Jul
Beställ innan 16. dec.  -  Läs mer
×
Meny

Rensning och smörjning av kullager

För att säkra att dina kullager forsätter köra optimalt, är det bra att med jämna mellanrum rensa dem för sand, smuts och fukt och smörja dem igen. Härmed uppnår du att dina kullager bevarar deras snabbhet och samtidig får kullagrena en längre livslängd.

Kom ihåg: Undgå vatten och sand!

Ett kullagers livslängd förkortas extremt vid körning / förvaring i fuktiga miljöer.

Hur du rengör och smörjer kullager på inlines, skateboards och sparkcyklar

Steg 1

Nödvändiga redskap: Rengöringsmedel liksom en fettlösande vätska (ex. rengöringsbensin, hushållssprit eller rengöringsvätska), en vattentät behållare, en knappnål, en liten borste och nytt fett/olja (beställ ett komplett set).

Ta ut alla kullagren från hjulen. Se YouTube videon ovan som demonstrerar hur du får ut kullagrena från hjulen. Videon visar hur man gör på ett par inlines, men samma process gäller även för skateboards och sparkcyklar.


Ta av hjulen och montera av kullagrena

Steg 2

Använd borsten för att rengöra de utvändiga sidorna på kullagret så de är helt fria från smuts.
Det finns två olika typer av kullager som kan underhållas: öppna och stängda. Öppna kullager är lätta att underhålla, medan stänga kullager kan rengöras genom att försiktigt ta bort skyddet.


Utvändig rengöring av kullagret

Steg 3

Om dina kullager är förseglade kan du ta bort skyddskappan från kullagrena med hjälp av en knappnål. Vissa stängda kullager har ett metalskydd med en låsring som håller de på plats. Denna låsring ska tas bort med knappnålen innan skyddskappan tas bort.
Glöm inte att rengöra skyddskapporna och låsringarna om de medföljer.


Kappa (utan låsring) tas bort från kullager med knappnål

Steg 4

Lägg kullagrena i en stängd behållare med rengörings vätskan och skaka sedan behållaren i några minuter. Detta rengör all smuts som kan ha lagrats upp.


Rengör först kullagrena med en mindre borste och använd rengöringsvätskan efteråt.

Steg 5

Ta ut kullagren ur behållaren och ta bort rengörings vätskan genom att spinna kullagren. Ett annat knep är att blåsa dem torra med en luftkompressor för att få ut all vätska. Lägg de rengjorda kullagren på ett stycke rent tyg eller hushållspapper.


Kullagren har precis tagits upp ur behållaren med rengöringsvätska.

Steg 6

Testa om rengöringsprocessen är vällyckad. Håll om kullagrets innersta en lätt spin. Om kullagret inte snurrar fritt och/eller det kommer ett tydligt knasande ljud är det inte rensat ordentligt. Då ska du upprepa proceduren med ny rengöringsvätska. För mycket smutsiga kullager kan det vara nödvändigt att upprepa rensningen 2-3 gånger


Testa om kullagret är rensat ordentligt genom att snurra det som visat

Steg 7

Lägg kullagren på en bit rent tyg eller hushållspapper. Olja eller fett kan nu läggas i kullagren. Tillsätt 1-2 droppar olja (inte mer, å det endast drar åt sig smuts) eller ca. 3mm fett fördelad i kullagret.
Fördela därefter runt smörjmedlet i kullagret genom att spinna kullagret (görs optimalt genom att sätta kullagret på en borrmaskin).


1-2 droppar olja droppas försiktigt i kullagrena

Steg 8

Slutligen kan du montera tillbaka kapporna på kullagrena och sätta tillbaka kullagrena i hjulen av rullskridskorna, skateboarden eller sparkcykeln.


Kapporna är monterade på rengjorda och smörjda kullager och kullagrena är monterade i hjulen.

Efter rensning och smörjning

Efter rensning och smörjning av kullager ska du vara uppmärksam på att du förmodligen ska köra ett par kilometer innan smörjmedlet har fördelat sig fullständigt i lagret och innan kullagret kör optimalt.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor