×
Meny

Turskidor

  Filter
Varumärken
Längd
Vaxs
Skid Typ

Bra att veta

Turskidor med en bred design

Efter några säsonger av alpin skidåkning på pisten kan det vara dags att prova något nytt. De orörda vinterlandskapen även kallat backcountry är något som lockar många och med ett par turskidor har du möjlighet för att utforska den vackra och orörda naturen på riktigt.

Turskidor eller fjällskidor som det även kallas är konstruerade med en bredare design, vilket är passande för denna typ av skidåkning. Bredden gör att dessa skidor fungerar bra både i mjuk snö och på mer isigt underlag.

Den bredare designen hos en turskida säkerställer att din kroppsvikt fördelas jämnt över en större yta, vilket minskar risken för att du sjunker ner i snön. Dock så kan det vara svårare att få ordentligt fotfäste med ett par turskidor då många modeller kommer med stålkanter för att garantera ett ökat grepp på hårdare underlag. Vissa modeller kommer med skins istället för valla. Skinsen är designade med självhäftande remsor, som fäst på skidans undersida och förhindrar att du glider bakåt.

Backcountry skidåkning - upp med lift eller muskeldrivna fjällskidor?

Generellt så kan backcountry skidåkning delas in i två huvudsakliga grupper:

Backcountry tillgängligt med Lift

Denna typ av backcountry skidåkning sker på platser där berget är tillgängligt med någon form av lift. Detta kallas ofta "side-country" och "slack-country". Skidåkning utanför pisten är utan tvekan farligare än åkning i kontrollerade miljöer, detta gäller även off pist nära en anläggning.

SANN BACKCOUNTRY

Denna typ kännetecknas av den muskeldrivna stigningen i områden som har begränsad övervakning, detta är något för den hängivna äventyraren. Även om du är ute själv eller med en midre grupp människor så behöver denna typ av skidåkning inte vara extrem. Oavsett så är det alltid rekommenderat att man har med lavinutrustning när man tar sig ut utanför de kontrollerade områdena.

Här kan du kolla in vår sektion om lavinutrustning.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor