×
Meny

Köp av skidor för erfarna skidåkare

Om du har åkt skidor ett tag och nu letar efter ett par skidor mer anpassade för din nivå så kan denna guide leda dig i rätt riktning. Då du inte längre är nybörjare och nu åker skidor med säkerhet behöver du även ett par skidor som är mer responsiva för att kunna utvecklas vidare.

Det finns ett brett utbud av skidor för en mer avancerad nivå så det är bäst att fokusera på vart på berget du vill spendera det mesta av din tid och finna ett par skidor som är perfekta för den typen av terräng och stil.
Ytterliggare detaljer så som bredd, svängradie och olika profiler kommer att ge dig en ännu bättre förståelse för hur du väljer rätt skidor. Vårt mål är att vägleda dig till den perfekta skidan för din åkstil så att du kan ha en fantastisk upplevelse under din nästa skidsemester.

Om du är helt ny inom skidåkning eller om du fortfarande är nybörjare så har vi skapat en guide även för det. Läs igenom vår guide Köp av skidor för nybörjare för mer detaljer.

ALL MOUNTAIN SKIdor - den bästa all-round skidan

All Mountain skidor är perfekta för dem som tycker om en blandning av åkning off-pist och on-pist. Dem kommer fortfarande att vara mer passande för åkning i pisten men dem har förmågan att även hantera en del mjukare snö i off-pisten. Du kan njuta av skidåkning hela dagen utan att oroa dig över att kvaliteten på snön förändras under dagen. Även om de fungerar utmärkt för de olika snö-förhållandena, så är dem inte nödvändigtvis en mästare av någon terräng. Ett annat kännetäcken av en All Mountain skida är rocker tip där skidans främre del riktas upp från snön. Detta gör det möjligt för dessa skidor att svänga enkelt och hantera ojämna förhållanden. Om du endast vill ha ett par skidor som kan klara det mesta, är dessa det du vill ha.

Val av All Mountain skidor:
Det finns ett brett val av All Mountain skidor och hur dem presterar i olika förhållanden kan variera. Ett huvudsakligt kännetäcken hos skidorna som kan hjälpa dig med att begränsa valet är skidans midjebredd. En All Mountain skidas midjebredd varierar typiskt mellan 80-100 mm. Skidor med en smalare midja presterar bättre on-pist och en bredare midja förbättrar prestandan off-pist. Så om du åker mest i pisten och provar åkning i off-pisten en gång ibland, är det en bra ide att välja en skida med en midjebredd närmare 80 mm. Å andra sidan, om du även tycker om att utforska den mjuka snön vid sidan av pisten så kan du välja en skida med en midjebredd närmare 100 mm.

Köp dina nya All Mountain Skidor

PISTSKIdor - de bästa skidorna för carving på preparerade pister

Om du tycker om att spendera det mesta av din tid på preparerade pister och fokuserar på din teknik så är ett par pistskidor det rätta valet för dig. Dessa skidor är designade med en smal midja mellan 68 - 80 mm och en camber profil. Detta ger skidan möjlighet för att få grepp i den fasta snön och ger dig utmärkt kontroll.

Val av Pistskidor:
Skidåkare som spenderar det mesta va sin tid on-pist utvecklar generellt en åkstil som gynnar en speciell storlek av svängen. Genom att välja en skida med en svängradie som matchar din åkstil får du ut det mesta av dina skidor. Pistskidors svängradie ligger typiskt mellan 13 - 17 m där de lägre siffrorna producerar kortare svängar och de högre siffrorna större svängar. Det är även viktigt att notera att det finns ett brett utbud av pistskidor så kom ihåg att söka efter ett par skidor som är anpassade för din nivå. Skidor för nybörjare kommer att vara mjukare och mer förlåtande än styvare och tyngre expert skidor.

Inom Pistskidorna kan du även finna high-end race skidor som typiskt är väldigt styva och anpassade för prestanda. Slalom Race Skidor (SL) kommer att ha en mindre svängradie runt 10-13 m medans Giant Slalom Race Skidor (GS) har en större svängradie på 22 m för att skapa bättre stabilitet.

Köp dina nya Pistskidor

PARKsKIdor/TWINTIPs - de bästa skidorna för tricks

Parkskidor är perfekta för dem som önskar att spendera tid i snowparken och öva hopp, boxar och halfpipes. Den huvudsakliga egenskapen är twintip profilen där skidans tip och tail riktas skarpt upp. Detta låter åkaren ta fart eller landa baklänges utan att tailen fastnar i snön. Bindningarna är generellt monterade närmare mitten av skidan för att hjälpa till med att fördela vikten jämnt när man hoppar och snurrar.

Val av Parkskidor :
När det kommer till att välja den perfekta parkskidan för dig, så är det en bra ide att veta vilka tricks du önskar att utföra. Om du gillar tanken om att bara ha kul och fokusera på att utföra tricks på boxar och rails så bör du gå efter ett par parkskidor som har en bredare midja, runt 85mm till 105mm, för att förse dig med bättre stabilitet. Dessa är oftast även rätt mjuka och flexibla. Om du mer lutar åt hög hastighet och större hopp så kommer du att behöva en smalare parkskida med en midjebredd mellan 80-95 mm. Dessa kommer även att vara betydligt styvare för bättre stabilitet när du åker fort eller landar ett hopp.

Köp dina nya Parkskidor

FREERIDE / PUDER SKIdor - de bästa skidorna för pudersnö

Freeride skidor är för dem som tycker om att spendera det mesta av sin tid off-pist och i pudersnö. Den breda midjan, generellt mellan 90-120 mm, tillsammans med den stigande tipen (tip rocker) hjälper skidorna att flyta ovanpå snön och gör det lättare att svänga. Även om tekniken i djupsnö är väldigt annorlunda från skidåkning på pisten, så är det en bra ide att ha mycket erfarenhet inom skidåkning innan du skaffar ett par Freeride skidor. För att kunna njuta av dina äventyr och hålla dig säger, är lavinutrustning alltid starkt rekommenderat.

Val av Freeride skidor:
När det kommer till att välja freeride skidor kan valet av korrekt midjebredd för din åkstil hjälpa dig med att begränsa ditt val och hitta rätt modell. Freeride skidor med en större midjebredd (100 mm och upp) hjälper dig att hålla dig ovanpå snön, håller dig flytande och sparar energi. Breda skidor kommer därför att vara perfekta för dem som vill åka i djup snö. Dem är ej passande för skidåkning i pisten då de är svåra att kontrollera på hårdpackad snö då dem saknar grepp. Så om du letar efter en mer mångsidig skida som fungerar perfekt för mjuk snö men samtidigt är manövrerbar, så är en skida med en midjebredd mellan 90-100 mm ett bättre val. Du kommer speciellt att ha glädje av dessa skidor om du älskar att åka i skogen vid sidan av pisten.
För att formulera det enkelt, desto bredare skidan är desto bättre flyter dem ovanpå pudersnö men desto mindre kan dem få grepp i kompakt snö.

Köp dina nya Freeride skidor

TOURING / BACKCOUNTRY SKIdor - de bästa skidorna för klättringsäventyr i det okända

Touring skidor även kallat topptur skidor är för de äventyrliga som vill utforska off-pist områden utanför skidområdet. Det innebär att man måste ha korrekt utrustning så som touring bindningar och stighudar för att kunna klättra upp för berget innan man åker ner. Bredden på skidorna kan variera mellan medium till bred (80 - 120 mm) och de är lättare i designen för att göra det enklare att klättra uppåt. Detta är en väldigt nischad typ av skida som kräver mycket erfarenhet och är därför mest passande för experter. Lavinutrustning är nödvändig utrustning vid dessa typ av äventyr.

Val av touring skidor:
När det kommer till val av Touring skidor är det en bra ide att veta om du är mest intresserad av turen upp eller ner.
Touring skidor som är mer anpassade för nedförsåkning och pudersnö ska generellt vara längre (inte mer än 10cm av kroppslängden). För att även flyta bättre på snön så är dessa skidor generellt bredare i midjan (95 mm och upp). I kontrast, för skidåkarna som är mer fokuserade på vägen upp så föredras det ofta kortare skidor för att reducera vikten så mycket som möjligt, typsikt i en höjd runt omkring hakan samt smalare skidor (bredd 95 mm och under).

Köp dina nya Touring skidor

Välj rätt längd på dina skidor

Längden på dina skidor ska främst vara en reflektion av din längd, nivå och vilken åkstil du önskar att utföra.

De flesta skidor kommer i 4 eller 5 olika storlekar så att du kan välja den närmast din rekommenderade storlek från storleksguiden (3cm längre eller kortare är inte ett problem).

Vikt och åkstil kan vara sekundära faktorer som du kan använda för att avgöra vilken den bästa längden på skidan är. Om din vikt är betydligt lättare eller tyngre än den normala individen, så kan du välja kortare eller längre skidor. Kortare skidor för lättare åkare och längre skidor för tyngre åkare. Åkstil kan liknas med hastighet, så för mer aggressiv och snabb skidåkning, är längre skidor mer stabila. För en skidåkare som är mer stabil och försiktig, är det lättare att manövrera en kortare skida.


