Glad Alla Hjärtans Dag
Specialerbjudanden och rabatter  -  Visa erbjudanden
×
Meny

Hjul - förstå begreppen

Långt de flesta hjulen är gjorda i polyurethan, alla hjul till inlines har en standard tjocklek på 24 mm, dvs. hjulets tjocklek passar alltid när du ska byta hjul.
Det som kännetecknar hjul är diameter, durometer, rebound, väggrepp, profil och livslängd, kärnan och vikt. En detaljerad genomgång av dessa begrepp och skillnaden på hjul till fitness, aggressive, hockey och speed hittar du i denna guide.

Diameter

Hjulets diameter är angivet i milimeter (mm). Som regel kan detta tal avläsas direkt på hjulet, eller lätt mätas. Hjulets diameter har betydning för accelerationsförmåga kontra hastighet och styr-egenskaper kontra riktningsstabilitet. Diameteren för olika hjultyper och deras egenskaper framgår av figuren här:

 • Bättre acceleration vs. Högre hastighet
 • Större kontroll vs. Större riktningsstabilitet

Durometer

Begreppet står för den relativa hårdheten på hjulet och är angiven med ett A-tal. 100A svarar till mycket hård plast och 0A är så mjukt att det inte finns något motstånd.
Hjulets hårdhet betyder något för dets stötabsorberande förmåga och väggrepp, men också livslängd och hastighet är påverkad. Durometeren av olika typer hjul och egenskaper framgår här:

 • Bättre väggrepp vs. Längre livslängd
 • Lägre kroppsvikt vs. Högre kroppsvikt
 • Bra stötabsorbering vs. Högre hastighet

Durometer alternativ

Det finns andra sätt att mäta hjulens hårdhet på och några märken använder deras egen mätmetod. T.ex Matter hjul från USA använder sig av footprint - beteckningen, där F1 står för footprint 1.

 • F0 - svarar till ca. 88A
 • F1 - svarar till ca. 85A
 • F2 - svarar till ca. 84A
 • F3 - svarar till ca. 83A

Durometer A är mjukare än den hårda Durometer B skalan, B svarar nästan till Plast/Nylon.

Rebound

En av de viktigaste faktorerna för hur snabbt man kan köra. Rebound är ett uttryck för hur mycket kraft du blir knuffad fram med varje gång du gör ett skatespark (man kan också kalla det hoppbolls-effekten). Tyvärr är reboundfaktorn aldrig upplyst för hjul och hänger också noga ihop med hjulets material. En hög rebound är något av det som kännetecknar de dyrare kvalitetshjul. Många producenter kallar hjul med hög rebound för SHR urethane hjul. Super High Rebound.

Väggrepp

Väggreppet är avgörande speciellt inom speed och hockey, där det är viktigt att ha ett bra väggrepp, så du står fast i svängarna. Väggreppet hänger ihop med hjulets material och durometer. Men också typen av underlag (asfalt, bana, inomhus, vått/fuktigt underlag) är mycket avgörande och de bästa skaters har olika hjul med bra väggrepp till de olika underlagen.

Profil

Med hjulets profil menas formen på hjulets tvärsnitt. En spetsig profil ger liten vägkontakt och högre hastighet, medan en bred profil ger mycket vägkontakt och mer kontroll. Se skillnaden på de olika hjultyperna här.

 • Aggressive - Hockey - Fitness - Speed
 • Platt profil - Avrundet profil - Spetsig profil
 • Mer kontroll - Högre hastighet

Livslängd

Hjulens livslängd hänger naturligtvis ihop med hur hårt hjulet är (hjulets durometer), men är i ännu högre grad beroende av polyurethan-kvaliteten, alltså det gummi som sitter på hjulet. Speciellt till seriös hockey-användning är det viktigt att polyurethanen har en bra kvalitet, då du annars riskerar att slita upp dina hjul på få timmar.

Kärnan

Fälgen på hjulet kallas kärnan (eller hub). Kärnan sitter mitt i hjulet och håller kullagrena på plats. Materialet är hård plast eller aluminium och för bästa prestanda ska kärnan vara stark och lätt. Det finns olika typer av kärnor, som skiljer sig i vikt och stabilitet.

Solid core är massiva inuti och håller därför länge. Spoked core gör hjulet mycket lättara, men också mindre kraftigt. Hollow core gör hjulet lättare samt lite starkare (Dock inte så starkt som solid core.)

Vikt

Vikten på hjulen är också avgörande för hur snabbt du kan köra. En lägre vikt gör att det ska mindre kraft till för att rotera hjulen.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor