×
Meny

Foil / Hydrofoil

Bra att veta

Vad är en hydrofoil för något?

Den fantastiska skapelsen hydrofoil gör det möjligt att surfa ovanför vattenytan med minimalt motstånd och friktion. Foilens utformning pressar vattnet, som passerar förbi, nedåt. Detta skapar så mycket kraft uppåt som behövs för att lyfta upp foilboarden ur vattnet. Foilen behöver en viss kraft till att börja med och detta kan uppnås genom att fånga en våg, hålla i en foil wing eller använda en SUP paddel. De kan användas med många typer av vattensportsbrädor, framför allt surf foilboards, kite foilboards och windsurf foilboards.

Hydrofoils tillverkas i några olika material - aluminium och kolfiber är vanligast. Aluminium är ett billigare men tyngre material, medan klofiber är dyrare men mer avancerat. Vissa foils är också tillverkade av legeringar eller kombinationer av kompositmaterial.

Foils består av ett flertal komponenter: mast, fuselage, främre vinge, bakre vinge och mounting plate. Den främre vingen är särskilt viktig för att skapa den lyftkraft som behövs vid foiling. Generellt sett kommer brädan i ett neutralt läge att vilja lyfta så att föraren måste luta sig framåt för att jämna ut den. När du pumpar måste du naturligtvis luta dig mycket mer framåt för att starta rörelsen.

Vilken storlek på hydrofoil ska jag välja?

Foils finns i olika designs och storlekar som alla har en inverkan på åkupplevelsen. Mastens höjd och storleken på framvingen är de viktigaste faktorerna, och du bör vara extra uppmärksam på dem.

Om du är en mer erfaren åkare ska du välja en foil med en hög mast och en liten, smal framvinge. Dessa gör foilern snabbare och bättre presterande, men även aningen svårare att kontrollera. Dessutom kräver en foil med en liten framvinge mer fart för att lyfta i vattnet.

Hydrofoils med kortare mast och bredare framvingar är bättre för nybörjare och för lugnare vindförhållanden. Detta beror på att de skapar mer lyft och är lättare att kontrollera. Kortare master är ofta populära bland freestylers eftersom de vanligtvis ger mer responsiva svängar och bättre hantering.

Du bör också komma ihåg att välja en foil som är gjord för den disciplin som passar dig. Vissa hydrofoils är gjorda för en specifik foilingdisciplin, medan andra kan användas i olika typer av foiling.

Letar du efter en bräda som matchar dina foilingbehov? Ta då en titt på våra foil boards.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor