafikreglerna för att undvika olyckor). Downhill longboards är också avsett att göra slides, vilket är ytterst nödvändigt i denna typ av longboarding, där du inte använder bromsar. Därför måste du göra slides för att kontrollera och minska hastigheten.

Deck specifikationer

Decket på alla downhill longboards - oberoende av användarnivå - är styva för att göra decket mer stabilt. Detta minskar risken för speed-wobbles med hög hastighet. Decken består vanligtvis av skikten 8-10 lager lönn. Vissa deck av särskilt hög kvalitet även förstärkt med carbon för att göra dem ännu styvare. Generellt går att få en låg balanspunkt för att göra det lättare att hålla balansen och påbörja slides. Det kan få med antingen drop-through imonterade trucks, ett drop deck eller rocker. På de enskilda produktsidorna kan du läsa mer om detaljerna på longboards.

Downhill longboards - till övande och nybörjare

Downhill longboarding är lämpligt till erfarna åkare som redan behärskar longboardings grundläggande tekniker. Som nybörjare bör du därför först lära sig grundläggande teknikerna och även hur man ska slide, eftersom det är det enda sättet du kan stanna när du kör nedför en backe.

Även downhill longboards som en sport är endast lämplig för erfarna åkare, downhill longboarding, men väl användas av nybörjare, dock skiljer sig boarden i vissa avseenden (se nedan).

Erfarna åkare

En bra downhill longboard för erfarna åkare har hårda hjul - typiskt 86A. Hårda hjul kan åka snabbare, eftersom det finns mindre rullmotstånd. Det finns också hårda bushings, för att minimera hur snabbt de svarar på minsta rörelse och därmed minimera risken för speed wobbles. För maximal kontroll används breda trucks, i allmänhet mäter 190-200 mm, och en griptape som är mycket grov, skapar mer friktion och därmed bra fotfäste. Som du kommer behöva för att bättre låsa fötterna på longboarden, kan du montera en footstop på decket, så att du minimera risken för att halka. Oavsett om du vill använda footstops, är en fråga om personlig smak.

Freeride / Downhill: mer benägna att göra trick och vill ha en trick-orienterad typ av downhill longboards, bör du välja en freeride longboard .

Nybörjare

Eftersom downhill longboards är styva och stabila boards, är det mycket lämpliga för nybörjare som vill lära sig grundläggande longboarding. Många väljer därför denna slags boards till att cruise på, och för att de kan gilla formen. Andra väljer däremot dessa nybörjar longboards för att öva de grundläggande teknikerna på plana ytor innan de flyttar ett steg längre till "downhill". När teknikerna börjar sitta, behöver du bara uppgradera dina trucks och hjul, så att de är lämpliga för köra downhill – deck har du redan.

Nybörjar-longboards har mjukare hjul, som lämpar sig väl för cruising. Trucksen har en standardstorlek på 180 mm och levereras med mjukare bushings för att göra det lättare att vända. Griptapen är mindre grov för att skona skorna när du cruising "pusher" board mycket. I downhill kontrast pusher du inte boarden, men är mer intresserade av att ha bra fotfäste.

Säkerhetsutrustning

Med höga hastigheter på upp till 130 km, är det särskilt viktigt att använda skyddsutrustning. Som med MC-kläder använder du skinsuits för att skydda överkropp och underkropp samt en full-face hjälm för att skydda huvudet och ansiktet. Downhill utrustning är särskilt lämplig för hög fart. Du kan till exempel få slide handskar, som har en puck på handflatan för att kontrollera slides.

Kolla in vårt breda urval av cruiser longboard här.

Har du fortfarande frågor, kan du läsa vår guide till att köpa longboards .

Du är också välkommen att kontakta oss . Vi är alltid redo för att hjälpa dig att hitta rätt downhill longboard.