Bilden visar skidans längd för en erfaren skidåkare

All Mountain/
Pistskidor
Twintip/
Parkskidor
Freeride/
Backcountry
Första gången din höjd -20 cm -10 cm -5 cm
Nybörjare din höjd -15 cm -10 cm -5 cm
Erfaren din höjd -10 cm -5 cm din höjd
Avancerad din höjd -5 cm din höjd din höjd
Expert din höjd din höjd +5 cm

Skidor med eller utan bindningar

Det är ingen tvekan om att bindningarna är en viktig del av dina skidor. Dem håller dig inte endast fast vid skidorna, utan dem garanterar även din säkerhet. Bekvämt nog så kommer de flesta Pistskidor och All Mountain skidor redan med bindningar. På så sätt behöver du ej oroa dig över att välja rätt bindningar då de medföljande bindningarna matchar nivån hos den valda skidan. Skidor som kommer med bindningar kan enkelt justeras i storlek vilket kan vara en fördel om du hyr pjäxor eller om ni delar skidor inom familjen.

Skidor som kommer utan bindningar kräver att du köper bindningar separat vilket ger dig möjlighet för att skräddarsy ditt val och välja vart på skidorna de ska monteras. Detta är speciellt en fördel om du är en erfaren Freeride eller Park åkare. Mer information om bindningar kan hittas under Köp av alpina skidbindningar.

Midjebredd

Liksom längd så kan en skidas bredd ha en stor påverkan på prestandan, där är skidans midjebredd det viktigaste måttet. Skidans midja finner du vid skidans smalaste del och är avståndet från kant till kant angivet i millimeter.

Siffrorna som anger skidans mått i förhållande till bredd visas alltid i skidans specifikationer och anges enligt följande : Tip - Midja - Tail. Bredden av midjan är därför alltid placerad i mitten. Exempel: (141/108/124mm)

Skidor med en smalare midja är generellt lättare att svänga med då dem under kort tid kan skifta från en kant till en annan. Trycket och vikten från åkaren är mer koncentrerat över en smalare/ mindre yta vilket under svängen förstärker greppet i snön. Skidor med en bredare midja har en större yta vilket förbättrar dess förmåga att flyta ovanpå pudersnö. De förser även god stabilitet vid åkning i tuffare terräng.

Svängradie

Enkelt förklarat så är en skidans radie det som avgör hur pass enkelt skidan svänger. Denna information framgår vanligtvis i skidans specifikationer.

Det finns inget universellt svar för vilken svängradie som är bäst då det beror på åkstil och typ av skida. Svängradien kan delas in i 3 kategorier, small, medium och large.

En liten svängradie är typiskt on-pist skidor med en radie på 14 meter eller mindre. Dem är bra för skidåkning på preparerade pister och för skidåkare som föredrar att utföra korta, snabba svängar.

Medium svängradie finner man mest hos All Mountain skidor med en radie mellan 15-18 meter som passar bra för dem som njuter av en blandning mellan åkning on och off-pist.

Stor svängradie kan ses hos Freeride skidor och sträcker sig från 19 meter och upp. Skidor med en stor radie kommer att vara mycket stabila vid skidåkning i djup snö eller vid höga hastigheter, så dem är anpassade för den snabba aggrssiva skidåkaren.

En skidas profiler - Rocker och Camber

CAMBER

Skidor med en camber har en böjd kurva som sträcker lig längst med det mesta av skidan vilket får den mittersta delen av resa sig öven snön. Denna form ökar trycket vid tip och tail och förbättrar därför kantgreppet. Camber finner du hos nästan alla Pistskidor så väl som många All Mountain och Freeride skidor.

ROCKER/REVERSE CAMBER

Skidor med en rocker kännetäcknas av en skida som böjs uppåt vid skidans tip eller vid tip och tail. Rocker förstärker förmågan att flyta ovanpå djup snö och gör det mycket enkelt att ta sig in och ur en sväng. Hittas hos nästan alla typer av skidor, det finns några undantag inom Pistskidor.

FULL ROCKER

Denna profil satsar på att utmärka sig inom pudersnö och gör det lättare att svänga. Den är väldigt förlåtande och känns generellt kortare i längden än vad den egentligen är på grund av att både tip och tail inte är i kontakt med snön.

TIP ROCKER

Förser en bra balans mellan manövrering och effektivt kantgrepp. Cambern är formad längst med skidans längd på de flesta skidor för att tillföra kantgrepp och kontroll och tip rockern skapar en lekfullhet och förbättrar dess förmågor i pudersnö.

TIP AND TAIL ROCKER

Denna blanding av rocker med camber är en mycket populär profil tack vare dess mångsidighet. Tip och tail rockern innebär att skidan är bäst i pudersnö men den har den tillförda fördelen från cambern för att förbättra dess All Mountain förmåga. Vid användning on-pist upplevs den som aningen kortare i längd på grund av dess rockered tip och tail.

TWINTIP

Den stigande tip och tail på skidan gör det möjligt att enkelt åka baklänges, ta fart eller landa baklänges, och generellt göra skidan väldigt lekfull. Bindningarna är vanligtvis placerade nära skidans center för en bättre känsla av balans vid tricks.

Andra användbara guider

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor