Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Guide till side-by-side rullskridskor

Quad rullskridskor fås i modeller till fitness, normal skating eller disko och dans. Denna guide hjälper dig med att hitta fram till de rätta rullskridskorna till ditt behov.

Se denna video, här ger vi dig en snabb överblick över vad du bör veta innan du köper ditt första par rullskridskor.

Om du gärna vill ha ett par allround rullskridskor med den klassiska looken, bör du gå efter quad rullskridskor. De är designade med en bred baseplate (rullskridskons fundament) som ger bra stabilitet och de är ägnade till alla åldrar - barn såväl som äldre.

Quad rullskridskor uppfattas av många som de klassiska rullskridskorna, då de var först på marknaden. De väcker ofta minnen från barndommen och de goda gamla dagarna, vilket är grunden till att många väljer dem. Härutöver är de också mycket moderiktiga med deras old school, retro look.

Några quad rullskridskor kan användas till längre turer och transport, medans andra däremot är väl passande till disko och dans.

Hjul

Quads är karaktäriserade genom att ha 4 hjul i par, vilket gör dem stabila att stå på. Om du som förstagångsköpare gärna vill förhålla dig till hjul behöver du endast förhålla dig till om du vill ha hårda hjul eller mjuka hjul.

Hårdheten på ett hjul angivs av durometer-skalan, som går från 0-100A. Ju närmare du är till 100, ju hårdare kommer hjulen att vara.

  • Hårdare hjul ger en längre livslängd, men mindre grepp och stötabsorbering.
  • Mjukare hjul ger bättre grepp och stötabsorbering, men en kortare livslängd.

Kullager

Det är viktigt att du behandlar kullagerna bra för att säkra att dina rullskridskor kör optimalt. Detta betyder att du ska:

  • undgå så långt som möjligt vatten och fukt.
  • undgå sand och smuts.

Det är generellt inte viktigt att fokusera på kullager när du ska till att köpa side-by-side rullskridskor, för du när sällan upp i så höga hastigheder att det har betydning för vilket ABEC tal du ska välja.

Om du gärna vill gå mer i detaljer med kullager, kan du läsa vår guide Köp av kullager.

Kängor - hardboot eller softboot

Quad rullskridskor är tillgängliga antingen som hardboots (hårda kängor) eller som softboots (mjuka kängor).

  • Hardboots är väl passande till fitness och längre turer, då de ger bra stabilitet och stöd. De har också den fördelen att lineren (innerstöveln) kan bytas ut om den blir sliten.
  • Softboots är det korrekta valet om du önskar en mer manövrerbar rullskridsko till disko och dans. Softboots har också den fördelen av att vara bättre ventilerade och lättare i vikt.

Storlek

  • Läs alltid storleksguiden som kan ses på produktsidan.
  • Tumregel: Välj ca. 1 storlek större än normal skostorlek - om inte annat framgår av storleksguiden.

Det kan vara lite svårt att hitta den helt korrekta storleken. Det viktiga är att rullskridskon sitter tätt till foten utan att vara för tajt eller för lös. För några betyder det att de väljer den samma storlek som deras skostorlek, när andra däremot får den rätta passformen genom att gå en storlek upp. Som förstagångsköpare rekommenderar vi att du går en storlek upp. Kom också ihåg att först läsa storleksguiden, för om en modell är mycket liten i storleken ska du kanske två storlekar upp.

Under alla omständigheter är det alltid en bra idé att testa rullskridskorna på där hemma. Det är viktigt att tårna inte tar i kängans tå, då det annars betyder att de är för små.

Truckar och plates

Rullskridskor består av en truck och en plate i botten. De flesta plates är framställda av nylon, vilket gör rullskridskon lättare i vikt och trucksen är framställda av aluminium, som gör dem starka men tyngre.

De består också av cushions i botten som kan utskiftas efter behov. Cushions har betydning för hur rörlig rullskridskon är.

  • Mjukare cushions ger mer rörelsebara rullskridskor.
  • Hårdare cushions ger mer riktningsstabila rullskridskor.

Toe stop

Ett speciellt känntecken vid side-by-side är toe stoppen. Den används till att skjuta upp fart med och kan också användas som broms.

Du kan byta ut din toe stop och kom ihåg att byta den innan den blir sliten helt ned. Om inte blir det svårt, om inte direkt omöjligt, att avmontera den.

Skyddsutrustning

Vi rekommenderar alltid att du använder certifierad skyddsutrustning. Därför hittar du hos SkatePro endast utrustning som har blivit certifierad i hänsyn till EN 1078 standarder. Och så har även det mesta blivit ytterligare testat av skatare.

Som minimum rekommenderar vi en skatehjälm, då den ger extra skydd till bakhuvudet, samt handledsskydd då man ofta tar emot med händerna. Kom ihåg att du med full skyddsutrustning (skatehjälm, handleds-, armbågs- och knäskydd) kan få mod till att testa mer och därmed lära snabbare.

Se vårt stora urval av quad rullskridskor

Kontakta oss för ytterligare råd och vägledning om du fortfarande sitter inne med en fråga. Vår kundservice står alltid redo till att hjälpa dig :-)

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor