Jul
Beställ innan 16. dec.  -  Läs mer
×
Meny

Guide till köp av freeskates

Innan du köper freeskates, bör du bestämma dig om du vill köra stads- eller slalom, då de olika typerna av underlag kräver en annan typ hjul. Du bör också se till att rullskridskorna sitter nära foten. Läs den här guiden och lär dig mer om hur du väljer de bästa free skates för dig.

Freeskates används för två primära former av skridskoåkning; stadsåkning och freestyle slalom. Båda skridsko formerna kräver lättmanövrerade skridskor; urban på grund av de många riktningsändringarna som stadsmiljön har att erbjuda och slalom som du behöver för att dansa med rullskridskor när du kör på koner.

Om du väger över 100 kg och bara vill ha några skridskor till motion eller för skojs skull, är det en bra idé att välja free skates, eftersom de är utformade med en stark frame.

Hjul - storlek och hårdhet

80 mm i diameter, är den typiska storleken för hjul till freeskates, men det finns dock både mindre och större hjul:

  • Större hjul gör det möjligt att uppnå en högre hastighet, men ger mindre manövrerbarhet.
  • Mindre hjul ger mer manövrerbarhet men mindre hastighet.

83-86A är hårdheten som typiskt används för freeskating. Ytan du kör på bestämmer om du ska köra med mjuka eller hårda hjul.

  • Hårdare hjul är bättre till betong / asfalt där hjulen pressas mycket i sidled under skarpa svängar och höga hastigheter. Med mjuka hjul är det en hög risk för att hjulen går sönder.
  • Mjukare hjul är lämpliga för byggnader med målade trägolv där du behöver bättre grepp för att undvika att halka.

Kullager

Det är viktigt att du behandlar dina lager bra, så dina free skates alltid kör optimalt. Detta innebär:

  • Undvika vatten och fukt.
  • Undvik sand och smuts.

Kullagret är inne i hjulet och har stor inverkan på hur hjulet snurrar runt. På SkatePro vi anger normalt kullager efter ABEC mätskala som definierar kullagrets precision.

  • Högre ABEC-nummer betyder mindre rullmotstånd, så att du lättare kan hålla jämna steg och få ett bättre rull.

Vi rekommenderar att du köper från ett välkänt varumärke och inte fokuserar på bara ABEC-talet. Det är i själva verket ett antal andra faktorer än bara ABEC som avgör kvaliteten på ett kullager. Du kommer därför att kunna märka att ett ABEC-5 lager presterar bättre än ett ABEC-7 kullager. För mer detaljerad information om lagren, läs vår guide Att köpa kullager.

Kängor

Freeskate kängoe har ofta högt stöd för komfort, men de är inte lika bekväma som fitness rullskridskor. Kängan är också hård, så rullskridskorna inte viker ihop i snabba vändningar. Vissa modeller är värmeformbara så att du kan forma dem bättre för dina fötter. Denna lösning föredras av vissa, medans andra föredrar att köra in dem.

Fastspänningsmekanism

Det är viktigt att din free skates kan spännas ordentligt till så att du får en ordentlig passform när du behöver göra snabba svängar, tricks och andra tekniska inriktade steg som kräver kontroll. Fördelen med ett fastspänningssystem med spännen är att det är snabbare än skosnören, medans det är lättare att hitta samma passform som sist.

Frame

Framen på free skates är en kraftfull aluminium frame som kan hantera mer tryck från exempelvis hopp och tricks samt en tyngre personvikt. Den starka framen ger bättre kontroll och en bättre kraftöverföring, vilket innebär att den energi du lägger i ett steg används på ett effektivt sätt för att få dig framåt. Framen är utformad kort i längd, så att det blir lättare att manövrera rullskridskorna. Av samma anledning är det ofta inte monterat någon broms på dessa free skates, även om vissa modeller finns med bromsar.

På free skates är det oftast möjligt att justera framen i sidled till höger, vänster eller center. På så sätt kan du flytta balanspunkten till dina personliga preferenser.

Storlek

För en bekväm och mjuk gång, rekommenderar vi följande:

  • Läs storleksguide på de enskilda produktsidorna.
  • Välj ungefär samma storlek som din skostorlek.
  • Se till att dina rullskridskor passar väl på foten, vilket kommer ge dig bättre kontroll.

Säkerhetsutrustning

Vi rekommenderar alltid att du väljer certifierad skyddsutrustning för att få bästa möjliga kvalitet. Därför hittar du på SkatePro också bara skyddsutrustning som uppfyller EN 1078 standard. Och det har ofta vidare testats av åkare. Kom ihåg att utrustningen också kan ge mod till att prova mer, så kan du snabbt kan lära dig nya tricks och andra tekniska steg.

Se vårt breda utbud av free skates

Om du fortfarande har tvivel och frågor, vänligen kontakta oss.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor