Vinter erbjudande
Vinteravslutningsrea   -  Använd denna rabattkod WINTER10  -  Klicka här
×
Meny

Longboards

Bra att veta

Vad är longboarding?

Longboardåkning är en actionsport vilket har en mer surfingliknande känsla än skateboardåkning. Den utövas med brädor som är längre och bredare än skateboards. Dessutom har longboards större och mjukare hjul, vilket är anledningen till att de ger bättre cruising- och carvingförmåga jämfört med skateboards.

Generellt sett är longboardåkning en utmärkt sport för snabbhet och för att täcka avstånd, men det är också ett snabbt och enkelt transportmedel för vardagligt bruk. Många longboardtävlingar handlar om höga hastigheter när man åker utför. Det finns även mer trickorienterade åkstilar, så att åka longboard kan betraktas som en mångsidig brädsport.

Olika typer av longboardåkning

Longboard kan delas in i fem allmänna åkstilar: cruising, freestyle, freeride, downhill och dans.

Den vanligaste åkstilen är cruising. Denna typ av longboardåkning är relativt lätt att lära sig. Den ger en rolig, surfingliknande känsla när man pendlar eller åker på olika underlag. Carving liknar cruising, men har djupare svängar och mer pumpning.

Longboarddans går ut på att utföra olika boardwalk-tricks på din longboard. Du kan verkligen visa upp din kreativitet och konstnärliga sida med denna åkstil. Freestyle longboarding är en annan disciplin där du kan utföra olika trick, till exempel hand spins och hopp, med din bräda.

Downhill longboarding är för erfarna åkare. Den här typen av longboardåkning fokuserar på att uppnå höga hastigheter när du åker utför. Den kräver god kontroll över din kropp och din bräda, och även kunskap om åkteknik. Freeride longboarding liknar downhill, men i stället för att koncentrera sig helt och hållet på hastigheten är ryttarens mål att utföra glidningar och trick.

Varför det är bra för dig att åka longboard

Precis som andra brädsporter har longboardåkning många hälsofördelar. Det är en bra aerobisk träning och ett bra sätt att förbättra din balans. Longboardåkning är också en rolig och nybörjarvänlig sport som inte kräver någon stor investering för att komma igång.

Longboard åks utomhus och är en utmärkt metod för att öka din tid utomhus i friska luften. Eftersom de stora hjulen ger smidig åkning även på ojämnare underlag kan du köra din longboard på en mängd olika platser - från städer till landsvägar på landsbygden. Att åka longboard kan även minska stress eftersom det håller dig koncentrerad och ger roliga åkupplevelser.

För att få ut det mesta av dina longboard-session ska du komma ihåg att hålla dig skyddad. Du kan hitta lämplig skyddsutrustning i vår kategori Longboard & skateboard skydd.

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor