MENY

Köp av pjäxor

Det är viktigt att välja rätt pjäxor för att vara säker på att få en bra upplevelse på skidsemestern. Läs denna guide innan du väljer pjäxor.

Alpinpjäxor har flera funktioner. Först och främst ska pjäxor vara behagliga att ha på och de ska samtidigt kunna hålla fötterna varma. Dessutom ska de kunne överföra din rörelse ner i skidorna. Då yttersidan av pjäxan består av ett hård plastskal, är det viktigt att innerskon passar perfekt på dina fötter.

En kvalitets pjäxa anpassar sig med tiden ännu bättre till dina fötter. Nedanför kan du läsa om några begrepp du bör vara uppmärksam på.

Storlek på pjäxor

Storlekssystemet som används till mätning av pjäxorstorlekar heter Mondo point och refererar till innermåttet av innerskons längd i cm. Det är viktigt att få helt rätt storlek på dina nya pjäxor. De får varken vara för strora eller för små, då de potentielt kan förstöra en bra skidsemester. Med rätt storlek på pjäxan uppnår man en massa glädje med sina skidor.

Passform av pjäxor

Man kan lätt bli osäker på hur tight ens skidpjäxor ska sitta. En bra tumregel är att du ska kunna vippa med tårna, medan hälen ska sitta förhållandevis fast. Du ska känna att hela pjäxan sitter stramt om din fot och det får inte vara punkter där presset mot din fot är väsentligt större än på andra ställen på din fot. Det är mycket viktigt att dina pjäxor är behagliga att ha på.

Pjäx-flex

Flexet på en pjäxa anger hur hårt eller mjukt ytterskalet är. Ju högre talet är, desto hårdare är pjäxan. En hårdare pjäxa överför dina rörelser till skidorna mer precist. Det är en fördel för erfarne åkare, men en nackdel för nybörjare. Ett lågt flextal är mer förlåtande, var ett högt flextal betyder en styvare pjäxa. Herrflex ligger mellan 80 och 130, medan damflex ligger mellan 65 och 110.

Pjäxans spännen

De flesta av våra pjäxor har 3-4 spännen, vilket säkrar ett bra grepp om foten. Dock har de flesta barnpjäxorna endast två spännen. Spännena är typisk gjorda av plastk, men på top-pjäxor är de ofta av metall.

Produkter

Populära produkter