MENY

Köp av inlines

Denna guide innehåller olika tips till att hitta den helt korrekta rullskridskoen. Den är baserad på många års erfarenhet och kan hjälpa dig att hitta några rullskridskor som du kommer vara nöjd med.

Du är också mycket välkommen att kontakta oss om du är osäker på vilken rullskridsko som passar ditt behov.

1. Inlines eller traditionella rullskridskor?

Klassisk sida-by-sida rulleskøjteTraditionella rullskridskor är den klassiska rullskridskoen med 4 hjul placerat i par bredvid varandra. Hjulen är fastgjort på ett böjligt chassi som påminner om de "trucks" som finns på en skateboard. Inlines är en nyare design där hjulen sitter på en rak rad. Inlines har typisk 2-5 hjul som är fastspänd i en chassi av plast eller metall.

I motsats till vad många tror, är inlines ofta lättare att hitta balans på, eftersom du inte så lätt ramlar fram- eller bakåt. Inlines rullar också bättre än traditionella rullskridskor, så du ska använda mindre energi på att ge fart. Inlines är klart den mest populära typen av rullskridsko, och också den alla professionella åker med. Inlines har av samma grund det största urvalet i lösa delar och kompletta rullskridskor.

Traditionella rullskridskor väljs ofta av folk som har kört rullskridskor som barn. Det kan vara en fråga och både smak och nostalgi, och åkstilen är nu också lite annorlunda. Små barn vill ofta ha lättare att hålla balans på traditionella rullskridskor, men vill typisk ha svårare att få fart på dem.

2. Hitta den korrekta storleken

Passformen är kanske det viktigste när du köper inlines. Kängan ska sitta bra på dina fötter. Många producenter följer inte 100% de normala skostorlekar. Om produktsidan på en inline länkar till en storleksguide, då rekommenderar vi att du läser denna först. Annars ska du som tumregel välja en nummer större än din vanliga skorstorlek.

När du mottar dina inlines från SkatePro, rekommenderar vi att du först pröver dem inomhus så du evt. kan få dem ombytet. Finns det något som klämmer lite efter 1 minut, då är det här kängorna kommer att skarva efter en ½ timmes åkning. Lita på din förnimmelse. Du ska kunna röra tårna en aning. Stöter tårna emot eller kan du inte röra dem, då överväg om du ska ha ½-1 nummer större. Kontakt oss om du är osäker.

3. Kängor är olika

Rulleskøjte støvleDe flesta inlines har höga kängor (kallat "cuff"), som ger bra fotledsstöd och stabilitet när du skater. Vissa erfarna speed- åkare väljer en låg känga för att få bättre rörlighet och lägre vikt.

Barn växer snabbt, och därför kan de snabbt växa ur sina inlines. Många inlines kan därför nu fås i justerbara modeller, där kängan på ett smidigt sätt kan utökas 3-4 storlekar. Justerbara inlines är nu kvalitetsmässigt fullt på höjd med vanliga modeller. SkatePro rekommenderar därför justerbara inlines till barn.

Inlines har olika stängsystem: Kliklås, traditionellt skosnöre eller snabb-snöre. Det är ofta en fråga om smak. Snabb-snöre är som regel mycket snabbare att lossa och spänna. Kliklås är en mer stabil bindning, den är snabb och den spänner kängan lika mycket varje gång (när du först har inställd den).

4. Är klingan viktig?

Rulleskøjte klingeAlla inlines har en chassi eller ram vari hjulen är fastspänd. Ramen är typisk i plast eller aluminium. En mjuk ram kräver att du använder mer energi för att komma framåt och kan göra rullskridskon ostabil vid lite högre hastigheter.

Aluminium-chassi är typisk de stelaste, och väger du över 80 kg bör du nästan alltid välja en chassi i aluminium. Du ska dock vara uppmärksam på att de billigaste chassi i aluminum faktisk kan vara mjukare än goda plast-chassi.

Aggressive inlines har ofta chassi i plast, eftersom det ger möjlighet att göra tricks, exempelvis när man grindar på sina inlines.

5. Kullager från kända märken

Rulleskøjte kuglelejeDe flesta kullager har ett "Abec"-tal. Det anger den precisionen ett kullager är gjord med. Abec säger dock inte något om kvaliteten, så gå efter kullager från kända märken och kolla om de är gjord av ett ordentligt material. Väljer du ett par kvalitetsinlines kan du alltid räkna med att kullagerna är i sin ordning.

Om kullager kan man överordnat säga:

  • Kvaliteten på stål och kulor betyder alt för livslängden
  • Stängning och smörjmedel har betydelse för hastighet

Om du vill veta mer om kullager kan du läsa:
Köp av kullager.

6. Har inlines bra hjul?

Rulleskøjte hjulDet finns många olika typer av hjul, och det är lätt att bli förvirrad. Är du till fitness/speed, så gå efter hjul med stor diameter. De ger högre hastighet och har längre livslängd. Till hockey och aggressive är diameteren inte så avgörande. Hjul och kullager är lätta att byta, så köper du något fel är det lätt att ändra.

Några tips om hjul:

  • Bra vägkontakt kräver mjuka hjul gjord av ett bra material.
  • Mjuka hjul slits snabbt, isär om materialet är dåligt.
  • Hårda hjul håller ofta längre men har också sämre väggrepp.
  • Stora och smala hjul är bra till högre hastigheter.

Om du vill veta mer om hjul kan du läsa:
Hjul - förstå begreppen

7. Rullskridsko med broms?

Rulleskøjte bremseSkatePro rekommenderar att nybörjare använder rullskridskor med broms. Det kan ibland vara opraktisk med en broms, isär om du använder dina inlines till speed, hockey eller aggressive. De flesta fitness inlines har en bakbroms monterat.

Bromsar slits med tiden, så köp dina inlines på ett ställe där du också kan få en ny bromskloss som passar till din inlines. SkatePro säljer nya bromsar till de flesta inlines som har en broms.

8. Kom ihåg skydd

Rulleskøjte hjelmDet är viktigt att få något ordentligt skydd med när du köper inlines. Du kan skada dig om du ramlar, och SkatePro rekommenderar att du åtminstone använder hjälm och handledsskydd.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har behov av råd och vägledning. Vi hjälper gärna.

Se vårt urval av inlines

Produkter

Populära produkter