Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Guide till köp av speed skates

För att säkra dina speed skates bästa prestanda bör du ägna särskild uppmärksamhet åt hjulstorlek och vilken miljö du vill använda dem i och se till att kängan sitter tätt på foten. Läs den här guiden och lär de faktorer som kan påverka din speed skates prestanda så att du kommer att kunna välja rätt par - vem vet, kanske kan du skära viktiga sekunder av din tid.

Titta på den här videon, där vi ger dig en snabb överblick över vad du bör veta innan du köper nya speed skates.

Speed skates är optimerade för hög hastighet och långa avstånd. Performance är den största - inte komfort - och målet är att få maximal effekt ur varje skär. Speed skates kan användas för både klubbåkning och tävlingar samt vanlig åkning med med en önskan om högre hastigheter.

Längst ner i denna guide kan du också läsa om semi speed skates, som är en fusion av speed skates och fitness rullskridskor.

Speed skate hjul - välj efter förhållanden och storlek

Du bör först och främst välja hjul ut från hjulstorlek och för de villkor du planerar att använda hjulen i för att få ut det mesta av dem. Det finns olika tekniker och faktorer såsom vind och temperatur som spelar en roll i valet av hjul. Till exempel finns det hjul för våta förhållanden samt inom- och utomhusbruk. Det är därför värt att sätta sig in i området och läsa produktbeskrivningar på webbplatsen.

Allmänna egenskaper hos speed skate hjul på följande:

  • Hjulstorleken är vanligen mellan 90 till 125 mm - det gör det lättare för dig att hålla en hög hastighet och du får mer riktningsstabila rullskridskor.
  • Profilen är spetsig - det minskar friktionen, så att du kan bättre hålla jämna steg.
  • Hårdheten hos hjulen är i den övre delen av skalan; 82-86A. Hårda hjul skapar mindre friktion och förbättrar hastigheten. Kom ihåg att läsa beskrivningen på de enskilda produktsidorna, eftersom det finns flera typer av durometer skalor.
  • Ju högre pris, desto bättre kvalitet och prestanda du får.

Kullager

Kullagret som sitter inne i hjulet har stor betydelse för hjulrullmotstånd och därmed förmågan att svänga. Det finns olika standarder för hur rullmotstånd mäts. På SkatePro anger vi normalt kullager efter en ABEC och ILQ mätskala som definierar kullager precisionen. Gemensamt för alla kullager är att:

Ju högre ABEC / ILQ nummer, desto lägre rullmotstånd. Detta innebär att du lättare kan hålla jämna steg och på så sätt uppnå bättre tider.

Öppna kullager - underhåll dem väl

De flesta inline speed skates kommer med öppna kullager som minimerar rullmotståndet, vilket ger dig ett bättre rull och mer fart. Eftersom det är lättare för smutset att penetrera in i de öppna kullagren är det viktigt att du underhåller lagren extra bra - speciellt om du kör i vatten och sand.

Kängor

Kängorna på inline speed skates är optimerade för hög prestanda. Därför är de utformade mycket lätta, ofta utan en broms som kan vara i vägen. De är utformade med:

  • Låg cuff för maximal effekt av skär och tekniker
  • Stel känga för maximal kraftöverföring
  • Tight passform för bättre kontroll

Generellt tillverkas kängor av material i hög kvalitet - några även gjorda av karbonfiber, vilket är extra hårt. Om du väljer kängor tillverkade av karbonfiber kan de värmeformas till foten om du vill.

Storlek

Vi rekommenderar följande:

  • Välj på samma sätt som din skostorlek eftersom kängan ska sitta tight, vilket ger dig mer kontroll.
  • Läs storleksguiden på de enskilda produktsidorna för mer information om den specifika modellen.

Det är viktigt att komma ihåg att prestanda är av största vikt när det gäller kängan på speed skates - inte komfort. Ju tightare kängan sitter, desto mer kontroll får du och desto mer får du ut av ditt skär.

Frame

Speed skates är kännetecknade av att de har en lätt frame och en låg tyngdpunkt, vilket ger bättre kontroll för praktiserande tekniker. Hjulbasen är lång för att ge mer stabilitet vid höga hastigheter. Vissa frames kan rymma fyra hjul, andra tre. Med de flesta frames kan du skräddarsy installationen enligt dina önskemål genom att justera framen fram eller bak, så det passar till foten. I vissa märken är det också möjligt att montera pitch och steg kontroll, så att du kan luta bladet och därmed justera vinkeln på riktningen för en anpassad körstil.

Skyddsutrustning

Skyddsutrustning till speed skating är ofta tunnare och lättare, så att du är säkrad mer rörelse så du kan köra snabbare. Med de höga hastigheter speed skating har att erbjuda, är det verkligen viktigt att du använder skyddsutrustning i händelse av ett fall.

Semi speed skates - fusion av speed och fitness

Om du vill ha fart, men även komfort och en broms, välj semi speed skates som är en hybrid av speed skates och fitness rullskridskor. De behåller något av komforten av fitness rullskridskor men har större hjul och kan nå högre hastigheter.

Kängan kan vara allt från en typisk fitness boot till en mycket liten, kompakt och lätt känga som på speed skates. De behåller dock fortfarande lite av samma komfort från fitness skridskor.

Hjulen är vanligtvis mellan 90 till 125 mm och du får ofta en broms i bak. Vissa modeller är mycket lika speed skates och kanske inte har en broms, men i så fall kommer du vanligtvis att kunna köpa en.

Se vårt breda utbud av speed skates

Om du fortfarande har tvivel och frågor är du alltid välkommen att kontakta oss .

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor