×
Meny

Guide till köp av rullskridskor till barn

Det finns två typer av rullskridskor till barn - inlines och side-by-side rullskridskor. Många barnrullskridskor är storleksjusterbara och har bra fotledsstöd, vilket gör dem speciellt ägnade till barn. Lär om hur du väljer de korrekta rullskridskorna till ditt barn i denna guide.

Se denna video är för att få en snabb överblick över det viktigaste du bör veta, innan du köper ett par rullskridskor för barn. Videon är på engelska.

Att stå på rullskridskor med ditt barn är en mycket givande och rolig upplevelse, som inte bara är bra motion, men det styrker också ditt barns motoriska förmågor såsom balans, allt medans han/hon får frisk luft utanför. Och om ditt barn ska stå på rullskridskor för första gången, kan det vara en riktigt bra idé att rulla med för att ge en känsla av trygghet.

Ska du välja inlines eller side-by-side rullskridskor?

Inlines och side-by-side rullskridskor har flera egenskaper till gemensamt, medans de skiljer sig på andra punkter. Hos SkatePro är alla hjul framställda av PU gummi (polyurethan) i motsats till plast. Gummihjul är ett bättre val då de har bättre grip (väggrepp) sammanliknat med plasthjul.

Rullskridskor till barn har dessutom bra fotledsstöd, vilket ger ditt barn bättre stabilitet och kontroll.

Inlines till barn

Med inlines är det enklare att komma upp i fart och samtidigt hålla farten. Det är pga. de smala hjulen som har mindre kontakt med underlaget och därmed också mindre rullmotstånd.

De är generellt designade lätta i vikt och eftersom de inte har truckar i botten behöver de inte mycket underhållning.

Vi rekommenderar inlines om du har planer på att köra längre turer med ditt barn. Inlines kan dessutom betraktas som sommarens alternativ till skridskor och man får därmed övat på sina skridskokunskaper redan om sommaren.

Side-by-side rullskridskor till barn

Side-by-side rullskridskor är designade med fyra hjul, som sitter parvis i motsats till i rak linje, som det gäller med inlines. De är designade med en bred baseplate som ger mer stabilitet och balans. I fram sitter det en toe stop som används till att sätta av med och den kan också användas som broms.

Det är mer rullmotstånd med side-by-side på grund av de bredare hjulen. Det betyder att ditt barn inte plötsligt får för mycket fart och kör sin väg.

Med truckar i botten kan du justera hårdheten på rullskridskorna. På det vis kan du göra rullskridskon mer rörlig och därmed enklare att svänga, eller så kan du tajta den och göra den mer riktningsstabil.

Side-by-side rullskridskor är typisk kända som de originala rullskridskorba, då de var först på marknaden. Några föräldrar väljer därför side-by-side, då de själv har haft ett par som barn.

Storleksjusterbara rullskridskor till barn

De flesta inlines för barn kan justeras i storleken. Det gör det mycket enklare att välja den korrekta storleken. Storleksjusterbara rullskridskor gör det möjligt för ditt barn att växa 3-4 storlekar med rullskridskorna. Och det är ganska lätt att justera storleken. Stöveln glids bara fram och tillbaka med hjälp av en knapp eller annan mekanism.

Om du väljer ett par rullskridskor som inte kan justeras i storleken, bör du följa dessa rekommendationer.

  • Läs alltid storleksguiden som du kan se på de enkla produktsidorna.
  • Enligt tumregeln bör du välja en storlek större än din normala skostorlek - om inte annat är angivet i storleksguiden.

Skyddsutrustning

För att undgå skador rekommenderar vi alltid full skyddsutrustning, så både huvud, handleder, knän och armbågar är bra beskyddade.

Du bör alltid använda certifierad skyddsutrustning. Därför hittar du hos SkatePro endast utrustning som har blivit certifcerad i hänsyn till EN 1078 standarder. Härutöver har det mesta blivit ytterligare testat av skatare.

Vi rekommenderar att ditt barn använder en skatehjälm, då den täcker bakhuvudet bra. Detta gör skatehjälmar speciellt bra till skating, då man normalt faller bakåt. Några skatehjälmar kan även justeras i storleken. Handledsskydd till barn har typisk två plattor - en över handen och en under. Således stabiliseras barnets hand och skyddas mot brott.

Kom ihåg att läsa storleksguiden om den finns, för att välja den korrekta storleken.

Underhållning

Det är viktigt att underhålla inlines för barn för att säkra att de kör optimalt i många år. Det betyder:

  • Undgå att rulla i sand och vatten.
  • Bevara rullskridskorna på ett torrt ställe och helst inomhus.

Se vårat stora urval av side-by-side rullskridskor till barn eller inlines till barn.

Kontakta oss gärna för ytterligare råd och vägledning om du fortfarande sitter inne med en fråga. Vår kundservice står alltid redo till att hjälpa dig :-)

Produkter

SkatePro