×
MENY

Guide till köp av aggressive skates

Med en snäv passform och en frame som passar din skatingstil, får du optimala förutsättningar för att utföra tricks och andra vilda stunts på din aggressive skates. Läs guiden för att lära dig vad du behöver vara medveten om när du köper dina första aggressive skates.

Kolla in videon, och bli väl förberedd för att köpa nya aggressive skates.

Aggressive skates vänder sig till mer erfarna åkare som vill köra street eller park och utför tricks på olika objekt och kör på ramper. Du kanske känner igen aggressive under andra namn som stunt skates eller trick rullskridskor, men det är tal om detsamma. Det finns andra stilar såsom Powerblading, som är en hybrid av aggressive och free skates (mer Powerblading i slutet av guiden).

Hjul

Hjul för aggressive skates är lämpliga för att köra i park och street med. När det gäller hjul hårdhet och hjulstorlek, gäller följande:

  • Hjulstorleken är normalt 54 till 64 mm i diameter - mindre hjul gör det lättare för dig att göra tricks.
  • Hjul hårdheten är mellan 86-95A - hårda hjul gör det lättare för dig att göra slides, då den mindre mängden grepp gör att hjulen inte fastnar på ytan.

Kullager

Inuti hjulet sitter kullagret vilket säkerställer att hjulet roterar. I aggressive kommer du regelbundet behöva byta kullagren med några nya, eftersom de utsätts för en del slag. Nya kullager säkerställer ett bra rull så att du får de bästa förutsättningarna för att utföra dina tricks. Kullager kan köpas som reservdelar.

Hos SkatePro anger vi normalt kullagren efter en ABEC-mätskala, som går från 1-9 och definierar kullagrets precision. Vanligtvis gäller:

  • Ju högre ABEC siffra, desto bättre rull.

Var dock medveten om att ABEC inte säger något om hållbarheten på kullagren. Vi rekommenderar att du väljer dina lager från ett känt varumärke istället för att fokusera enbart på ABEC-talet.

Frame

Skenan på aggressive skates kallas frame. De olika framarna tillåter var och en en specifik hjulsetup. Hur väljer en specifik hjulsetup över en annan beror på din personliga åkstil, eftersom du utvecklas över tiden. Varje setup har sina fördelar:

  • Anti-rocker setup består av två stora hjul och två små grindhjul, vilket gör det lättare att utföra grinds. Setupen låser också bättre fast när du grindar så att du upplever mer säkerhet i grinds. Detta är standardsetupen för aggressive skates.
  • Flat setupen består av fyra lika stora hjul som gör rullskridskorna mer lättmanövrerade.
  • Freestyle setupen består av två hjul utan möjlighet för hjul i mitten av framen, vilket ger en större grindingsyta. Detta innebär att du kan grinda på föremål som du annars inte skulle normalt grinda som till exempel en stubbe. Detta ger dig möjlighet att visa din kreativa sida.

Notera: Alla UFS framar kan bytas ut till en ny UFS frame oberoende av märke och storlek.

Kängor / skal

Skalet av stunt skates är konstruerat hårt med robusta material på utsatta områden, så att de kan stå emot de många hårda slagen från tricks och landningar. Detta gör kängorna mer hållbara och förlänger livslängden så att du kan njuta av dem under en lång tid. Av samma skäl är aggressive skate-kängor också tyngre än andra typer av kängor. Det är oftast möjligt att ersätta slitdelar som soulplates och backslide plates.

Liner

Med liner menas innerkängan i dina trick rullskridskor. En bra lines stödjer foten och ankeln och är vanligtvis tjockt vadderade för att minimera stötarna från hårda landningar, så du behåller komforten. På de flesta modeller är det möjligt att byta linern ut mot en ny om den blir sliten. Du kan också ändra den för en bättre passform om du upptäcker att dina skates inte sitter ordentligt. På så sätt undviker du också behöva värmaforma kängan för att ändra passform. Den liner du använder ska vara utformat speciellt till aggressive. Dessa liners är bättre vadderade, vilket ger bättre stöd för ankeln och ger bättre stöd om hälen så att dina fötter inte hoppar omkring i kängan.

Storlek

Vi rekommenderar alltid att du läser storleksguiden på de enskilda produktsidorna för mer information om storleken på den specifika modellen. Dina trick rullskridskor bör sitta tight på fötterna, vilket ger dig maximal kontroll för att utföra trick. I början kommer du att upptäcka att de är mycket snäva, men det finns ingen anledning till oro, eftersom de är mer bekväma att använda när du kör med dem.

Säkerhetsutrustning

Var noga med att skydda dig med lämplig skyddsutrustning såsom hjälm, knä och handledsskydd, men även smalbenskydd, som är något speciellt för aggressive skating. Och om du verkligen går för det, är det en stor fördel att använda krasch byxor som skyddar dina höfter och svanskotan - något du kommer att bli riktigt tacksam för om du faller. De kan även gömmas under byxorna om du föredrar det. Aggressive skating är en extrem sport, så med stor sannolikt kommer du att falla, så se till att skydda dig så att du kan njuta av din sport under en lång tid.

Powerblading

Powerblading är en stil som är en del av aggressive skating, men du har mer fart. Det kan jämföras något med parkour med tillagd hastighet. Rullskridskor för powerblading används normalt till stadskörning, där man bland annat utför trick såsom att hoppa ut för en trappa.

Powerblade rullskridskor består av en aggressive boot med platt setup frame där hjulen är större, som vi känner igen från free skates. Den tillåter dig att göra tricks med högre fart och du kommer att vara mindre påverkad av vägunderlaget. Hjulstorleken är vanligtvis mellan 60-80 mm.

Se vårat urval av aggressive skates

Har du frågor om vilka rullskridskor du bör välja, tveka inte på att kontakta oss .

Produkter