Jul
Beställ innan 16. dec.  -  Läs mer
×
Meny

Guide till köp av alpin pjäxor

Att finna rätt pjäxor är en viktig del som bidrar till att du får en god upplevelse när du är ute och åker skidor. Denna guide hjälper dig att välja ett par pjäxor som passar dig.

Skidpjäxor har ett flertal funktioner: Först och främst så ska dina pjäxor vara bekväma att ha på samt hålla dina fötter varma. I tillägg till det så ska du kunna överföra dina rörelser till skidorna. Eftersom utsidan av pjäxorna består av ett hårt plastskal, så är en god och bekväm passform mycket viktigt för att linern ska passa perfekt på din fot.

Alpinpjäxor av hög kvalitet kommer eventuellt att justera sig bättre efter fötterna. Nedan kan du läsa om några termer du bör känna till.

Storlek på pjäxor

Storlekssystemet som används för att mäta alpinpjäxor kallas för Mondopoint och hänvisar till linerns inre längd i cm. Det är viktigt att finna den korrekta storleken vid köp av nya pjäxor. De ska varken vara för stora eller för små, då en felaktig passform kan förstöra mycket av din upplevelse. Men med rätt storlek kan du vara säker på att få ut så mycket så möjligt av din skidresa.

Passform av skidpjäxor

Det är lätt hänt att bli osäker på vilken passform pjäxorna ska ha. En bra tumregel är att du ska kunna röra på dina tår, men din häl ska sitta ordentligt på plats. Du ska känna att hela pjäxan sitter relativt tight runt om din fot, och det ska inte kännas som att det är betydligt mer tryck på vissa ställen än andra. Det är viktigt att dina pjäxor har en bekväm passform.

Flex hos alpinpjäxor

Flexen hos en alpinpjäxa indikerar hur hårt ytterskalet hos pjäxan är. Desto högre tal, desto styvare pjäxa. En styv pjäxa överför dina krafter mer noggrant till skidan. Detta är en fördel för skidåkare som åker på en högre nivå, men en nackdel för nybörjaren Ett lägre flextal är mer förlåtande medans en högre flex är mer känslig och direkt i kontroll. Flex för män ligger typiskt mellan 80-130, medans för kvinnor ligger flextalet mellan 65 och 110.

Spännen på dina pjäxor

De flesta pjäxorna kommer med 3-4 spännen, vilket säkerställer att foten hålls ordentligt på plats. Dock så har pjäxor för barn typiskt endast två spännen. De spännen du finner på ett par pjäxor är ofta gjorda av plast, men hos de mer högkvalitativa pjäxorna är de ofta tillverkade av metall.

Produkter

SkatePro
Dataskyddsförordning Cookies Köpvillkor