×
Meny

Kullager Skateboards

  Filter
Varumärken
Kullager precision
Lager typ
Spacers
Smörjmedel

Bra att veta

Kullager skateboard - håller din bräda rullande

Skateboard kullager är cylindriska delar inuti hjulet som roterar axeln. Trots sin lilla storlek har kullager till skateboard en stor inverkan på hur väl dina hjul rullar och på hur du presterar. Deras konstruktion är relativt komplex och varje lager är uppbyggt av en inre och en yttre lagerbanan, hållaren, lagerkulorna och skölden.

Skateboard kullager är universella, vilket innebär att alla kullager passar till alla skateboardhjul. Du behöver två lager per hjul, alltså åtta per skateboard, och även distanser för att fylla utrymmet mellan lagren.

Vilka skateboard kullager bör jag skaffa?

När du letar efter nya kullager till en skateboard bör du vara uppmärksam på följande faktorer: precision (ABEC-klassning), smörjning, material och lagrets sköld/tätning.

Ett vanligt missförstånd är att du ska välja lager med en hög ABEC-klassning oavsett vilken stil du har på din skateboard. Skalan sträcker sig från 1 till 9, ju högre siffra desto större precision och "rullning" finns det.

Det är dock inte alltid nödvändigt att välja ett lager med en hög klassning. Om du till exempel ägnar dig åt streetskating bör ett vanligt ABEC 5-lager göra jobbet. Om du vanligtvis åker vert kan det vara vettigt att använda ett ABEC 7- eller 9-lager, så att du kan optimera din hastighet för att kunna få tillräckligt med lufttid för dina trick. Dessutom är det värt att komma ihåg att inte alla märken använder ABEC-skalan för att mäta lagrens precision.

Behöver du mer information om vilka lager du ska välja? Besök gärna vår omfattande guide för köp av kullager.

När ska man byta ut sina kullager till skateboard?

Skateboardåkning kan vara tufft för kullagerna med alla slag, stötar och den smuts som finns på de olika underlagen. Detta kan lätt skada dina skateboard kullager och ha en negativ inverkan på hur du presterar. Att åka på en bräda med högljudda, skramlande lager kan dessutom vara distraherande.

Därför är det ett bra sätt att byta ut kullagerna då och då för att hålla din bräda fräsch och se till att hjulen rullar smidigt. En uppsättning kullager är också relativt billigt, så att skaffa en extra uppsättning hemma blir inte alltför hårt på plånboken.

Om du däremot upplever en låg prestanda från dina skateboardlager kanske du vill prova en ordentlig rengöring innan du köper nya. Du kan lära dig hur du gör detta i vår guide om rengöring och smörjning av kullager.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor