MENY
×

Köp av längdskidor

Denne guide till köp av längdskidor förklarar skillnaden på de 3 olika slags längdskidor och vad du ska kika efter när du väljer utrustning till längdskidor.

När du ska köpa nya eller dina första längdskidor är det flera saker du ska överväga. Först och främst bör skidorna passa till din längdåknings stil. Det är stor skillnad på längdskidor till fjäll (åkning utanför spår) och till lopp (t.ex. Vasaloppet).

Längdskidor - Vad ska du kika efter?

Det är avgörande när du köper längdskidor att du ser på skidans storlek, vikt och graden av ​​skärpa, så du finner en skida som matchar din kropp samt din längdåknings stil. Det är viktigt att dina skidor matchar din vikt, sett i förhållande till skidans längd. Utöver det, avhänger skidans vikt också på din längdåknings stil: Om du t.ex. har behov för en skida till lopp, bör det vara en lättviktsskida.

Längdskidor - De 3 olika typerna

Generellt finns det tre typer av skidor till längdåkning.

Klassisk Längdåkning

Klassisk längdåkning är typiskt skidlopp i preparerade spår och är designade till hög fart med en lätt och smal design. Därför är det speciellt viktigt att välja ett par skidor med den riktiga skärpan, så du uppnår optimal fart och frånspark. Klassiska längdskidor är de mest vanliga skidorna till längdåkning och används ofta i lopp, såsom Vasaloppet.

Om du köper ett par längdskidor med en allt för hård skärpa kommer du inte vara i stånd till att trycka skidorna ner och fästezonen vill därmed inte komma i kontakt med snön, vilket resulterar i ett glid bakåt.

Till sammanlikning: Om du köper längdskidor med en svag skärpa kommer du uppleva det motsatta. Du kommer få ett fantastiskt grepp, men du kommer uppleva ett dåligt glid, för att skidans fästezon högst sannolikt kommer bli pressad för mycket och ha konstant kontakt i snön. Detta understräcker viktigheten av ​​att finna en längdskida med den riktiga skärpan.

Vi rekommenderar dig att välja en klassisk längdåkningsskida som är omkring 25cm högre än dig själv.

LängdSkidor till SKATE

Längdskidor till skate kan defineras ut från deras långa glidzon. Denna form av längdskidor är kända för ett långt glid och begränsat grepp. Längdskidor till skate levereras också med en hård skärpa och en kortare skiddesign, sett i förhållande till klassiska längdskidor. Därför är det igen viktigt att välja den riktiga skärpan för att få en optimal upplevelse.

Skate längskids stilen kan sammanliknas med känslan av att stå på rullskridskor.

Vi rekommenderar dig att välja en skate längdåkningsskida i en längd som motsvarar din egen höjd.

Längdskidor till Fjäll

Längdskidor till fjäll är skapta med en bred skiddesign, vilket gör dem optimala till längdåkning utanför spåren. På grund av detta är fjäll längdskidor ägnade till både mjuk och hård/isig snö.

Den bredare skiddesignen säkrar att du inte kommer falla ner igenom snön, då din kroppsvikt är fördelad på en större area. På några fjäll längdskidor kan det monteras skinn, för att förhindra dig att komma i ett baklänges glid. Därutöver är fjäll längdskidor ofta designade med stålkanter som ger ett bra kantgrepp på isig snö.

Precis som med de klassiska skidorna rekommenderar vi dig att välja en fjällskida som är omkring 20cm högre än dig själv.

Klassisk Längdskidor har 3 zoner

Klassisk längdskidor har tre zoner på undersidan av ​​skidan. Den mittersta zonen kallas en fästezon och är där var du använder din fästvalla. Denna fästezon gör det möjligt för dig att uppnå en effektfull frånspark, när zonen får grepp till snön. Utöver fästezonen är det bak- och framsidan av skidan som kallas glidzoner. Dessa zoner gör det möjligt för dig att uppnå glid och fart vid användning av glidvalla.

Om du fortfarande är i tvivel om vilka längdskidor du ska välja är du välkommen att kontakta oss.

Produkter

Populära produkter