MENY
×

Skateboard Truck Guide

Skateboard trucks har stor inverkan på hur din skateboard körning, vänder, och du kan utföra tricks. Denna skateboard truck guide hjälper dig att lära sig om dina trucks samt de enskilda delarna och lära sig hur de påverkar din körstil.

Trucks är den T-formade vrid styrelsen under boarden, eftersom hjulen sitter fast. Skateboard trucksen ser till att överföra rörelser till board, så det reagerar som du vill. Med rätt trucks kommer både du och din board kunde prestera bättre.

Är du nybörjare kan du välja kompletta skateboards, där truckarna redan är monterade. Vill du ändå köpa separata skateboard trucks, är det viktigt att fokusera på truckens bredd. Har du kontrast lite mer erfarenhet på bordet och vill förstå dina truckar bättre, kan du i den här guiden läsa om varje del samtidigt få tips om hur du kan anpassa dem till din specifika körstil.

Truckens bredd - vilken storlek ska du välja?

Det första du behöver veta när du behöver väljer skateboard trucks, är att storleken passar ditt deck. Bredden av trucken inklusive hjul måste vara samma som bredden av decket. Detta ger dig en optimal stabilitet på skatebaorden. Om trucken är alltför bred, kommer du att träffa hjulen med dina skor (shoe bite), och om det är för smal, kommer skateboarden vara instabil.

Hur mäter man skateboard trucks?

I grund och botten är det inte nödvändigt för dig att mäta trucken när storleken beskrivs i de enskilda produktsidorna. Har du fortfarande använda dem för att genomföra sina mål, antingen mäta bredden på ditt deck eller längden av hängden av hangeren - följ vår Skateboard Truck Storleksguide som hanterbar illustrerar vilken storlek av truckar som passar din board och vice versa.

Truck profil - high, mid eller low trucks?

Du kan välja att ha dina skateboard trucks i en low, mid eller high setup. Vilken du väljer beror på din körstil.

  • Low trucks har en kortare kingpin och avståndet till marken är därför kortare. Detta innebär också att du måste ha mindre hjul. Trucksen är också mer stabil, vilket gör denna inställning särskilt lämplig för tricks.
  • Mid-level trucks är särskilt populär för park eller street skateboarding.
  • High trucks har en längre kingpin och längre avstånd till marken. Detta gör dessa trucks särskilt väl lämpade för carving eller cruising i staden när du kan skjuta längre in i boarden och göra skarpare svängar. I samband med höga trucks används oftare något större hjul. Om du upplever att få hjul bites, kan det vara fördelaktigt att lägga till riser pads.

Truckprofilen hittar du under specifikationer, när du går in i en produkt på vår hemsida.

Riser pads - justera din truck höjd och undvika wheel bites

Risers eller riser pads är några ark av plast eller gummi, som du kan sätta mellan deck och bottenplattan för att öka avståndet mellan boarden och hjulen. Genom att lägga till en eller flera risers gör dina trucks högre för att undvika wheel bites. Wheel bits uppstår när boarden och hjulen träffade varandra. Det kan verkligen störa din åkning och i slutändan förstöra din skateboard. Du kan också använda riser att dämpa vibrationer, vilket ger dig en mer bekväm cruise.

Riser pads är inte en nödvändig del av trucksen, men kan köpas vid behov. De finns i olika utföranden och färger och är oftast ganska billigt tillbehör.

Dyra eller billiga trucks? - Välj välkända varumärken

När dina trucks troligen håller längre än ditt skateboard deck och hjul, kan det löna sig att investera lite extra och köpa trucks från kända varumärken jämfört med spara pengar på no-name budget-trucks. Kvaliteten är normalt sett bättre, och du kommer att dra nytta av dem längre. Samtidigt är de mer flexibla, vilket innebär att du kan styra din skateboard enklare och mer exakt. Du kommer också större möjlighet att skräddarsy dina setup så att den bättre passar din körstil.

Tunga eller lätta skateboard trucks?

Tunga skateboard trucks är ofta lättare att grinde på, när det finns mer i vikt, men det kan också vara svårt att lyfta skateboard högt upp i luften. Därför är det viktigt att överväga om de ska vara tunga eller lätta. Inte så bra, är det viktigt att ha en lätt skateboard truck, speciellt om du vill göra trick som involverar hoppning. Är du å andra sidan stora och har massor av kraft att sparka din skateboard upp, tyngre trucks kan ibland vara en fördel.

Vilka delar består av en truck?

En skateboard truck består av flera delar, såsom bushings, kingpin, basplatta, hängare och axel. I det här avsnittet kan du läsa om varje del och att förstå hur de påverkar din skateboard.

kingpin

Kingpinnen är en viktig del av en truck, som sitter inne i truckgummit och hålla alla delar på plats. Om den går sönder, kan den bytas ut, så att du inte behöver köpa nya trucks.

Kingpinnen är den enda punkten på din truck, där du kan reglera hur snabbt eller lösa din skateboard måste vända. När du så småningom har fått en bra känsla för din board, försök att experimentera mer med setupen:

  • För snävare svängar, lossana kingpinnen.
  • För en mer stabil skateboard, spänn din kingpinnen.

Om du köper en skateboard med normal setup (komplett skateboard), kommer det normalt ingen anledning att skruva kingpinnen som det för närvarande inställd på att börja använda.

Bushings / Truckgummi

Bushings är de runda ringarna av polyuretan plast, som är belägen på kingpin av trucken. De fungerar som ett slags fjäder som överför trycket från fötterna till trucksen så att du kan rotera. Hårdheten är avgörande för hur mycket din skateboard kan vända:

  • Hårda bushings är lämpliga för trick, eftersom de gör trucken styvare och stabilare, vilket gör det lättare att hålla balansen vid landning. Å andra sidan kommer det att krävas mer för att få den skateboard att vända.
  • Mjuka bushings är lämpliga för cruising och carving var att göra skarpa svängar. De reagerar snabbt på trycket från fötterna, som överförs till truckgummit och in i trucken.

Baseplate

Baseplaten är den plana metalldelen, som sitter direkt monterad på decket. Det är den punkt där kingpinen och hangern möter skateboarden. Formbordet bas har en stor storlek för att ge en jämn viktfördelning. Detta innebär att din vikt fördelas jämnt över hela trucken, vilket resulterar i mer stabilitet och även är den strid som boarden får från landningar också jämnare i stället för att trycka på samma plats hela tiden. Detta innebär att hela installationen är hållbar.

Centrera basplatta så mycket som möjligt om du behöver för att montera den. Om förskjutningen kommer skateboard nämligen vända sig till samma sida permanent. De flesta däck är oftast redan med borrhål för bas plattan, så att du inte behöver tänka på centre själv. Och köpa en komplett skateboard, basplattan och resten av trucken redan är monterad och klar att använda.

hjulbult

Hjulbult löper över tvärs igenom hängaren är den en att hjulen är kopplade ordentligt. Efter en längre tids användning, kan det hända att hjulskruven nästan börjar glida åt sidan. Detta innebär att ett hjul blir lösare och de andra mer tätt. Om detta händer, sätt hjulbulten på plats genom att lätt knacka den på plats med en hammare. Detta är dock mer än ett par gånger, kan den nya materialhanteringsföredras i stället för besväret med det.

Se vårt urval av skateboard truckar , som kan hittas i olika utföranden, märken och olika skattenivåer.

Kontakta oss slutligen för ytterligare råd om du fortfarande har problem. Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa dig :-)

Populära produkter