MENY

Guide till köp av freeskates

Innan du köper freeskates, bör du göra upp med dig själv, om du vill köra urban eller slalom, da de olika typer underlägg kräver hver sin typ hjul. Du bör ligeledes sørge för, att rullskridskor sitter tätt till foten. Läs denna guide och bliv klogere på, hur du väljer de bästa freeskates till dig.

Freeskates används till två primære formar foder skating; urbankørsel och freestyle slalom. Bägge skating-former kräver manøvredygtige rulleskøjter; urban på grund av de många retningsskift, som bymiljøet har att byde på, slalom, da du ska kunne danse med rullskridskor på, samtidig med att du kör om kegler.

Om man vägar över 100 kg och bare gärna vill have ett par rullskridskor för træningens eller hyggens skyld, är det en bra idé att välja freeskates, da de är designad med en stark chassi.

Hjul – storlek och hårdhet

80 mm i diameter är den typiske hjulstørrelse för freeskates, men som finns dog både mindre och större hjul:

  • Större hjul gör det möjligt att uppnå en högre hastighet, men ger mindre manøvredygtighed.
  • Mindre hjul ger mer manøvredygtighed, men mindre hastighet.

83-86A är den hårdhet, som typisk används till freeskating. Det underlägg, du kör på, afgør om du bör köra med mjuka eller hårde hjul.

  • Hårdare hjul håller bättre till beton/asfaltl, hvor hjulen presses mycket sidevejs vid skarpe sväng och hög hastigheder. Med mjuka hjul är som en stor risiko för att hjulen brækker.
  • Mjukare hjul är väl passande till haller med lakeret trægulv, hvor du får användning för bättre grepp, så du undgår att glide.

Kullager

Det är viktigt, att du behandler dina kullager godt, så dina freeskates alltid kör optimalt. Det betyder:

  • Undgå generelt vatten och fukt.
  • Undgå sand och skidt.

Kullagret sitter inde i hjulet och har stor betydning för, hur hjulet drejer rundt. Hos SkatePro opgiver vi normalt kullagerna efter ABEC måleskalaen, som definerer kuglelejets precision.

  • Högre ABEC-tal betyder mindre rullemodstand, så du nemmere kan hålla farten och får ett bättre rul.

Vi rekommenderar, att du köper från ett erkänd märke och inte fokuserer på endast ABEC-tallet. Som är nämligen, precis en serie andra faktorer än alene ABEC, som afgør kvaliteten av ett kullager. Du vill därför kunne komma ut för, att ABEC-5 kullager præsterer bättre än ABEC-7. För mer detaljeret info om kullager, kan du läsa vores guide "Køb av kuglelejer".

Kängor

Freeskate kängor har ofta hög stöd för komfort, men de är inte lige så komfortable som fitness rullskridskor. Stöveln är desutom stel, så rullskridskor inte krøller sammen vid snabba drejninger. Några modeller är varmeformbare, så du kan forme dem bättre efter din fot. Denna lösning foretrækkes av några, medan andra föredrar att köra dem till.

Spændemekanisme

Det är viktigt, att dina freeskates kan spänns ordentligt in, så du får en ordentlig passform, när du ska göra snabba sväng, tricks och andra teknisk-prægede trin, som kräver mycket kontroll. Fordelen vid ett lukkesystem med spännen är, att det är snabbare än skosnöre, och samtidig är det nemmere att hitta den samma passform som sist igen.

Chassi

Klingen på freeskates är en kraftig aluklinge, som kan transparenta större pres från exempelvis hopp och tricks samt en tungere personvikt. Den starka chassi ger bättre kontroll och en bättre kraftöverföring, vilket vill säga, att den energi, du lægger i ett ta, blir udnyttet effektivt till att få dig fremad. Klingen är designad kort i längden, för att det blir nemmere att manøvrere rullskridskor. Av samma grund är som oftest heller inte monterad en broms på freeskates, omend enkelte modeller fås med broms.

På freeskates är det typisk möjligt att justera klingen sidevejs mot höger, vänster eller mitten. På den sätt kan du flytta balancepunktet efter din personlige præference.

Storlek

För en behaglig och mjuk körning rekommenderar vi följande:

  • Läs størrelsesguiden på de enkelte produktsidor.
  • Välj ca. samma storlek som din skostorlek.
  • Sørg för, att rullskridskor sitter tätt om foten, så du uppnår bättre kontroll.

Skydd

Vi rekommenderar alltid, att du väljer certificeret beskyttelsesudstyr för att få den bäst mulige kvalitet. Därför hittar du hos SkatePro också endast beskyttelsesudstyr, som lever upp till EN 1078 standarder. Och så är det meste blevet ytterligare testad av skatere. Kom ihåg på, att utrustning också kan ge mot till att testa mer, så du snabbare kan lära nya tricks och andra tekniske trin.

Se vores stora urval av freeskates

Om du fortfarande sitter inde med tvivel och fråga, så kontakt os äntligen.

Produkter

Populära produkter