×
MENY

Guide till köp av fitness inlines

När du letar efter fitness inlines, bör du vara medveten om tre saker: Du måste välja ca. en storlek större än din vanliga skor, ha ett öga för hjulstorlek, och överväga om du vill ha en mjuk eller hård känga.

Titta på videon här, där vi snabbt och tydligt guida dig det viktigaste som du bör veta innan ditt första köp.

Fitness inlines är lämpliga för både motion och umgås. De kännetecknas av att ha en bra passform och komfort, och de andas och sköna att bära, så du kan köra utan obehag. Fitness inlines kan användas av alla åldrar - barn och äldre.

Fitness inlines - för hälsa och social

Fitness inlines är ett roligt sätt att bränna kalorier medan du får frisk luft i lungorna. Och så är det en uppenbar social aktivitet att göra med familj, vänner eller pojkvän.

Många läkare rekommenderar också att du kör på rullskridskor som ett alternativ till löpning, om du har problem med knäna. När du rullar, kör du nämligen med lång, flytande rörelser, som är mer skonsamt för lederna än stötar man upplever under en löptur. Och du kan fortfarande få möjlighet att njuta av en rask promenad i naturen.

Fitness rollerblades finns i många olika modeller och utföranden, så det finns något för alla.

Hjul för fitness inline skates

Hjulstorlekar

Valet av hjulstorleken beror på hur långt du vill köra.

 • För längre sträckor (t.ex.. Marathon eller regelbunden motion) bör du använda större hjul. Du kommer lätt att kunna hålla jämna steg och förbrukar mindre energi. Vi rekommenderar en hjulstorlek på 90 till 100 mm i diameter eller till och med 110 mm.
 • För kortare sträckor (t.ex.. Stadskörning) bör du använda mindre hjul. Det gör dina rollerblades mer lättmanövrerad, vilket gör det lätt att stoppa och vända. Vi rekommenderar en hjulstorlek på 80-84 mm.

Hjul hårdhet

Hårdheten av hjulet kallas hårdhet och indikeras med bokstaven A. För fitness inlines är den perfekta hårdheten 78-85A.

 • Ju lägre A-numret, de mjukare hjul.
 • Ju högre A-numret, de hårdare hjul.

Hjul hårdhet påverkar hjulet stötdämpande förmåga, livslängd, grepp och hastighet.

 • Den mjukare hjulet, desto bättre grepp och stötdämpning, men kortare livslängd och lägre hastighet.
 • Ju hårdare hjulet, den längre livslängd och högre hastighet, men mindre grepp och stötdämpning.

Läs vår guide "Hjul - förstå begreppen" om du vill veta mer om rullskridskohjul.

Kullager

För att säkerställa att dina inline skates och kör, är det viktigt att du behandlar kullagren väl. Det vill säga:

 • Undvik allmänhet vatten och fukt.
 • Undvika sand och smuts.

Kullagret är en komponent som sitter inne i hjulet och få konsekvenser för hjulet förmåga att vända. På SkatePro anger vi typiskt kullager för mätskalan ABEC som definierar ett kullager precision.

 • Ju högre ABEC-nummer, desto högre precision och lägre rullmotstånd - det betyder att du lättare kan hålla jämna steg och därmed rullar lättare.

Vi rekommenderar att du köper från ett erkänt varumärke istället för att fokusera på bara ABEC-talet. Kvaliteten på kullagret är inte bestämt av antalet ABEC utan av ett antal faktorer. En ABEC-5 lager från ett varumärke kan vara bättre än ABEC-7 kullager från ett annat märke. Om du vill veta mer om dina kullager, kan du läsa vår guide "Köp av kullager" för mer info.

Kängor och inre kängor

Mjuk känga vs. hård känga

Oavsett om du väljer en mjuk eller hård känga är en smaksak.

 • En mjuk boot / skalet är typiskt mycket bekväm och väl ventilerad.
 • Ett hårt boot / skal är ofta mer stabila och ger mer kontroll.

Innerkänga / Liners

För vissa inline skates, kan du köpa en separat innerkänga - även kallad liner - för att göra start mer bekväm. Men med fitness inliners hör nästan alltid innerkängan ihop med kängan - det hänger också med hög komfort, som kondition inlines är kända för. Du vanligtvis har därför inte behöver köpa en extra innerkänga.

Dam och Herr inlines

Fitness inlines delas ofta in i kvinnliga och manliga modeller, men det är normalt ingen omedelbar skillnad på andra än den visuella designen inlines. Det finns dock vissa märken som har utformats modeller, som är särskilt bra för antingen dam eller herre fötter. Kontrollera en annons om du vill välja modeller från det motsatta könet.

Storlek / Passform

 • Läs alltid storleksguiden på de enskilda produktsidorna, om sådana finns.
 • Välj om en storlek större än din vanliga skostorlek, om inget annat anges storleksguiden.
 • Försök inlines skatesen för ungefär 10-15 min. Kör endast inomhus i händelse av ett eventuellt utbyte.

Du måste kunna röra tårna lite. Du kanske inte rama mot näsan. Om inlines klipp redan från början, så kommer de att skarv när man kör länge i dem. Men vänligen obs att stövlar ge lite tid, och om du har en mjuk känga (soft boot), kommer de att ge mer än till exempel en hård känga (hard boot).

Det finns en tendens att personer med smala fötter ofta dras till de specifika modeller som K2 inlines, eftersom de känns hårdare foten. Andra märken som Rollerblade och Powerslide föredras ofta av människor med bredare fötter.

När passformen är ett enskilt ärende, och fötter inte matchar, kan du aldrig vara 100% säker. Därför du vill med vanliga skor trial and error - kom ihåg att använda de angivna storleken guider - det kommer du långt med.

Spännmekanismen

Fitness skridskor har ofta ett förslutningssystem bestående av både spännen och snören. Vissa modeller är dock en särskild tråd indspändingssystem. Dessa består av en roterande spänne när klämmorna snabbt och automatiskt spetsas, när du vrider roterings spännet. Spännen är snabbare än sammandra, och det är lättare att uppnå samma passform igen. Med sammandra du kommer att kunna spänna kängan annorlunda längs foten.

Oavsett om du väljer den ena eller andra stängningssystemet är ytterst en fråga om personlig preferens. Det viktigaste är att du väljer ett par inlines med en förslutningssystem som ger rätt passform för dig, vilket ger dig optimal kontroll över rullskridskor.

Broms

De flesta rollerblades är pre utrustade med en broms. Du kan ofta ta bort den och flytta den till den andra foten, om du föredrar att bromsa med den andra foten. Bromsarna är en slitdel och kommer så småningom att slitas ut, rekommenderar vi att du köper ett extra par från början. Så du har alltid ett par till hands, och du får inte saknas en broms om modellen tas bort. Välkända varumärken levererar. Men bromsar för samma modell för en lång tid.

Klinga

Bladet på fitness inlines består ofta av en aluminiumblad som är styvare, stabilare, och ger därför bättre kraft överföring jämfört med en nylon / compositklinge. Om det är viktigt för dig att klippa sekunder av din tid när du kör loppet väljer en aluklinge. Om du vill däremot bara använda dina rollerblades för allmän träning och umgås, det spelar ingen roll vad du väljer.

Säkerhetsutrustning

Vi rekommenderar alltid att du använder certifierad skyddsutrustning. Därför hittar du på SkatePro endast utrustning som har certifierats enligt EN 1078 standard. Och det är främst vidare testats av åkare.

Som ett minimum rekommenderar vi en åkare hjälm eftersom det ger extra skydd för kraniet och handledsskydd eftersom de ofta tar med händerna.

Kom ihåg att utrustningen inte bara skyddar dig, men det ger dig också mer sinnesfrid så att du får mod att prova mer och därmed snabbare kommer att kunna lära sig att köra på dina inlines. Och om du skulle falla, vilket gör det inte alls så illa!

Se vårt breda utbud av fitness inlines

Kontakta oss för ytterligare råd och vägledning, vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa dig :-)

Produkter

SkatePro