MENY
×

Guide till köp av alpin pjäxor

Passform och skillnaden mellan billiga och dyra pjäxor är viktiga parametrar när du köper nya all-mountain pjäxor. Tänk på att det kan finnas skillnader i pjäxor för damer och herrar, och du kan få justerbara barnskidpjäxor som barn kan växa i.

Billiga eller dyra alpina pjäxor?

De flesta människor kommer att märka skillnaden när de satt sin fot i en billig och en dyr pjäxa. Kvaliteten märks på passform, hur ergonomiska de är och hur den följer kurvorna i foten. De dyra alpina skidpjäxorna kommer också med fler funktioner i form av cuff justering, elektronisk värmning, extra stoppning och flex-nivå. De har också ergonomiskt utformade invändiga stövlar som kan vara värmegjutna, vilket yttre pjäxan också kan i vissa toppmodeller. Dessutom består de dyrare pjäxor, som oftast är avsedda för avancerade åkare, ett skal av dyrare plastmaterial som gör flexibiliteten i pjäxorna styvare när du är framåtlutad, vilket kräver bättre teknik av skidåkaren.

Skillnaden i pjäxor för dam och herr

Vissa pjäxor för damer har en justerbar cuff så att det finns mer utrymme till vaden. Cuffen är den övre delen av pjäxan. Dessutom är innerskons ergonomi, såsom vid hälen, ofta utformad för att passa kvinnors fötter. Pjäxor för män har i allmänhet ett högre flextal vilket gör pjäxan styvare och kräver därför mer muskelstyrka och vikt för att böja pjäxan. För mer information om vilken flex du måste ha kan du läsa vår storleksguide till alpina pjäxor.

Justerbara barnskidpjäxor

Det kan vara fördelaktigt att köpa storleksjusterbara pjäxor till barn eftersom de därmed kan växa med sina pjäxor. Vissa barnskidpjäxor finns även med ett flex-nummer som sträcker sig från 30 till 80. Ju högre flex-nummer ju styvare flex är det och bättre teknik krävs.

Om kraftöverföringen är en viktig parameter för ditt barn, bör du inte välja en pjäxa som är justerbar. Icke-justerbara alpina pjäxor kommer i själva verket kunna leverera en mer optimerad kraftöverföring. Detta kan vara viktigt för barn som är mycket erfarna och därför behöver pjäxor som stödjer dem i deras fortsatta utveckling.

Pjäxor för freeride och freestyle

I motsats till de vanligaste och mest utbredda alpina skidpjäxorna som används för all-mountain, finns det också Freeride pjäxor som är speciellt optimerade för offpist / freeride och även freestyle stövlar som är optimerade för att köra i parken på kicks och halfpipe. Park pjäxor är också ofta utformade med optimerat stötdämpning, vilket är särskilt bra när du landar dina tricks.

Många freeride pjäxor är utformade lättare än alla berg pjäxor och är därför lättare att gå turåkning upp på berget med. De har färre eller olika intervaller för att ge större flexibilitet. Freeride pjäxor (även kallade touring pjäxor) har ett "gå"-läge, vilket ger en lättare bestigning av berget. Vissa touring pjäxor har ett tunnare plastskal för att minimera vikten och kan anpassas för att passa specialiserade bindningar.

Pjäxspännen

Många pjäxor kommer med 3-4 spännen som ger bra grepp om foten. De flesta barnskidpjäxor har bara två spännen. Spännena kan produceras i antingen plast eller metall (vanligen aluminium eller magnesium).

Många av spännena på vuxna pjäxor är också justerbara så att du får en perfekt spridning.

Pjäxor där vikt och flexibilitet, på exempelvis touring pjäxor och freestyle pjäxor, är viktiga element, har de ofta endast två spännen i kombination med en powerstrap eller liknande. Det minskar vikten och ökar flexibiliteten.


Kontakta oss för ytterligare råd om du fortfarande har problem. Vår kundtjänst är alltid redo till att hjälpa dig.

Populära produkter