×
Meny

Kompatibilitet av bindinger till langrend och rullskidor

Vid köp av utrustning till langrend och rullskidor ska du vara uppmärksam på, om fodtøj och bindinger är kompatible med hinanden. Da man använder mycket av det samma utrustning, och det är samma producenter, som gör utrustningen till både langrend och rullskidor, gælder denna guide till kompatibelt utrustning för bägge kategorier - langrendsudstyr och rulleskiudstyr.

Olika standarder - NNN, SNS och Prolink

Som finns två producenter, som är definerende för standarderne för kängor och skor samt bindinger till rullskidor och langrend. Det är Rottefella (Norge) och Salomon (Grundlagt i Frankrig).

Rottefella

Rottefella kalder deres system NNN, som står för New Nordic Norm. Detta system finns respektive på støvlesålen samt bindingen. Rottefella gör själv bindinger men gör altså inte hela kängor själv, endast ydersåle, som skiproducenter av kängor använder. Andra langrendsproducenter, som använder NNN till deres kängor, är exempelvis Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer och Peltonen.

På bindingen får några av dessa märker påtrykt deres eget namn, således att en Rottefella NNN bindning för eksempel kan komma till att hedde Fischer NNN.

Vad är Rottefella NIS? - Läs mer i afsnittet "Hvad är Rottefella NIS?", som du hittar längre nede i guiden.

Salomon

Salomon är känt för deres SNS system, som står för (Salomon Nordic System). Salomon SNS är både bindning och känga. Dessutom har de i 2016 lanserat en ny bindning, som de kalder Prolink.

SNS systemet fås till respektive klassisk och rullskridsko-stil. Skillnaden på dessa är, att bindingerne till skøjt har en extra gribearm, som ger extra vridningsstabilitet, när man sparker ut till siden. Denna fjederbelastede gribearm forbindes till en extra metalpind, som sitter under foten på ydersålen av stöveln. Så SNS skøjtestøvler har altså två metalpinde, som går in i bindingen - én främst och én under foten.

I motsats hertil är SNS systemet till klassisk endast utrustningen med én metalpind på stöveln, och klassisk SNS bindinger har inte en gribearm.

Salomon kom med ett annat bindning- och støvlesystem i 2016, som hedder Prolink. Detta system är unikt på den sätt, att man kan använda kängor, som har Prolink och NNN ydersål som för eksempel Alpina, Fischer, Rossignol, Madshus, Alfa samt Salomon Prolink. Systemet kombinerer altså dessa bindinger samt kängor från Salomon med Rottefella NNN ydersål och Rottefella NNN kängor.

Viktigt är det att vide, att Salomon Prolink IKKE passar till Salomon SNS systemet. Man kan således inte köpa en Salomon SNS langrendsskistøvle och få den till att passe i en Salomon Prolink bindning.

Bindinger till combi-kängor

Bindinger till combi-kängor följer de ovennævnte standarder och informationer. Om det är en Salomon SNS combi känga, vill den have två metalpinde, så den passar till SNS rullskridsko bindinger, men den vill också passe till de klassiske SNS bindinger, som har en slids, som hvor metalpinden är under foten.

Vad är skillnaden mellan NNN och SNS?

Själv om SNS och NNN vid första, snabba øjekast kan se ens ut, så är som skillnad. Försöker du för eksempel att använda en SNS känga på en NNN bindning, vill du opdage, att bredderne vid lukkemekanismen och bredden på metalpinden är olika, och du inte kan få utrustningen till att passe sammen. Rottefella NNN är ett bredere system än Salomon SNS.

Vad är Rottefella NIS?

Rottefella har videreudviklet den sätt, som man forbinder Rottefella NNN bindinger till skien på. Detta system, som är justerbart ofta i tre hak fram och tillbaka, kaldes NIS - som står för Nordic Integrated System. NIS är en skiva, som antingen är formonteret på langrendsskien, rulleskien eller en skiva, som kan eftermonteres. När denna skiva är monterad, kan man med en NIS nyckel klikke bindingen på plats. Monterer man själv monteringspladen, gjörs det som ofta med skruvar samt lim i skruehullerne.

En NIS skiva kan inte används till Salomon SNS bindinger eller Salomon Prolink bindinger.

Kompatibelt utrustning till fjeldski / Backcountry

Utöver det ovennævnte gör både Rottefella och Salomon bindinger till backcountry langrend – också kaldet fjeldski. De kaldes överordnat för respektive Rottefella BC samt Salomon BC. Dessa bindinger är kraftigare och passar därför endast tillsammans med respektive Rottefella BC kängor och Salomon BC kängor. Dessa har en bredere metalpind, och därför har bindingerne också en bredere lukkemekanisme.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor